De coronacrisis is een economische crash van jewelste. Met de vorige crisis nog vers in het geheugen, staan we nu aan de vooravond van een nieuwe, waarschijnlijk nog zwaardere recessie. Als we niet oppassen, dragen ook nu weer de zwakste schouders de zwaarste lasten, zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United en gemeenteraadslid in Tilburg.
De Jort Kelders en andere nekkletsers van deze wereld hebben momenteel hun handen vol met het oplaten van neoliberale proefballonnen. Zo pleit dit type praatjesmaker, niet gehinderd door enige vorm van schaamte of sociaal besef, voor een loonoffer van werknemers. Werknemers zouden namelijk geen offers brengen, terwijl bedrijven het zwaar hebben. Aha! Ik zal het doorgeven aan mijn vader, die recent zijn collega-buschauffeur begraven zag worden.
Daarna bel ik meteen mijn moeder, die in het verpleeghuis waar zij - overigens zonder fatsoenlijke beschermingsmiddelen - werkt, al negen van de zeventien bewoners zag overlijden. Iedereen die nu werkt in vitale sectoren, offert gezondheid op voor een systeem dat vooral zijn best doet grote bedrijven overeind te houden die jarenlang belasting ontweken. Ga weg met je loonoffer.
Veel gezinnen hebben vakantiegeld keihard nodig, niet om op vakantie te gaan, maar om schulden af te lossen
Anderen roepen wat over verplicht vakantiedagen opnemen of vakantiegeld niet uitkeren. Dat werknemers zelf gaan over het opnemen van vakantiedagen en dat vakantiegeld gewoon uitgesteld loon is, laten zij voor het gemak even buiten beschouwing. Bovendien hebben veel gezinnen vakantiegeld keihard nodig, niet om op vakantie te gaan, maar om schulden af te lossen of eindelijk eens nieuwe kleren te kopen voor de kinderen.
De scheuren in het systeem, zoals de kwetsbaarheden als gevolg van al het flexwerk, worden pijnlijk duidelijk. Zo betalen flexwerkers nu al de rekening van de coronacrisis. Zij staan als eerste op straat en hebben vaak amper een financieel of sociaal vangnet waarop zij terug kunnen vallen. De overheid heeft jaar op jaar flexibilisering van de arbeidsmarkt gestimuleerd.
Laat de rijken betalen voor de crisis
Vooral jonge mensen zijn hiervan de dupe. Sinds 2003 zijn er ruim 500.000 vaste banen verdwenen. In de plaats kwamen de tijdelijke contracten, nulurencontracten en uitzendwerk. Dat betaalt niet alleen 35% minder dan een vast contract, de kans op ontslag is ook nog eens drie keer zo hoog. Dat brengt veel onzekerheid en stress met zich mee, en is economisch ook nog eens onverstandig. Zonder fatsoenlijk betaalde werknemers dondert de hele economie in elkaar.
Nu is het tijd om de beroepsbabbelaars aan de kant te schuiven en het belang van werkers centraal te stellen. Laat de rijken betalen voor de crisis. Versterk tegelijk het sociaal-economisch fundament van onze samenleving: dring flexcontracten terug en verhoog het sociaal minimum.