Asset 14

Boys don't cry

Essay: Boy's don't cry 1

In deze essayreeks blikt Jonathan van der Horst terug op de keren dat kunst hem aan het huilen bracht: 'Huilen hoort bij mannelijkheid. Ik wil niet langer doen alsof dat twee van elkaar gescheiden werelden zijn.'

Begin juni en de zomerhitte begint al flink om zich heen te grijpen. Ik reis alleen in een slecht verluchte trein naar Brussel. Mijn hele lichaam zit vol spanning, vol woede. Vol angst ook, maar dat weet ik op dat moment nog niet. Ik voel wel dat er iets gaande is, maar heb er nog geen woorden voor. Die komen veel later, misschien nu zelfs pas. Ik voel op dat moment alleen dat er iets uit moet. Dat er iets vastzit dat opengebroken moet worden. Ik zit op dat moment voor de tweede keer in het tweede jaar van mijn theateropleiding. Vorig jaar ben ik blijven zitten en morgen spelen we de laatste voorstelling van het jaar. Mijn laatste kans om te laat zien uit welk hout ik gesneden ben.

Als ik in de Botanique aankom, blijkt daar al een heel festival aan de gang. Overal klinkt muziek. Op de trappen voor het gebouw zitten groepjes lachende en luid pratende mensen. Overal klinkt Frans, Engels, Nederlands of iets ertussenin. Een verbond waar ik niet aan kan of wil deelnemen. Ik bestel bier. Rook een sigaret. Kijk achter in de zaal naar het voorprogramma. Knars mijn tanden. Bal mijn vuisten. Probeer niet op te vallen.

Ik laat mij meevoeren in de moshpit. Een plek waar ik mij, ondanks de ogenschijnlijke agressie, altijd extreem veilig heb gevoeld.

Na het voorprogramma komt de band IDLES op. Ik baan mij een weg naar voren door de menigte. Ik laat mij meevoeren in de moshpit. Een plek waar ik mij, ondanks de ogenschijnlijke agressie, altijd extreem veilig heb gevoeld. Een warme, trage, kleverige stroom van lichamen die in elkaar op proberen te gaan. Lichamen die, al is het maar even, aan hun individualiteit proberen te ontstijgen. Samen scanderen we: ‘Man up, sit down / Chin up, pipe down / Socks up, don't cry / Drink up, don't whine / Grow some balls, he said / Grow some balls

Ja, ik vrees dat we voornamelijk uit mannen bestaan. Mannen die teveel ruimte innemen. Mannen die schreeuwen. Mannen die hun spierballen tonen. Ben ik zelf ook zo? Uit welk hout ben ik gesneden? En dan draait er iets. Iets keert zich naar binnen. We scanderen: ‘The mask of masculinity / Is a mask, a mask that's wearing me / The mask, the mask, the mask’ Er breekt iets open. Het kruipt uit mijn maag, door mijn middenrif naar boven. Tranen stromen over mijn wangen. Ik trek mij terug. Achter in de zaal ga ik tegen de muur zitten. Terwijl de kolkende massa uit zijn dak gaat, stromen de tranen in stilte over mijn wangen. Morgen speel ik de beste voorstelling uit mijn leven. Tot op de dag van vandaag ben ik ervan overtuigd dat die tranen mij gered hebben.

Op de een of andere manier heb ik emotie altijd als iets schaamtevols ervaren.

Geëmotioneerd raken door een kunstwerk is niet iets wat ik ooit geleerd heb. Ik heb het in ieder geval nooit leren toelaten. Hoewel ik totaal niet in een macho omgeving ben opgegroeid en mijn ouders openheid en communicatie hoog in het vaandel hadden staan, is er ergens tussen theorie en de praktijk iets misgelopen. Op de een of andere manier heb ik emotie altijd als iets schaamtevols ervaren. Als iets wat je beter niet aan de buitenwereld kunt laten zien. Ja, bij iets echt ergs, je oma die overlijdt, borstkanker die bij je moeder wordt geconstateerd, een geliefde die het uitmaakt, dan mag je misschien een traantje wegpinken. Maar zomaar in huilen uitbarsten, omdat je iets mooi, pijnlijk of ontroerend vindt, dat ging in mijn belevingswereld altijd een stap te ver.

De film Mulan is altijd verreweg mijn favoriete Disney-film geweest. Omdat mijn broertje en zusje min of meer dezelfde mening waren toegedaan, kwam die videoband vaak bovenop te liggen als we op een luie zondagmiddag een film mochten kijken. Op het dramatische hoogtepunt van de film wordt ontdekt dat soldaat Ping, die net eigenhandig de Chinezen een overwinning op de Hunnen heeft bezorgt, geen man, maar een vrouw genaamd Mulan blijkt te zijn. Dat deze scène nog in mijn geheugen gegrift staat, is op zijn minst bijzonder te noemen, aangezien ik mijzelf nagenoeg elke keer dat deze afspeelde op de wc verstopte en angstvallig aan de deur luisterde tot ze voorbij was. Iets aan die scène maakte dat ik wist dat ik het niet droog zou houden. De onrechtvaardigheid van een vrouw die buitengesloten wordt van een wereld waarin ze duidelijk beter gedijt dan de meeste mannen vond ik blijkbaar zo hartverscheurend dat ik het niet aandurfde om die scène in het bijzijn van mijn broertje en zusje te bekijken. Bang voor... Ja, waarvoor eigenlijk?

Halverwege de film, wanneer Ryota een bezoekje brengt aan zijn vader, krijgen we een inkijkje achter zijn masculine masker.

In de film Like Father, Like Son van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda staat de strenge vader Ryota centraal; een typische mannelijke patriarch die met ijzeren hand over zijn gezin regeert. Hoewel hij het niet snel zal toegeven, begint zijn wereld langzaam in te storten als uit DNA-onderzoek blijkt dat zijn biologische zoon vlak na de geboorte met een ander kind is omgewisseld. Halverwege de film, wanneer Ryota een bezoekje brengt aan zijn vader, krijgen we een inkijkje achter zijn masculine masker. Ryota’s vader is alles wat Ryota niet wil zijn. Hij gokt, hij is een rokkenjager, hij klaagt luidkeels over van alles en nog wat. Ook treitert hij Ryota met de situatie rondom zijn zoon en vindt dat Ryota de zoons maar snel moeten terugruilen, omdat de bloedband het enige is dat telt. Ryota’s stiefmoeder Nobuko blijkt er echter een heel andere filosofie op na te houden: ‘Je vader zei dat nou net wel van die bloedband, maar ook al is er geen bloedband, wie samen leeft en van elkaar houdt gaat op elkaar lijken. [...] Tenminste zo heb ik het ervaren toen ik jullie opvoedde.’

Van elkaar houden is in deze cruciaal. Door de confrontatie met zijn vader wordt Ryota herinnerd aan de liefde die hij zelf tijdens zijn opvoeding is misgelopen. Een gebrek aan liefde dat hij later op zijn eigen zoon is gaan projecteren. Pas op het moment dat Ryota zich gespiegeld aan zijn vader ziet, ontstaat er voor hem ruimte om te groeien en het roer om te gooien.

Ook ik heb mijzelf veel ontzegd. Ook ik heb verdriet en pijn en misschien ook de liefde te lang uit mijn leven proberen te houden.

Terwijl ik naar Ryota kijk, spiegel ik mij ook aan hem. Ook ik heb mijzelf veel ontzegd. Ook ik heb verdriet en pijn en misschien ook de liefde te lang uit mijn leven proberen te houden. Net zoals bij Ryota was dat geen bewuste keuze. Ik kan het zelfs niet verhalen op een liefdeloze jeugd. Wel kan ik het plaatsen in systemen waarvan de regels mij de laatste tijd pas duidelijk beginnen te worden. In een weefsel van onuitgesproken patronen, dat we generatie op generatie aan elkaar doorgeven en dat jongens onwillekeurig verbiedt om kwetsbaar, verdrietig of zelfs maar eerlijk te zijn. Zelfs het schrijven van dit essay en daarmee het toegeven dat ook ik wel eens een traantje heb moeten wegpinken, voelt bijna als iets tegennatuurlijks. Alsof ik met iets te koop loop wat eigenlijk onderhuids zou moeten blijven.

Sinds kort hou ik een archief van mijn tranen bij. Telkens als ik ergens om moet huilen, schrijf ik dat op en probeer voor mijzelf te formuleren waar die tranen nu precies vandaan komen. Zo hoop ik meer inzicht te verkrijgen in die onbesproken patronen die ik op de een of andere manier geërfd heb. Je actief verhouden tot je gevoelens, ook je meest pijnlijke en depressieve, is voor mij niks treurigs, maar  juist een blijk van zelfliefde. Deze gevoelens zijn nu eenmaal onderdeel van je of je nu wilt of niet. Ze proberen te negeren of onderdrukken leidt uiteindelijk vaak tot meer pijn, woede en verdriet. Pas als je ze leert omarmen ontstaat er ruimte om te groeien en het roer om te gooien.

I'm a real boy, boy, and I cry / I love myself and I want to try’, zingt Joe Talbot van IDLES op het nummer Samaritans. Huilen hoort bij mannelijkheid. Ik wil niet langer doen alsof dat twee van elkaar gescheiden werelden zijn. Ik wil niet langer onderhevig zijn aan een systeem wat ik niet bedacht heb, waar ik nooit bewust mee heb ingestemd en waar ik totaal geen voordeel uithaal. Ik wil niet langer opkroppen, achterhouden, verzwijgen. Ik wil laten stromen. In verbinding leren staan. Ik wil kwetsbaar durven zijn. Ik wil kunnen huilen en ik wil dat jullie dat zien, zonder dat ik mij daarvoor hoef te schamen. Dus oefen ik mijzelf. Oefen ik mijzelf in huilen.  Zodat een volgende generatie jongens en mannen het misschien niet meer hoeft te leren, maar het gewoon zal doen.

Mail

Jonathan van der Horst (1993) is een eigentijdse nostalgicus, een dyslecticus met schrijfambities en een Nederlander in Vlaanderen. Hij is schrijver, theatermaker en lid van het literaire collectief ZINK.

Zep de Bruyn (1990) is illustrator, visueel ontwerper en redacteur werkzaam in Amsterdam en Eindhoven. Hij maakt 2D, 3D en bewegend beeld, vaak verhalend en zowel figuratief als expressief.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
:Hoe te dromen:  Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Hoe te dromen: Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Als Stella Kummer ’s ochtends wakker wordt, bespreekt ze in bed haar dromen met haar vriend. Terwijl ze aan hem vertelt wat er die nacht in haar droomwereld is omgegaan, denkt ze na over dromen over de wereld. Begint het veranderen van de wereld niet eigenlijk gewoon in bed? Lees meer

Auto Draft 8

Een transformatie van verlangen: brieven over consent

Wat als we consent en verlangen zélf als de voorwaarden van bevrijding en sociale rechtvaardigheid zien? Yousra Benfquih licht toe hoe genot-activisme ons niet alleen toelaat om ons tegen de dingen te verzetten, maar ook om te onderzoeken waar we naar verlangen. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Auto Draft 2

'Kunnen we vrienden zijn?': over een noodzakelijk veranderende mens-natuur relatie

Wanneer Jop Koopman afreist naar Lombok om de Indonesische visie op mens-natuurrelatie beter te begrijpen, gaat hij op pad met een lokale mysticus. In dit essay onderzoekt hij hoe we de verhouding mens-natuur opnieuw kunnen vormgeven; wat de agency is van onze omgeving, en waarom we vrienden moeten worden met alles rondom ons. Lees meer

Stil protest

Stil protest

Nadeche Remst laat zien hoe slaap, verdriet en dissociatie meer zijn dan persoonlijke reacties: ze worden een vorm van stil verzet tegen een wereld die kwetsbaarheid buitensluit. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer