Asset 14

Solo: A Star Wars Story

Alsof er nog niet genoeg prequels bestaan in het Star Wars-universum, wordt in Solo: A Star Wars Story het verhaal van de jonge Han Solo verteld, die al vechtend en smokkelend piloot Chewbacca en gokker Lando Calrissian ontmoet. Een kolfje naar de hand van Star Wars-ingewijden, of leuk voor nieuwkomers? Eindredacteuren Lotte Akkerman en Eva van den Boogaard keken met redacteur Julius Koetsier en waren het niet altijd met elkaar eens.

Eva: Ik heb het gevoel dat ik niet zo veel recht van spreken heb als Star Wars-leek.

Lotte: Ik ben juist daarom benieuwd naar jouw kijkervaring.

Eva: Ik vond het vermakelijk maar had ook het gevoel te kijken naar iets wat ik in een traditie moest plaatsen die ik niet ken. Het leek mij bijna een parodie op hedendaagse actiefilms.

Julius: Hoezo dat?

Eva: Omdat er snel over essentiële problemen heen werd gestapt. Ik dacht steeds: wanneer raken ze in paniek? Wanneer krijgen ze een keer goed ruzie en is het allemaal niet leuk meer? Zelfs tijdens crisismomenten was er nog een gekunsteld heldendom te zien.

Lotte: Daar speelt de kwestie van de prequel. Het kán niet helemaal verkeerd lopen, want Han Solo heeft al in zeven andere films gespeeld die na deze komen.

Julius: Bij een goede actiefilm zijn beslissingsprocessen belangrijk, en is ook van belang dat er ergens een grens zit aan de mogelijkheden.

Eva: Die grens ontbrak hier.

'Ik vind Star Wars überhaupt geen actiefilms. Ik vind het altijd meer romantische komedies'

Lotte: Actiefilms zijn in z’n algemeenheid synoniem voor onbegrensde mogelijkheden, denk ik. Geen enkel mensenlichaam overleeft de actie die het moet doorstaan in zo’n film.

Julius: Ik denk het niet. In de beste actiefilms is het juist heel duidelijk waar de grens ligt. Die ligt natuurlijk meestal verder dan in de werkelijkheid, maar als hij er niet is wordt het niet spannend.

Lotte: Het gaat nu wel over actie, maar ik vind Star Wars (als we Solo daaronder willen rekenen) überhaupt geen actiefilms. Ik vind het altijd meer romantische komedies.

Eva: Vonden jullie Solo iets toevoegen aan de rest van de Star Wars-films?

Julius: Nee, eerder wegnemen.

Eva: Vond jij de film niet spannend?

Julius: Neuh, maar dat had niet met de actie te maken. Meer met het feit dat Han nooit een doel heeft waar hij om geeft.

Lotte: Maar dat is de essentie van Han!

Julius: Ja precies, daarom is hij een heel geschikt bij-personage. Maar een hele film over die cynische kerel toen-ie nóg cynischer was, dat wordt moeilijk.

Lotte: In die zin is deze film echt een bij-film; niet een die zich gemakkelijk apart laat kijken.

Julius: Als ik hem zag zonder voorkennis zou ik hem niet minder leuk vinden dan nu denk ik. Misschien zelfs leuker. Want al die verwijzingen naar wat nog moet komen werkten mij enorm op de zenuwen.

Lotte: Ik moest daar wel aan denken Eva, dat jij alle voorkennis niet hebt. Daardoor werd ik me heel bewust van de momenten waarop je die nodig had als kijker.

Eva: Ja, daar had ik soms wel last van. Hoewel ik Chewbakka meteen al heel leuk vond. Dat was een lichtpuntje.

Julius: Die hoort ook leuk te zijn.

Lotte: Ja dat hoort! Je bent geslaagd voor je Star Wars-examen!

Julius: Hoewel je Chewbacca fout spelt. Maar dat maakt niet uit!

Lotte: Leuk om te zien dat Chewie ook een slechte kant had, daar in het begin in die modderpoel.

Eva: Ja dat was leuk, dat-ie eigenlijk een goedaardig monster is.

Julius: Ik vond dat zo'n irritante scène. Ik doe het er niet om Lotte, het met je oneens zijn.

Lotte: Ik ook niet. Ik denk dat wij gewoon heel andere verwachtingen hebben.

Julius: Je weet al dat Han in die put Chewbacca gaat ontmoeten (als je de eerdere films gezien hebt). Dan hebben ze nog een hele vechtscène, terwijl je weet dat ze vrienden worden.

Eva: Dan is de verrassing ver te zoeken kan ik me voorstellen. Ik vond het wel een leuke wending.

Julius: Als je het niet weet is het leuk, ja. Dan is de frisse blik aan te raden.

Eva: Had jij ook romantische komedie-gevoelens Julius?

Julius: Niet echt bij deze. Tussen Lando en Han had misschien iets kunnen bloeien. Maar je weet dat dat niet gaat gebeuren natuurlijk.

Lotte: Nou, maar Lando en L3!?

Eva: Ja dat was wat zeg! Ik vond het charmant dat L3 zo politiek geëngageerd was.

Julius: Ik vond dat heel vervelend.

Lotte: Dat lag er wel heel dik bovenop ja, deze geef ik Julius.

Eva: Vond je ook iets wél leuk aan de film Julius?

Lotte: Ja, daar ben ik ook benieuwd naar.

'Het Star Wars-fanschap is iets heel fragiels'

Julius: Donald Glover (Lando) vond ik oké, en Alden Ehrenreich (Han) ook wel. Zou jij jezelf een Star Wars-fan noemen, Lotte?

Lotte: Enge vraag. Maar ik denk het wel ja. Jij mij?

Julius: Als jij jezelf zo noemt, noem ik je ook zo. Ik mezelf niet echt, hoor.

Eva: Dus we hebben een fan, een niet-fan en een leek. Gevarieerder kan niet.

Lotte: Het Star Wars-fanschap is iets heel fragiels. Omdat er nooit fans blij zijn met de nieuwe films.

Julius: Veel mensen waren blij met The Last Jedi. Toch? Ook veel mensen helemaal niet, maar die mensen moet ik niet.

Lotte: Ik was blij hoor!

Julius: Star Wars-fans die The Last Jedi waardeloos vinden, vinden dat vaak omdat de cast te divers is en de film te weinig nostalgisch. Hoewel ze dat eerste altijd verhuld zeggen.

Lotte: Maar iedere Star Wars-film is als een boekverfilming: veel mensen hadden er een ander idee bij. Ik kan daar niet moeilijk over doen, dat maakt mijn fanschap denk ik anders dan dat van de ontevreden fans.

Julius: Ja. Daarom is het fijn om niet met harde eisen een Star Wars-film in te gaan.

Lotte: Inderdaad gaan harde eisen en Star Wars niet samen.

Julius: The Last Jedi was een aangename verrassing, prachtige shots, sterke actiescènes. Dan is Solo een pure nostalgie-trip zonder iets toe te voegen. En lelijk bovendien.

Lotte: Haha. Wat vond je lelijk?

Julius: De kleuren! Alsof er modder op de lens zat. En nul contrast. Scènes zijn helemaal blauw of bruin of gelig. Alles grauw. Donker.

Eva: Ja ik kan me vinden in dat modder-op-de-lensgevoel.

Lotte: Er waren geen mooie, vrolijke planeten nee. Eva, ik vraag me af, maakt dit je nieuwsgierig naar de rest van Star Wars?

Eva: Ehm, niet heel erg. Ik vond Chewbacca leuk maar verder was het ook wel veel gestress en gedoe. Ik ga daar vast fans mee voor het hoofd stoten.

Julius: Haha. Ja, gedoe is het.

Lotte: Dat hoort wel een beetje bij de films - er is altijd iets mis.

Eva: Wanneer iets helemaal verkeerd gaat of dreigt te gaan, doet iedereen daar heel oké over. Misschien zoek ik te veel drama, maar daardoor vond ik het een soort parodie. De meeste emoties zaten nog in dat kaartspel vond ik. Dat vond ik de leukste scènes (op Chewie na).

Julius: Oh, dat vond ik ook zo'n stomme scène!

Lotte: Echt niemand zit hier op één lijn.

Julius: De hoofdpersoon wint alleen omdat-ie een goede hand heeft. Dat is toch geen drama. Han wint puur door geluk, niet door vaardigheid. Dat stoort me.

Lotte: Maar dit is toch een definitie van het personage Han Solo? Puur door geluk, niet door vaardigheid.

Julius: Vind ik niet. Solo is best vaardig.

Lotte: Als piloot wel. In de liefde niet. Nog even over die liefde hè. Lando en L3; ik las ergens dat we dat kunnen zien als een omarming van panseksualisme. Zagen jullie dat erin?

Julius: Er wordt naar gehint dat ze het met elkaar gedaan hebben. Maar dat de scenaristen nu zeggen dat Lando panseksueel is vind ik opportunistische onzin.

Lotte: Maar prequels zijn überhaupt opportuun.

Julius: Nou, de scenaristen hebben achteraf gezegd dat Lando panseksueel is. Terwijl dat in de film niet duidelijk wordt. Ik vind: jouw beurt is voorbij, schrijver.

Lotte: Haha, je hebt gelijk. Da’s zeer opportuun. Ik hoop dat een cultuurhistoricus over honderd jaar deze films en hun context gaat onderzoeken. En dan uit die films en hun ontvangst allemaal informatie over het verleden haalt.

Julius: Daar zou ik wel op rekenen. Wat dat betreft is dit een interessante. Dat politieke activisme van L3, ook een sign of the times.

Eva: Ja vond ik ook. Terwijl de rest van de film een vrij gedateerd karakter heeft.

Lotte: De samenkomst van geschiedenis en toekomst in deze films vond ik heel bijzonder. Die scène waar ze willen ontsnappen van die nare eerste planeet, dat was echt een Amerikaans plaatje van een Sovjetvliegveld. Met een beetje 1984. En die oorlog was precies WOI.

Julius: Ja. Ook geschoten als een WOI-film.

'Wat anders: dat Chewie zo oud is hè? 190!'

Lotte: Politiek correct was het ook eigenlijk hè? Met die robotliefde en robotrechten?

Eva: Het was een heel politiek correcte film. In veel opzichten.

Julius: Het soort politieke correctheid waar The Last Jedi wat mij betreft onterecht van beschuldigd werd. De diversiteit van de cast werd door sommigen gezien als 'politiek door de strot duwen'.

Eva: Oeh dat is een riskante beschuldiging.

Julius: Terwijl niemand in die film er verder een punt van maakt. Ik weet niet eens of racisme wel bestaat in het Star Wars-universum.

Eva: Die mensen op dat arme eiland waren wel allemaal zwart geloof ik, wat ik een gekke hint naar het arme platteland van Afrika vond.

Lotte: Ja, daar was een bedoeïenen-stereotype gaande.

Julius: Irritant dat het Star Wars-beeld van een ontwikkelingsland moet voldoen aan het aardse beeld ervan.

Eva: Ja heel vreemd!

Julius: Alsof we ons geen witte hongerige arme mensen kunnen voorstellen.

Lotte: Helemaal mee eens. Dat is ook zo gek aan de Star Wars-films, die punten waarop ze aan ons aardse leven vastzitten. Wat anders: dat Chewie zo oud is hè? 190!

Julius: Ja!

Eva: Dat vond ik ook een giller.

Julius: Erg was wel dat Han hoorde hoe Chewbacca heet en dan zegt: 'Dat is te lang, je krijgt een bijnaam van me.' Alsof wij dan denken: 'oooh, dus dáárom heet-ie Chewie!'

Eva: Dat was erg overbodig. Zelfs voor mij was dat te obvious.

Lotte: Han is gewoon een heel monosyllabe man. Maar nee, het was liever geweest als Han langzaam was overgegaan tot de koosnaam.

Julius: De film stikt van de verklaringen voor dingen in de eerdere films die geen verklaring behoeven. Dat is wat er meestal misgaat in een prequel.

Lotte: Kunnen we op basis van de dingen die we vinden missen, Eva een andere Star Wars-film aanraden?

Julius: Nou, ik zou gewoon beginnen bij Star Wars, de eerste.

Lotte: (Julius bedoelt deel IV). (Dat is verwarrend).

Eva: Ben jij het daarmee eens Lotte?

Lotte: Nee ik ga voor de nieuwe trilogie (betere prequels dan Solo), deel "I": The Phantom Menace. Voor de romkom-levels.

Julius: Oh echt? Dat vind ik de enige in de reeks nóg saaier dan Solo.

Lotte: En voor Padmé Queen of Naboo. Ik denk dat het aansluit bij wat Eva miste in deze.

Eva: Ik ben wel geneigd voor de romkom-vibes te gaan.

Julius: Maar die zitten toch ook in Star Wars en The Empire Strikes Back? Met Han en Leia en Luke?

Lotte: Zeker, mooie driehoeksverhouding. Maar niet hetzelfde als Anakin en Padmé. Ik vind Luke namelijk eiig en Han vervelend - dat helpt het liefdesverhaal niet. En ik geniet heel erg van hoe zij wordt opgetuigd met kapsels en gewaden - echt kunstwerken.

Eva: Daar word ik enthousiast van.

Lotte: Goed, een aantal conclusies: Eva is niet per se geprikkeld om meer Star Wars te kijken, Julius en ik moeten nooit samen een Star Wars-film kijken, Solo is geen heel goede film, maar wel interessant materiaal voor de historicus van de toekomst. En poets die lens, Ron!

Julius: En maak geen prequel over een bij-personage dat nooit ergens om gaf in de eerste films. Want dan heb je geen verhaal.

Lotte: Nog één ding dat ik echt héél flauw vond: hoe die 1984-douanebeambte de naam 'Solo' bedacht. Terwijl hij wazig in de verte staarde.

Julius: Ja! Toen dacht ik al, oei, dit wordt niks.

Eva: Dat vond ik ook flauw.

Lotte: Hè, gelukkig, zijn we het daarover eens.

Solo: A Star Wars Story is nu te zien met:

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

De inspraakavond

De inspraakavond

Om een progressief geluid te laten horen gaat Michiel Cox naar een inspraakavond over windmolens. Maar tijdens de bijeenkomst begint hij te twijfelen. Is dit inspraak? Lees meer

Lieselot 2

Winnaar Stoute Stift 2024

Ruben Topia won met zijn illustratie de Stoute Stift 2024, de illustratiewedstrijd die deBuren organiseert. Topia maakte een illustratie bij een erotische verhaal van Prins de Vos. Lees hier het juryrapport! Lees meer

Lieselot 1

bloedbanen

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

Dit kabinet is ziek - het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Dit kabinet is ziek: het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Marthe van Bronkhorst stelt dat het kabinet likkebaardend zou moeten trappelen om vernieuwende ideeën te presenteren, maar komt van een koude kermis thuis. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lief kutland // Lancering

Lief kutland // Lancering

Vier samen met Hard//hoofd de launch van ons nieuwste magazine! Samen met je favoriete makers pluizen we dit stipje op de aardbol uit. Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

De ontkieming van een ruimte

De ontkieming van een ruimte

Hoewel de aandacht voor de oorlog in Oekraïne lijkt af te zwakken, blijft kunstenaar Rob Voerman onverminderd betrokken. Sophia Bustin vraagt zich af wat geëngageerde kunstenaars precies doen en betekenen voor de maatschappij en gaat daarom bij hem langs. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer