Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In 'hard//hoofd kiest' wordt door de beeldredactie een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk het volgens hard//hoofd de moeite waard is om te volgen. Deze keer de kersverse fotograaf Fleur van Dodewaard.
Wat zien we?
1. Voor deze serie heb ik het grote boek der Ellsworth Kelly-schilderijen (Amerikaans minimalistisch schilder - wiki) gefotografeerd. Het gaat simpelweg om het bekijken van dit boek, om de manier waarop die schilderijen tot je komen in een catalogus. In het kijken ligt het werk besloten, het gaat om dat éne fotografische moment waarop de bladzijde omgeslagen wordt en er een nieuw beeld gevormd wordt. Met het karakter van Kelly’s Shaped Canvases in gedachten, speelt het werk met het idee van twee- en drie-dimensionaliteit, de afbeelding als object, en nemen de ‘gevormde’ schildersdoeken opnieuw een andere vorm aan.
2. Nude Studies heeft als onderwerp: het schildersmodel. Het refereert aan het eeuwenlang afgebeelde naaktmodel in de schilderkunst. Het kijken en bekeken worden, de relatie tussen het model en de kunstenaar, de ideale vorm van het lichaam en de herinnering aan de kleur van huid, komen samen in een balancerende roze plank. Het object, de sculptuur, het model (maquette), of het monochroom schilderij op de foto, speelt zowel de rol van het naaktmodel zelf als van de afbeelding ervan. De foto’s zijn direct geïnspireerd op foto’s van het model in het schildersatelier van het begin van de negentiende eeuw in de Academie Royale des Beaux Arts in Parijs.
3. Voor de Sun Set Series heb ik me gewaagd aan het meest clichématige onderwerp binnen de fotografie. Met behulp van een spiegel, een on-fotografeerbaar object omdat het altijd iets anders toont dan het ding zelf, construeer en herdenk ik het eeuwige moment van romantiek binnen de amateurfotografie: de ondergaande zon. Ik knipoog hiermee naar het idee van originaliteit maar leg ook de nadruk op de fotografie als ‘imaginair’ medium. Waarbij het dient als instrument om een nieuwe werkelijkheid vast te leggen.
Wat kun je me vertellen over je werkwijze?
Door het oog van de lens en met de geschiedenis van de beeldende kunst in mijn achterhoofd ga ik met mijn werk in op thema’s als originaliteit en auteurschap. Het onderzoek naar de fotografie en het vinden van nieuwe manieren om dit medium in te zetten zijn hierbij van groot belang.
Mijn foto’s tonen set-ups of stillevens die refereren naar kunstwerken en de wijze waarop wij ze bekijken en onthouden. Onder de studiolamp en ontheemd van hun originele context krijgen deze beelden een nieuwe betekenis. Bij het maken van een foto zet ik maar een kleine hoeveelheid aan visuele informatie in. Het liefst het minimale dat ik nodig heb om het beeld bestaansrecht te geven. De beelden hebben hierdoor vaak zowel een abstract als concreet karakter. Het gaat mij om de visuele aanzet tot het idee, waardoor er ruimte ontstaat voor interpretatie.
Wat fascineert jou?
De gedachte dat we onderdeel zijn van een groot en oneindig geheel.
Wiens werk bewonder je?
Behalve mijn interesse voor de Amerikaanse hard-edge painters zoals Ellsworth Kelly en een aantal conceptuele kunstenaars uit de jaren ’60 zoals On Kawara, Kosuth en Yves Klein, enkele voorbeelden van kunstenaars van vandaag: Ulla von Brandenburg, David Claerbout, Barbara Visser, Alon Levin, Gert-Jan Kocken, Evi Vingerling, Aurelien Froment, Francys Alys, Martin Creed, Michael Borremans.
Komende tijd is Fleur van Dodewaard te zien bij:
Artpocalypse Collective (Amsterdam) – 26 maart t/m 30 april
Art Amsterdam – te gast bij Tanya Rumpff – 11 t/m 15 mei
Cobra Museum (Amstelveen) – Bouw in Beeld Prijs – vanaf 20 juni
P//AKT (Amsterdam) – vanaf 27 augustus