Asset 14

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Sinds een paar maanden lijd ik aan iets nieuws: een slaapprobleem. Waar ik eerder altijd als een blok in slaap viel om de volgende 8 à 10 uur niet meer wakker te worden, val ik nu nog steeds als een blok in slaap, maar word ik na 4 uur weer wakker omdat ik moet plassen. Ik leg mijn weg naar de wc af, kruip terug onder mijn nog warme dekens en dan begint de parade die ik niet uitgenodigd heb.

De ene gedachte na de andere trekt als een razendsnelle reeks bezienswaardigheden aan me voorbij, als een stoet die in een rotvaart en luid tetterend rakelings langs me komt vliegen. Een paar maanden geleden passeerden ook leuke gedachten de revue waar ik aardig bij kon wegdromen, in de categorie ‘wat zal mijn volgende vakantiebestemming zijn’ of ‘welk boek zal ik gaan lezen morgen’, maar de afgelopen tijd dient zich een nieuwe act aan die de stoet bijna volledig overneemt: De Problemen Waar Ik Nú Een Oplossing Voor Moet Bedenken.

Ik probeerde omstandigheden aan te passen: geen thee meer drinken na 19.30, goede oordoppen, schermen minstens een uur voor het slapengaan uitzetten. Ik kocht een knuffelkussen om me in de nacht omheen te vouwen, en een zwaartedeken om me platter te laten liggen. De nieuwe therapeut die ik opzocht om van mijn slaapprobleem af te komen, vertelde me over kwabjes en chemische processen daarbinnen in de hersenpan, dat mijn slaapprobleem getriggerd wordt door mijn reptielenbrein en mijn angsten. Maar ’s nachts geloof ik niet in kwabjes, ik geloof in mijn parade. In mijn nachtelijke vrienden die zich als entertainment verkleden, die ik op de een of andere manier moet zien te ontmaskeren in het duister van mijn slaapkamer.

Al lezend begin ik me af te vragen wie we eigenlijk zijn als we slapen.

De hoeveelheid lectuur over slaapstoornissen is eindeloos, en al lezend begin ik me af te vragen wie we eigenlijk zijn als we slapen: ik begrijp alles wat er staat, maar ’s nachts kan ik niets ervan toepassen op mezelf. De versie van mij die overdag in de intercity zit, de witte was doet, cappuccino drinkt op een terras of een boek leest, heeft geen idee wie daar ’s nachts ingepakt tussen kussens en zware dekens ligt te lijden. Wie is degene die geen weerstand kan bieden aan de stoet?

Mijn onderzoeksobject verschuift van slaap als fenomeen naar mezelf. ’s Ochtends vind ik mijn telefoon vol notities die ik (wie?) om 4.07, 4.36 en 5.25 uur maakte, met oplossingen, plannen, schrijfideeën, futiele dingen die ik écht niet mocht vergeten. Ik begrijp de schrijver van deze tekstjes niet. Ze rieken een beetje naar waanzin, en alle hersenkwabjes ten spijt verander ik ’s nachts in een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen. Hoe vaak ik haar overdag ook sus, negeer of zelfs wegduw: ’s nachts luistert ze nergens naar, ze blijft kijken naar haar parade. De toeters en de bellen winnen het van haar warme, zachte, zorgvuldig gebouwde nest, gebouwd door een ander die mooi op tijd naar bed is gegaan, en die ze ergens in de duisternis is kwijtgeraakt.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

  • Jochum VeenstraHoofdredacteur
  • Mark de BoorderUitgever
het laatste
Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

De dingen die we onszelf vertellen

De dingen die we onszelf vertellen

Aisha Mansaray vraagt zich af waarom mensen elkaars misstappen zo uitvergroten. Zeggen onze ergernissen misschien juist meer over onze eigen gebreken dan die van een ander? Lees meer

Ilustratie van een zwarte vrouw die in een waterplas met haar hand cirkels creëert

Zwarte prinsessen bestaan wél

Onlangs werd Aisha herinnerd aan een gevoel uit haar jeugd toen ze twee tentoonstellingen in de Kunsthal bezocht. Achteraf wilde ze haar vroegere zelf troosten: "Trek je er niets van aan, want zwarte prinsessen bestaan wél." Lees meer

Automatische concepten 55

Mijn vader en ik, mijlenver uiteen

Hoe blijf je strijdvaardig als misstanden generatie na generatie niet worden opgelost? Marthe van Bronkhorst reflecteert op de relatie met haar vader en hoe ze verschillend met onrecht omgaan. Lees meer

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

Een koetjes-en-kalfjesgesprek tussen Eva en een collega in de trein wordt ongemakkelijk wanneer hij ongefundeerde aannames doet over haar privéleven. Lees meer

een persoon die naar hun eigen vervormde gezicht staart in de weerspiegeling van een telefoon

AI-angst

Wanneer Aisha in het bibliotheekcafé ineens met een human robot hybrid wordt geconfronteerd die rechtstreeks uit the Uncanny Valley schijnt te komen, lijkt het toppunt van haar industrialisatieverwarring bereikt. Lees meer

Baas in eigen brein

Baas in eigen brein

Marthe van Bronkhorst loopt in haar werk als psycholoog tegen een dilemma aan - is medicatie wel echt altijd de oplossing voor psychische problemen? Lees meer

Verliefde klimaatvluchtelingen

Verliefde klimaatvluchtelingen

Het is midden november en 17 graden. Twee geliefden kuieren het strand af en aanschouwen de vreemde schoonheid van het industriële landschap. Waar zullen ze gaan wonen als het water komt? Lees meer

Welkom in het circus van de dood

Het circus met één wild dier

Marthe van Bronkhorst verbaast zich tijdens een circusact die verkeerd afloopt over hoe laconiek het publiek reageert: "We hadden met zijn allen bij de galg kunnen staan, een standrechtelijke executie, een heksenverbranding – de popcorn was rondgegaan." Lees meer

Onthouden dat ik het even moet vergeten 1

Onthouden dat ik het even moet vergeten

Heeft iedereen zo'n fabelachtig goed geheugen voor schijnbaar onbenullige details, of ligt het aan Eva? Lees meer

Vriendschapsverdriet

Vriendschapsverdriet

Marthe van Bronkhorst worstelt met de abrupte beëindiging van een vriendschap. Lees meer

Automatische concepten 86

De lelijke waarheid van het wachten

Wachten is niet Eva's sterkste kant, zeker wanneer er hartstocht in het spel is. Lees meer

22 dingen om te onthouden uit 2022

22 dingen om te onthouden uit 2022

Marthe van Bronkhorst combineert plaktivisten, het WK en boze boeren in haar muzikale terugblik op 2022. Lees meer

Automatische concepten 84

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Eva denkt terug aan alle keren dat haar bedpartners ervan uitgingen dat zij wel maatregelen zou treffen ter voorkoming van een zwangerschap. Lees meer

Automatische concepten 83

Je bent onironisch goed

Een muzikaal jaaroverzicht drukt Marthe van Bronkhorst met haar neus op het feit dat ze een onironische wansmaakhebber is. Lees meer

Mensen uit een ander leven

Mensen uit een ander leven

Tijdens een schrijfretraite op het Noord-Franse platteland ontmoet Eva van den Boogaard twee mensen met wie het meteen klikt. Maar zo snel het contact was gelegd, zo snel is het weer verbroken bij het afscheid. Of ziet ze ze nog terug? Lees meer

Column Marthe

De liefde tegen het systeem

Kan de liefde alle verschillen tussen mensen overwinnen? Marthe van Bronkhorst betwijfelt het na een vurig debat tijdens een date. Lees meer

Monddood

Schrijven is eigenlijk monddood maken

Je kan altijd over de rug van de ander schrijven, toch? Marthe van Bronkhorst raakt hierover in discussie op een literaire avond die steeds absurdistischer wordt. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Sluit je nu aan en ontvang jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel