Het mooist falen de mensen die succesvol zijn. Denk aan Gatsby, Virginia Woolf, Heath Ledger. Hun levensverhalen zijn tragisch maar tegelijk troostend. Van erkenning en succes werden zij niet gelukkiger, en dat geeft een jonge, ongelukkige maar ook ongepubliceerde schrijver hoop.
Een andere glansrijk faler was Brian Epstein, de man achter The Beatles. Hij ontdekte hen, ontwierp hun kenmerkende stijl (de jasjes, de kapsels, de buiging) en maakte de popgroep groot. Toch was deze Brit van Joodse komaf uitermate ongelukkig. Hij was gokverslaafd, dronk te veel en stierf op 32-jarige leeftijd aan een overdosis (waarschijnlijk slaappillen). Brian had het gevoel dat hij gefaald had, omdat hij eigenlijk zelf beroemd had willen worden. Als tiener ambieerde hij een carrière als modeontwerper en later probeert hij het als acteur. Brian lifte mee op het succes van The Beatles maar hij hoorde er nooit helemaal bij. Bovendien kreeg hij weinig erkenning voor zijn werk als manager. Toen de band in 1965 een koninklijke onderscheiding kreeg, werd Epstein niet eens genoemd.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik Epstein ook nooit zag als de vijfde Beatle, tot ik onlangs de gelijknamige graphic novel van Jaron Beekes las. Nu ik bekend ben met zijn levensverhaal waardeer ik de man om zijn stijlgevoel en zijn zakelijk instinct, maar nog het meest om zijn glansrijk falen. Wat is er tragischer dan een man die niets liever wil dan in de spotlights staan, terwijl hij enkel anderen naar het podium kan begeleiden. Ook seksueel bleef Epstein onbevredigd, aangezien homoseksualiteit in de jaren zestig in Engeland ongeaccepteerd en zelfs strafbaar was.
Door de korte scenes en de beeldende shots doet de graphic novel denken aan een film. Het tragische levensverhaal van Brian Epstein wordt niet verteld maar getoond. Daarom komt het extra hard aan. Vooral op de pagina’s waar bijna geen tekstballonnetjes in de lucht hangen, komen de personages heel dichtbij. We zien een jonge joodse jongen met grote dromen. Hij ziet potentie in een jongensbandje dat in de kelders van Liverpool speelt en regelt het eerste platencontract. De rest van het verhaal is bekend. Als je iets meer van The Beatles weet dan ik, zal je in Epstein niets nieuws lezen. Toch is het boek heel interessant omdat je het wereldsucces van de popgroep bekijkt door de ogen van de manager.
Het geheim van glansrijk falen is groot dromen en vroeg doodgaan. Niet iets om zelf te proberen, maar wel heel mooi om over te lezen.