De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Van het klimaatverdrag in Kyoto tot de klimaatbeloftes in Parijs, steeds komt de overheid met nieuwe doelstellingen die vervolgens worden verbroken. Ondertussen brak deze maand hitterecord na hitterecord. Esha Guy laat ons inzien dat ook de nieuwe klimaatwet niet erg geruststellend is.
“Alors, venez avec nous à Groningen à la fin d’août pour lutter contre l’industrie gazière!”
De vertaler herhaalt onze boodschap voor de groep Parijzenaren om ons heen. Wij zijn hier namens Code Rood, een platform voor massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen de Nederlandse fossiele industrie. Hoewel dit platform zich beperkt tot Nederland, is er geen betere plek om over ons hopeloze duurzaamheidsbeleid te praten dan Parijs. Nog geen drie jaar geleden besloot bijna iedere wereldleider hier plechtig om zijn land te verduurzamen. Keer op keer ontdekken we echter dat bedrijven niet hun omzet willen riskeren voor een houdbare wereld. Hierdoor komt de last om ‘bewust’ te leven vooral bij de burger te liggen, terwijl de grote vervuilers vrijuit gaan.
In plaats van daar iets aan te veranderen, probeert de staat zijn verantwoordelijkheid te ontvluchten.
De gevolgen van dit duurzaamheidsbeleid zijn voelbaar. Zeker deze maand, nu hitterecords over de hele wereld weer eens zijn verbroken. Ondertussen gaat de Nederlandse overheid in hoger beroep tegen de Urgenda-zaak van drie jaar geleden, waarin de rechter had besloten dat de Nederlandse staat te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In plaats van daar iets aan te veranderen, probeert de staat zijn verantwoordelijkheid te ontvluchten.
In dit licht moeten we de gloednieuwe klimaatwet begrijpen. Er volgen namelijk geen juridische sancties wanneer de overheid haar eigen doelstellingen niet haalt. Verder zijn de doelstellingen van deze ‘wet’ niet heel nieuw of geruststellend. Zo staat er dat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot dan in 1990. Maar de Rotterdamse haven, eigendom van de staat en verantwoordelijk voor 19,5% van de nationale CO2-uitstoot, belooft deze reductie al sinds 2011. Ondertussen neemt zijn CO2-uitstoot alleen maar toe, aangezien de bedrijven in de haven niet van plan zijn hun activiteiten snel aan te passen.
Klimaatpolitiek werkt niet als welvaart de absolute prioriteit is. Geef ons een wet die de grootste last bij de grootste vervuilers legt. En op z’n minst een échte wet: een met juridische sancties voor wie zich er niet aan houdt.
{{postlink3}}