Eindelijk is de Goede Week aangebroken. Hard//hoofd heeft zich nog nooit zo verheugd op een themaweek. De afgelopen veertig dagen hebben redactieleden zich namelijk onthouden van zelfverkozen (slechte) gewoonten en vanaf vandaag mogen wij weer vrijelijk zondigen.
Om als hoofdredacteur het Goede Voorbeeld te geven, stopte ik zelf met het nuttigen van alcohol, suikergoed en vlees.
‘Moeten jullie nou echt zulke rigoureuze stappen ondernemen om tot een goed stuk te komen?’ vroeg iemand toen ik op zaterdagavond achter een literfles spa rood aan een biertafel zat.
Nee, natuurlijk moet dat niet.
Als je op de redactie een stuiver laat zien, kom je erachter dat de munt niet twee, maar twintig kanten heeft. De audioredactie zal hem op en neer stuiteren tot er een wijsje klinkt. De geschiedfilosofen verklaren dat er over zijn oorsprong een misvatting bestaat. Hard//talkers zien alleen een munt in mijn hand – een ongelijke verdeling van de liquide middelen. En een prozaschrijver droomt weg naar een zomernacht, toen de zwoele lucht met de geur van eucalyptusbladeren hem als een deken toedekte. Bij het ontwaken had het ronde koper, zijn enige geld, een afdruk op zijn bil gemaakt, maar hoe was hij in dit bed beland?
Goed, ideeën genoeg. Waarom dan toch die vastentijd?
Volgens een tekst die katholieken dierbaar is, is vasten nooit een doel op zich. ‘Je onthoudt je van iets waardoor je leeg wordt en van iets nieuws vervuld kunt geraken,’ legt de website Vensters op katholiek geloven uit. Tijdens de veertig dagen voor Pasen, dezelfde tijdsspanne die Jezus naar verluid in de woestijn ronddwaalde, eten katholieken minder. Maar de onthouding kan ook uitgebreid worden naar het stoppen met moderne technieken, minnespel of andere prettige zaken.
Voor hard//hoofd lag hier de uitdaging. Want wat ga je ondernemen als je beeldschermen in de ban doet? Hoe besteed je uren in een trein als je niet naar een koptelefoon kunt luisteren? Wat gebeurt er als je geen liters cafeïne drinkt op kantoor? Accepteren mensen het als je stopt met sorry zeggen? Kun je stoppen met uitstellen? Kun je in Nederland blijven werken als je je fysiek in Borneo bevindt? Hard//hoofd heeft het antwoord op deze en meer vragen gezocht en de antwoorden gaan jullie komende week lezen.
Een korte conclusie kan ik wel vast geven: je kunt jezelf echt bijna alles wijsmaken. Gebruik deze informatie naar believen.
Alle goeds,
Simone Peek