Asset 14

‘Hard//hoofd is een vrije ruimte, geen vrije markt’

Afscheidsrede: ‘Hard//hoofd is een vrije ruimte, niet een vrije markt’

Tijdens ons 12,5-jarige jubileum sprak vertrekkend hoofdredacteur Marte Hoogenboom haar afscheidsrede uit na tweeënhalf jaar dienst. Ze sprak over het belang van vrije ruimtes, en liet doorschemeren zich nog steeds af te vragen wat Hard//hoofd eigenlijk is. ‘Wat op Hard//hoofd verschijnt, is gewogen en zwaar genoeg bevonden. Het is goed. Nooit perfect, want perfectie is saai.’

Dit is een enigszins gereviseerde versie van de afscheidsrede die Marte Hoogenboom uitsprak op het jubileumevenement op 1 oktober in kunsthal Het HEM in Zaandam. Tijdens de avond vierden we het 12,5-jarig jubileum van Hard//hoofd samen met onze kunstverzamelaars en anderen die Hard//hoofd een warm hart toedragen. Wil je nagenieten van de avond? Een compilatie van de foto’s van de avond vind je hier.

Als mensen mij vragen wat Hard//hoofd is, hou ik het meestal op ‘een literair-cultureel tijdschrift’. Dat voelt als de beknoptste omschrijving die Hard//hoofd enigszins recht doet. Het is ook een beschrijving die het dichtst in de buurt komt bij hoe Hard//hoofd in 2009 begon: als een kunstzinnig (literair) en nadenkend (cultureel) tijdschrift. Een groep mensen die op elkaars schouders klimmen om de wereld beter te kunnen zien, en verslag uit te brengen van wát ze zien, en wat ze daarvan vinden. Hard en hoofd.

Maar Hard//hoofd is veel meer en is in de afgelopen 12,5 jaar ook veel meer gewórden. We noemen ons inmiddels een talentontwikkelingsplatform. Niet omdat we dat zo’n mooi woord vinden, maar omdat de makers bij Hard//hoofd centraal staan; voor heel veel schrijvers, illustratoren, fotografen en andere kunstenaars bleken we al een springplank. En niet alleen voor de mensen die op Hard//hoofd publicéérden: ook voor de redacteuren, de eindredacteuren, de chefs, de hoofdredactie en de uitgeverskant was en is Hard//hoofd een plek om te experimenteren, te leren en zo nu en dan fijn onderuit te gaan.

Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers en dat zal zo blijven

En we zien dat dat werkt. Hard//hoofders debuteren, exposeren, etaleren, maken naam voor zichzelf en drukken hun stempel op de samenleving. Niet voor niets noemen wij Hard//hoofders de ‘makers van de toekomst’.

Geen vrije markt

De belangrijkste pijlers van Hard//hoofd zijn sinds de oprichting in 2009 hetzelfde gebleven: beeld en taal versterken elkaar; Hard//hoofd is persoonlijk: de stem van een kunstenaar klinkt door in wat diegene maakt; en we zijn gratis toegankelijk en advertentievrij. Want zeg nou zelf: je verstopt het werk van makers van wie je juist tegen de wereld zegt: deze mensen moet je kennen! niet achter een betaalmuur. Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers en dat zal zo blijven. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, voor vertrouwen en bovenal voor vrijheid.

Dat betekent niet dat op Hard//hoofd alles zomaar kan. We doen niet aan clickbait of inhoudsloze sensatie. Hard//hoofd is een vrije ruimte, niet een vrije markt. Wat op Hard//hoofd verschijnt, is gewogen en zwaar genoeg bevonden. Het is goed. Nooit perfect, want perfectie is saai en saai is Hard//hoofd nooit.

Misschien was Hard//hoofd altijd al voorbereid op een pandemie

Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik de afgelopen tweeëneenhalf jaar heb gekregen van de redactie en ik ben trots op wat we in die roerige tijd hebben bereikt ondanks de belemmeringen waar we tegenaan liepen. Misschien, denk ik weleens, was Hard//hoofd altijd al voorbereid op een pandemie: een tijdschrift dat in de eerste plaats vooral online te vinden is, maakt misschien wat eenvoudiger de overstap naar vaker digitaal met elkaar vergaderen en elkaar zien. Maar moeilijk was het nog steeds en het ging ook niet altijd zoals gehoopt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hard//hoofd in Het HEM 70

Want als de afgelopen tweeënhalf jaar één ding voor ons duidelijk werd, dan is dat wel dat ook een online tijdschrift niet kan bestaan zonder de warme, menselijke contacten. Dat merkte ik in mijn innige samenwerking met uitgever Mark de Boorder en met adjunct-hoofdredacteur Kris van der Voorn. Zonder hun steun had ik minstens een jaar geleden al gezegd: eh jongens, tabee, ik heb hier de kracht niet meer voor. En ik merkte het in mijn samenwerking met al die redacteurs, eindredacteurs en chefs die tweeënhalf jaar lang mijn belabberde maildiscipline hebben getolereerd. ‘Excuses voor de late reactie, je weet hoe het gaat. Drukdrukdruk. Enfin.’

We maakten ons zorgen over de toekomst van Hard//hoofd, maar waren tegelijkertijd niet te stoppen

Waar creatieve mensen samenkomen, ontstaat vaak meer dan de som van wat ze elkaar te bieden hebben. Hoe de talenten en inzichten van verschillende makers een vruchtbare symbiose aan kunnen gaan waaruit meer ontkiemt dan je hebt gezaaid, werd voor mij haarscherp zichtbaar eind 2020, toen ik het in mijn hoofd haalde te roepen: ik wil een papieren magazine gaan maken en ik wil het over een halfjaar uitbrengen. De redactie had mij met dwang tegen mezelf moeten beschermen, maar dat gebeurde niet. Nog geen maand later schoof oud-Hard//hoofder Mark van Wijk aan, de vormgever met wie we inmiddels twee beeldschone magazines hebben gemaakt, en die altijd net een stapje groter durft te denken dan ikzelf. Die magazines blijf ik na vandaag bij Hard//hoofd coördineren.

Een plek waar getwijfeld mag worden

De afgelopen maand heb ik veel teruggedacht aan de allereerste dag van mijn hoofdredacteurschap, of liever gezegd: de dag daarvóór. Op 21 maart 2020 hadden we met jullie ons 10-jarige jubileum willen vieren, een jubileum dat op het allerlaatste moment werd geannuleerd vanwege corona. Wat niet geannuleerd werd was mijn officiële start als hoofdredacteur, die dag. Dit 12,5-jarige jubileum is tevens het ‘uitgestelde’ evenement van 2020: veel van de artiesten die je vanavond ziet, staan al tweeënhalf jaar voor jullie in de startblokken. Ik vind het een mooie symboliek dat ik vandaag mijn laatste speech geef op het feest waarop ik eigenlijk mijn eerste speech had moeten geven.

Op 20 maart 2020, één dag voor dat geannuleerde jubileum, stuurden we met Hard//hoofd een bijzondere nieuwsbrief uit, die ik vorige week nog eens teruglas. De mail heette: ‘Afscheidsbrief’. Mijn geliefde en getalenteerde voorganger Sarah van Binsbergen zei, ook na tweeënhalf jaar, in die brief het hoofdredacteurschap vaarwel en droeg aan mij het stokje over.

Het is niet aan mij om antwoord te geven op de vraag of Hard//hoofd een open plek is

Het teruglezen van Sarah’s mail deed iets met me. Haar woorden klonken ver weg – er is in die tussenliggende jaren zóveel gebeurd – en tegelijkertijd dichtbij. De emoties van die roerige periode aan het begin van de pandemie liggen nog vers in mijn geheugen. We maakten ons zorgen over de toekomst van Hard//hoofd, maar waren tegelijkertijd niet te stoppen. We hadden net ons grote jubileum afgezegd, en tegelijkertijd stonden we in de startblokken om nieuwe dingen te doen. Opeens zaten we met heel veel vrijgekomen energie, die niet meer in een groot project verdween.

Datzelfde vertrouwen in de toekomst sprak ook uit Sarah’s mail. Zij schreef: “Hard//hoofd blijft, ook in deze tijden, die prachtige online vluchtheuvel. De plek voor iedereen die op zoek is naar eerlijkheid, verdieping, verbeelding, of gewoon naar af en toe een leuk grapje, omdat alles al zo zwaar is. Een plek waar je even kunt wegdromen, of waar je de realiteit juist in al haar ingewikkeldheid beter kunt begrijpen. Een plek waar hardop getwijfeld mag worden en waar onzekerheid niet weggemoffeld wordt.” Dat laatste is belangrijk.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hard//hoofd in Het HEM 69

Uitgever Mark de Boorder bedankt Marte na haar speech.

Onzekerheid hoeft niet weggemoffeld te worden, zelfs niet op een feestelijke avond als deze. Het was een voorrecht om tweeënhalf jaar lang Hard//hoofd te vertegenwoordigen op allerlei plekken. Om workshops of interviews of optredens te geven en dan jezelf te kunnen introduceren als ‘hoofdredacteur van Hard//hoofd’. Maar de helft van de tijd dacht ik daarachteraan: ‘En vraag me niet precies wat ik doe, want ik weet het zelf ook niet.’

Een open plek?

Ik voerde de afgelopen tweeënhalf jaar veel goede gesprekken waar ik niet in de laatste plaats zelf veel van heb geleerd. Ik heb me vaak afgevraagd: is Hard//hoofd echt die open plek die het wil zijn? Is het genoeg om je deur open te zetten voor makers die het niet gewend zijn dat mensen met hun achtergrond of hun levensverhaal er het podium mogen beklimmen? Hoe open en vrij je je ruimte ook inricht, ze heeft altijd twee kanten. Een binnen- en een buitenkant.

Dat besefte ik tijdens misschien wel het moeilijkste gesprek dat ik in de afgelopen tweeënhalf jaar voerde. Ik werd geïnterviewd en een van de interviewers – een schrijver wier werk al eens op Hard//hoofd had gestaan – wierp mij voor de voeten: “Ik ken de dynamieken van online literaire ruimtes zoals Hard//hoofd. Dat zijn niet de makkelijkste ruimtes. Er worden strenge eisen gesteld aan schrijvers. Niet iedereen kan zomaar naar binnen.”

Ik stond destijds een klein beetje met de mond vol tanden, want dat was niet het Hard//hoofd dat ik kende. Het Hard//hoofd dat ik kende was laagdrempelig, vrij en persoonlijk. Niet het gesloten bastion dat zij omschreef.

Het Hard//hoofd dat ik kende was laagdrempelig, vrij en persoonlijk

Toch is het niet aan mij om antwoord te geven op de vraag of Hard//hoofd echt een open plek is. Dat is aan de mensen voor wie Hard//hoofd in de allereerste plaats bestaat: de kunstenaars zelf. En zoals voor zoveel zaken geldt is het gesprek zelf al de helft van het antwoord. Hard//hoofd wíl een open plek zijn, en als het dat eenmaal is, wil het het blijven. Onder andere door die vragen te blijven stellen: zijn we er al?

Ik heb niet goed nagedacht over hoe deze speech te eindigen. Ik heb geen grote, alomvattende boodschap of een inzicht dat je de hele avond met je mee kunt dragen. Of misschien toch.

Ik heb de afgelopen weken veel tosti’s gegeten en meestal op woensdagen. Uitgever Mark en ik gunden onszelf tegen het eind van de middag vaak een korte snackpauze met een alcoholvrij biertje, waarna we er weer een paar uurtjes tegenaan konden. Tijdens ons laatste uitje, vorige week, hadden we het eventjes over de slogan ‘Juist nu!’ die kort na het begin van de pandemie overal en nergens klonk. Neem een abonnement, juist nu! Doneer aan ons goede doel, juist nu! Wij deden eraan mee: steun Hard//hoofd, juist nu!

Hard//hoofd is boven alles dát: urgent

Ik merkte tijdens dat gesprek dat ik nog steeds het idee had dat mensen ‘juist nu’ met Hard//hoofd in aanraking moesten komen, en dat ik dat eigenlijk altijd al had gevonden. Juist nu! En dat voor altijd.

Misschien is dat wat Hard//hoofd zo’n bijzondere plek maakt. Los van de beloftes en dromen die in het weefsel van het tijdschrift ingebakken zitten, en los van alles wat Hard//hoofd in het verleden al heeft betekent voor schrijvers, illustratoren, fotografen en andere kunstenaars, is Hard//hoofd boven alles dát: urgent. Júist nu, vanavond. En morgen opnieuw. Dank jullie wel.

Marte Hoogenboom sprak deze afscheidsrede uit op het 12,5-jarige jubileum van Hard//hoofd, op 1 oktober 2022 in kunsthal Het HEM in Zaandam. Ze blijft aan Hard//hoofd verbonden als chef Magazine. Met ingang van november volgde Jochum Veenstra haar op als hoofdredacteur.

Mail

Marte Hoogenboom (Amersfoort, 1994 en Amsterdam, 2019) was eindredacteur, toen adjunct-hoofdredacteur, toen hoofdredacteur, toen magazinechef en nu weer eindredacteur bij Hard//hoofd. Tussen het uitstellen door schrijft ze aan haar debuut, dat in 2041 verschijnt.

Amie Galbraith

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

Marit Pilage onderzoekt beelden van queer vruchtbaarheid in de kunst om zo de definitie van vruchtbaarheid, zwangerschap en ouderschap te herdefiniëren. Lees meer

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Zazie Duinker baant zich een weg door het oerwoud van de (hergedefinieerde) woorden. Lees meer

In de afwezigheid van 1

In de afwezigheid van

Marit Pilage onderzoekt de rol en betekenis van kunst bij zwangerschap en vruchtbaarheid, maar vooral ook bij het uitblijven daarvan. Lees meer

Liever een monster

Liever een monster

Het is moeilijk te accepteren dat mensen kunnen doden, maar waarom maken we van moordenaars karikaturen? Een voorpublicatie uit Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee Dodelijke gekte. Lees meer

Hoe in Duitsland het Zionistische establishment wint

Hoe in Duitsland elke vorm van empathie met inwoners van Palestina wordt verboden

De situatie in Duitsland is de laatste dagen geëscaleerd. Het politieapparaat en de politiek gebruiken harde repressiemiddelen om vooral Duitse mensen van kleur of met een migratieachtergrond de kop in te drukken. Zij verliezen op dit moment hun vrijheid van meningsuiting. Lees meer

Een villa voor het onbekende

Een villa voor het onbekende

Floris Tesink bezocht het FOMU, waar Grace Ndiritu door associatieve combinatie een expositie invulde. "Dit conflict tussen de fotografie en de ruimte brengt je op een plek die niet te begrijpen is, maar toch verslavend voelt voor degene die zich hieraan overgeeft." Lees meer

Wat dondert het of fossiele subsidies ‘echt subsidies zijn’?

Wat dondert het of fossiele subsidies ‘echte subsidies’ zijn?

‘De grootste catastrofe in de geschiedenis van de mensheid is niet het moment voor afleidingsmanoeuvres.’ Lees meer

:De aankondiging: De kunst van vertrekken (deel 1)

De kunst van vertrekken: de aankondiging

Voor kunstenaars is het essentieel om zichtbaar te zijn voor publiek. Maar wat gebeurt er als een kunstenaar zich terugtrekt of zelfs helemaal stopt met het maken van kunst? In deel 1 van de serie ‘De kunst van het vertrekken’ kijkt Lara den Hartog Jager naar de kunst waarmee sommige kunstenaars afscheid nemen uit de kunstwereld. Lees meer

Een gestolde eeuwigheid

Futiliteit op een gestolde eeuwigheid

De bergen laten Nick Sens al even niet meer met rust. Waar komt de drang vandaan ze, ondanks de mogelijke gevaren, te willen beklimmen? Lees meer

:Koloniale pijn: Papoeavlag niet gewenst tijdens defilé Veteranendag 1

Koloniale pijn: Papoeavlag niet gewenst tijdens defilé Veteranendag

24 juni was het Veteranendag, acht jaar geleden was het de oud-militairen voor het eerst verboden tijdens het veteranendefilé te lopen met de Morgenster, de vlag van de Papoea’s. Waarom gebeurde dat? Lees meer

 1

Alleen het gehele verhaal kan voor heling zorgen

Bijna 80 jaar na dato erkent de Nederlandse staat 17 augustus 1945 pas als officiële Indonesische onafhankelijkheidsdatum. Benjamin Caton vraagt zich af waarom sommige partijen deze ontwikkelingen tegenwerken en waar hun denkfouten zitten. 'Het is niet nodig is om de ene pijn te ontkennen om erkenning te krijgen voor de andere.' Lees meer

:De roman als tapijt van verweven geschiedenissen: hoe een collectieve schrijversblik houvast biedt 1

De roman als tapijt van verweven geschiedenissen: hoe een collectieve schrijversblik houvast biedt

Wat willen we vertellen, wat hebben we te vertellen en hoe willen we dat vertellen? Amber Netten, Marleen Doré en Zuma Knegjes vinden houvast in collectiviteit. Lees meer

Zelfs een kapotte klok wijst tweemaal per dag de juiste tijd aan

Zelfs een kapotte klok wijst tweemaal per dag de juiste tijd aan

Als klein meisje had Roosje van der Kamp een ritueel waarmee ze hoopte haar ouders te kunnen beschermen tegen de dood. Kan magisch denken in plaats van een poging tot controle, ook een vorm van loslaten zijn? Kan het ook een daad van liefde zijn? Lees meer

De on//smakelijke week: Wondermeisjes (of: de aantrekkingskracht van anorexia) 4

De on//smakelijke week: Wondermeisjes (of: de aantrekkingskracht van anorexia)

Toen in juni 2014 een week in het teken van eten stond was Emy Koopman not amused. Ze schreef een nog altijd actueel essay over de vraag of een eetstoornis een modeverschijnsel is. Eten door de ogen van een ex-magerzuchtige. Lees meer

Zeikwijf

De on//smakelijke week: Pisnijd

Van hoge prijzen tot pottenkijkers: een bezoek aan een openbaar toilet is voor vrouwen vaak niet vanzelfsprekend. Sofie Hees verdiept zich in de ins en outs van dit decennia-oude probleem. Lees meer

Ik heb schijt

Ik heb schijt

Maatschappelijke ongelijkheid begint in de buurt waarin je opgroeit laat Milio van de Kamp zien in zijn debuut ‘Misschien moet je iets lager mikken’, dat op 16 mei verschijnt. Een voorpublicatie. Lees meer

Toxic Friendships

Toxic Friendships

Het verbreken van toxic friendships geldt op TikTok als een vorm van self-care, maar is dat wel zo? Rijk Kistemaker buigt zich erover. Lees meer

Factdroppen

Factdroppen

Is het herhalen van feiten een manier om grip te krijgen op een wereld die steeds onzekerder is? Max Beijneveld gaat op zoek naar een alternatief voor ongebreideld factdroppen. Lees meer

Een <em>mountain home</em> in een wereld waar de tijd verdwijnt

Een mountain home in een wereld waar de tijd verdwijnt

Na het luisteren van de podcast Dolly Parton’s America besluit Anna van der Kruis haar eigen fascinatie voor Dolly Parton te onderzoeken. Waarom slikt ze alles wat Dolly haar verkoopt? Hoe kan het dat Dolly zoveel verschillende mensen samenbrengt? Tijdens de zoektocht komt ze erachter dat haar verhouding tot Dolly Parton persoonlijker is dan ze... Lees meer

Porseleinen beeldje van Vrouwe Justitia: vrouw met een roze gedrapeerde jurk en een witte blinddoek rond haar ogen

Academische vrijheid m’n reet

Promovenda Harriët Bergman voelt niet de vrijheid om zich écht kritisch uit te laten over machthebbers. De oorverdovende stilte op rechts na het ontslag van universitair hoofddocent Susanne Täuber bewijst voor haar eens te meer: veel hoeders van het vrije woord geven alleen om de status quo. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer