Waarom confronteren journalisten Joost Eerdmans niet met zijn antisemitisme, vraagt Julius Koetsier zich af. In de onschatbare hoeveelheid televisie-interviews die Eerdmans de afgelopen maanden gaf over zijn nieuwe partij JA21, kwam dat onderwerp volgens Koetsier nooit ter sprake.
Het verhaal gaat dat Eerdmans Forum voor Democratie verliet naar aanleiding van het extremistische gedachtegoed van Thierry Baudet. Dat is niet waar. Na het partijdiner van 20 november 2020, waar Baudet zijn beruchte uitspraken deed over Joden, corona en “domme n*gers”, wilde Eerdmans gewoon in de partij blijven, mét Baudet. Op 25 november gaf hij een interview bij De 538 Ochtendshow met Frank Dane. Hij zei: “Ik voel me nog steeds loyaal aan Baudet, ik hoop hij ook aan mij, want dat is natuurlijk wederkerig. Als ik lijsttrekker word van Forum, dan wil ik ook hebben dat hij dat steunt, anders werkt het niet.”
Pas toen Nicki Pouw-Verweij op 26 november een verslag van het diner openbaar maakte, voegde Eerdmans zich bij de partijprominenten die hals over kop FVD verlieten. Hij bevestigde alles in de brief van Pouw-Verweij.
Voor wie deze chronologie ziet, kan er geen misverstand bestaan: Eerdmans wist dat Baudet een extremist is, maar vond dit niet erg. Pas toen die informatie openbaar werd, vluchtte hij als een rat van het zinkende schip. Eerdmans is een opportunist die geen enkel probleem heeft met racistisch en antisemitisch gedachtegoed in zijn partij, zolang het maar verborgen blijft.
Als je het niet erg vindt dat joden gehaat worden, ben je medeplichtig aan antisemitisme
Een andere conclusie dan bovenstaande vereist een behoorlijk gulle interpretatie van de feiten. Heel veel Nederlandse journalisten zijn blijkbaar zo gul. Nog steeds vraagt namelijk niemand aan Eerdmans: “Waarom wilde je in een partij blijven met een complotdenkende rabiaat antisemitische racist?”
In plaats daarvan kregen Eerdmans en medeoprichter Annabel Nanninga uitgebreid de kans de leugen te verkopen dat hun partij niets te maken heeft met “die gekke ideeën” van Baudet. Dat Eerdmans niet vertrok zodra hij van die ideeën op de hoogte was, maar pas toen Baudets antisemitisme openbaar werd, bewijst het tegendeel.
Je hoeft niet persoonlijk joden te haten om een antisemiet te zijn. Als je het niet erg vindt dat joden gehaat worden, ben je medeplichtig aan antisemitisme. Joost Eerdmans vindt het aantoonbaar niet erg dat joden gehaat worden.
Bij een interview in Op1 zei Nanninga: “Ik vind het echt onbestaanbaar dat in een beschaafd land als Nederland wij politiek dakloze mensen kennen.” Het is onbestaanbaar dat in een beschaafd land racisten en antisemieten bij meerdere politieke partijen terecht kunnen. Het zou fantastisch zijn als ze ooit politiek dakloos worden.