Asset 14

Frances Ha

Frances Ha volgt de 27-jarige Frances (Greta Gerwig), die met haar beste vriendin in Brooklyn woont, en zonder veel succes een carrière als danseres nastreeft. De film volgt haar terwijl de toch al niet zo stevige fundamenten onder haar bestaan langzaam in lijken te storten. Wat vinden Julia, Sanne en Rutger van deze hipster-Amélie in houthakkersbloes, wiens leven soms griezelig veel op dat van hen lijkt?

Julia: Kennen jullie dat, verliefd zijn op je vrienden?

Sanne: Ja! Ik heb een paar jaar in een soort sitcom-situatie geleefd, met twee jongens in een heel smerig appartement. We hadden een oude Nintendo en mijn beste vriendinnen kwamen regelmatig langs om tot vier uur ‘s ochtends Super Mario-competities te houden. Maar ik associeer dat soort dingen vooral met mijn studententijd, die nu toch echt wel achter me ligt.

Rutger: Ik herkende wel heel erg dat je zoveel van elkaar houdt dat je er onzeker en competitief van wordt. Je bent de beste vrienden, maar voelt je tegelijk niet echt bij elkaar op je gemak. Raar is dat.

Julia: Frances en haar beste vriendin Sophie worden door iemand omschreven als “een lesbisch stel dat geen seks meer heeft”. Vriendschap kan zo intensief zijn. En hartverscheurend. Ik ben in mijn leven tot nu toe vaak degene geweest die het uitmaakte, in ruil voor echte verkering. Ik wil niet overdrijven, maar er zijn tranen gelaten.

Sanne: Ja, ik ook. En dan kwam ik later met hangende pootjes terug.

Rutger: Nee, bro’s before hoes. Sowieso.

Sanne: Laat je vriendin het niet horen, Rutger.

Julia: Bullshit. Ik ben twee keer verloofd geweest met een beste vriendin, maar het is toch gewoon een stilzwijgende tijdelijke overeenkomst. Hoes gaan voor. In de onsterfelijke woorden van John Legend: Friends may come and they may go / but through the years I know / I will stay with you.

Sanne: Nou… ik heb wel eens meegemaakt dat al mijn vriendinnen mijn vriendje een klootzak vonden. Op dat moment realiseerde ik me opeens hoe diep dat gaat, want toen het erop aankwam koos ik niet automatisch voor de liefde. Ik bedoel, relaties zijn toch altijd onzeker, en als je niemand meer hebt om met hangende pootjes naar terug te keren als je hart gebroken is – wat dan?

Rutger: Jongens, dit was precies mijn probleem met de film. Het was allemaal herkenbaar, maar te herkenbaar. Onze eigen verhalen zijn net zo interessant, maar daarvoor had ik niet naar de film gehoeven. Ik had liever anderhalf uur met jullie gepraat.

Sanne: Wij hadden een beter script over onze levens kunnen schrijven dan: “En toen woonde ik samen met een vriendin en toen weer ergens anders en toen ging ik naar Parijs en toen ging ik een dansvoorstelling maken EINDE.”

Julia: Maar dan blijft bij mij het knagende gevoel over: “Heb ik eigenlijk wel meer te vertellen?” De leegheid van dit verhaal is wel confronterend. Want ja, de wereld staat in brand, maar ik maak me ook een stuk meer zorgen over mijn creatieve carrière die nog moet beginnen... oh God daar ga ik al. Ik ben gewoon ook zo’n personage. Blegh.

Rutger: Noah Baumbach maakt mumblecore: extreem realistische films met een nadruk op natuurlijke dialogen en alledaagse gebeurtenissen. Ik heb Greenberg en The Squid and The Whale (gebaseerd op de scheiding van zijn ouders) ook gezien. Die waren ook al zo saai. Op zich vind ik het semi-autobiografische vet: kijk naar Woody Allen, en nu Lena Dunham en Louis CK. Maar als je geen goede grappen kunt maken of scherpe dialogen en situaties schrijft die het niet-bijzondere toch bijzonder maken, is het gewoon saai.

Julia: Eh, maar waarom wilde je dan per se naar deze film?

Rutger: Ik dacht dat Greta Gerwig, zijn nieuwe vlam en de hoofdrolspeelster, een goede invloed zou hebben. Zij speelde in de meest ongemakkelijke seksscène ooit, in Greenberg. Maar eigenlijk had ik al uit allerlei interviews geconcludeerd dat ze een vreselijk pretentieus en zeikerig stel zijn. SORRY, oké?

Sanne: Nou ja, Adam zat er in. Van Girls. Die heerlijke t-shirtloze timmerman.

Julia: Het is oké. Ik had mijn vrienden ook al lang niet gezien. Nu hoef ik ze de komende maand ook niet te bellen.

Sanne: Om niet over alles heen te kotsen: het begon heel leuk en licht. En ik heb ook wel gelachen. Ergens halverwege stortte het een beetje in, maar ik vond de herkenbaarheid van sommige scènes wel bijzonder.

Julia: En de manier waarop we New York zagen. Niet groots en meeslepend of rauw, maar huiselijk. Vooral buiten en in de metro. Een geloofwaardige plek.

Rutger: Toevallig zag ik net dit artikel op The Onion. Jezus, $1200 per maand aan huur! Dromen zijn duur. Wat ik me trouwens afvraag: zijn we echt zulke zeikerds? En zo dom? Ik hoorde een oudere vrouw naast me de hele tijd zuchten: “Doe nou niet... Neehee!” Dat vind ik soms ook vervelend aan Girls, dat het voor oudere generaties zo makkelijk wordt gemaakt om ons te lui en naïef te vinden. Terwijl dat ook meevalt.

Julia: Shit, ja. Zo had ik het nog niet bekeken. Vandaar dat ze zich totaal niet bezwaard voelen om hun hele pensioenplezier op ons af te wenden. Stelletje geboefte. Oproep aan alle filmmakers: stop ermee twintigers neer te zetten als redelijk humoristische naïeve narcisten! We krijgen een minderwaardigheidscomplex! Bovenop onze depressies en besluiteloosheid! Teken hier de petitie!

Sanne: Wij als generatie zijn nog te jong om echt een thema te hebben, dat is het probleem. Over een paar jaar komen wellicht de Irak-comedy’s en de Justin Timberlake-biopics. Maar nu hebben we gewoon nog geen verhaal. Want mumblecore of niet, een verhaal moet wel ergens over gaan. Ik zat gewoon te hopen dat Frances overreden of verkracht zou worden. HIV! Wat dan ook.

Rutger: Ja maar dan zou ze waarschijnlijk weer ironisch overreden of verkracht worden. Er meteen over bloggen en zeggen dat het haar deed denken aan een of andere Franse cultfilm. Op feestjes opscheppen: “Ik ben net verkracht en het viel tegen.”

Sanne: Met haar houthakkersbloes.

Julia: In een – overigens zeer positieve - recensie van De Volkskrant wordt Frances gekarakteriseerd als een “typisch verwend kindmens van eind twintig, die vooral zichzelf moet vinden”. Raakte Frances Ha misschien toch een gevoelige snaar bij ons?

Rutger: Misschien was het voor de recensent allemaal nieuw, maar ik kende dit verhaal al voordat ik de film had gezien. En volgens hebben wij wel meer dan dit te vertellen Sanne, juist óók over dat niet-weten. Kijk maar naar Oh Boy, de veel betere zwart-wit-Berlijn-versie van Frances Blah.

Sanne: Om heel eerlijk te zijn draag ik zelf ook wel eens een houthakkersbloes.

Rutger: Ik heb zin om weer eens naar Berlijn te gaan.

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

De inspraakavond

De inspraakavond

Om een progressief geluid te laten horen gaat Michiel Cox naar een inspraakavond over windmolens. Maar tijdens de bijeenkomst begint hij te twijfelen. Is dit inspraak? Lees meer

Lieselot 2

Winnaar Stoute Stift 2024

Ruben Topia won met zijn illustratie de Stoute Stift 2024, de illustratiewedstrijd die deBuren organiseert. Topia maakte een illustratie bij een erotische verhaal van Prins de Vos. Lees hier het juryrapport! Lees meer

Lieselot 1

bloedbanen

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

Dit kabinet is ziek - het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Dit kabinet is ziek: het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Marthe van Bronkhorst stelt dat het kabinet likkebaardend zou moeten trappelen om vernieuwende ideeën te presenteren, maar komt van een koude kermis thuis. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lief kutland // Lancering

Lief kutland // Lancering

Vier samen met Hard//hoofd de launch van ons nieuwste magazine! Samen met je favoriete makers pluizen we dit stipje op de aardbol uit. Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

De ontkieming van een ruimte

De ontkieming van een ruimte

Hoewel de aandacht voor de oorlog in Oekraïne lijkt af te zwakken, blijft kunstenaar Rob Voerman onverminderd betrokken. Sophia Bustin vraagt zich af wat geëngageerde kunstenaars precies doen en betekenen voor de maatschappij en gaat daarom bij hem langs. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer