Asset 14

Ecce homo. Een warme Zomergasten met Nazmiye Oral

Ecce homo. Een warme Zomergasten met Nazmiye Oral

Schrijver en columnist Nazmiye Oral nam ons zondagavond overal mee naartoe: van haar Turkse jeugd in Hengelo tot de woonkamer van ‘de’ verguisde PVV’er. Oral beheerst de kunst van luisteren, zo bleek keer op keer. ‘Een journalist moet toestaan dat zij niet de enige is die het verhaal vertelt’, aldus een geboeide Esha Guy Hadjadj.

“Kunst en literatuur zijn niet abstract en gereserveerd voor een kleine hoogopgeleide groep, maar tools die ons dichter bij elkaar moeten brengen. Het is niet wat je vertelt, maar wat verteld wil worden, een gezamenlijk verhaal, een co-creatie – dat is…” fluistert Nazmiye Oral opeens (schuld)bewust van de zwaarte van haar woorden, “kunst”. Gisteravond liet Oral zich kennen als een mens met wijd uiteenlopende interesses, waarbij desalniettemin één thema centraal leek te staan: het luisteren naar de ander.

Oral stipte vele ogenschijnlijk verschillende onderwerpen aan, zoals de ceremoniële verering van Atatürk in het Turkije van haar jeugd, de Netflix-serie Messiah (Michael Petroni, 2020), de komiek Richard Pryor en de horrorfilm The entity (Sidney J. Furie, 1982). Hoe gaat ze dit in godsnaam allemaal bij elkaar praten, vraagt de kijker zich aan het begin nog af. Maar geleidelijk ontstaat er een beeld van een mens met een tomeloos vertrouwen in het klungelige mensen van de ander, want voor Oral was ‘mensen’ in de eerste plaats een werkwoord, een poging.

‘Als zelfs je ouders je in de steek kunnen laten, dan kan iedereen het.’

De avond bracht ons terug naar Orals jeugd. We leren dat ze opgroeide in een Turks gezin in Hengelo met een verstandelijk beperkt broertje en een zusje dat veel aandacht nodig had. Van haar zesde tot tiende groeide ze op bij haar grootouders in Turkije, waar ze een blijvende wantrouw en bindingsangst aan overhield. “Als zelfs je ouders je in de steek kunnen laten, dan kan iedereen het.” Op haar negentiende was Oral degene die haar ouders in de steek liet, toen ze een gearrangeerde verloving verbrak en op kamers ging wonen, na vele ruzies met en bedreigingen van haar ouders.

Ondanks de bindingsangst die ze aan het begin van de avond aanstipt, schijnt bij Oral vooral de vurige wens om met de ander te binden door. Hiervoor gaat ze de uitdaging niet uit de weg. Tijdens de opmars van de PVV in 2004 besluit Oral zich door een PVV-stemmer te laten ‘adopteren’. Ze gaat bij de vrouw in huis wonen, om haar angsten tegemoet te treden. Want het kan toch niet zo zijn dat ‘de PVV-stemmer’ echt zo simpel en verwerpelijk is zoals ze in de media wordt afgebeeld? Oral wil ‘de blik van buiten’ ontmantelen, ‘die zo snel gedaan is’. Een vernauwende blik die van een mens gemakkelijk een eendimensionale vijand maakt. Daartegenover plaatst ze een blik van binnen: “Als je eenmaal iemand ziet, kun je diegene niet meer niet zien.”

Daarmee valt haar bespreking van Messiah opeens op zijn plek. In het door Oral gekozen fragment roept de profeet op de Tempelberg zijn toehoorders op om de kracht in zichzelf te herontdekken, en laat hij erg letterlijk zien dat er leven is na het Oordeel. Dit oordeel zien we aanvankelijk als een goddelijk oordeel na de dood over het leven van een individu, maar bij Oral wordt het snel een sociaal oordeel dat een groep velt over een lid of buitenstaander. Of het nou Nederlanders zijn die vooroordelen hebben over immigranten, de Turkse gemeenschap in Hengelo die oordeelt over wie Oral is en moet zijn, of het Nederlandse publieke debat dat oordeelt over het karakter van AZC-scepticus Ries van Dijk zonder hem langer dan een minuut te kennen: Oral wijst erop dat dit oordeel niet het einde is, dat je er niet aan onderdoor hoeft te gaan zoals zij dat bijna moest. We moeten onszelf zien te heroveren door ‘elkaar te ontmoeten voorbij gelijk en ongelijk’, in de woorden van Rumi.

Een journalist moet zich ook kwetsbaar opstellen, toestaan dat zij niet de enige is die het verhaal vertelt

In een tijd waarin sociale media de ander al snel als een makkelijk te categoriseren vriend of vijand neerzetten, is Orals pleidooi om het gezicht achter de avatar op te zoeken erg welkom. Uit haar journalistieke en artistieke werk blijkt dat zij die levenswijze in de praktijk brengt: Orals toneelstukken vertellen de verhalen van onverwachte ontmoetingen; niet enkel door haar eigen blik maar met de gelijkwaardige inmenging van de ander. Een journalist moet zichzelf ook kwetsbaar opstellen, toestaan dat zij niet de enige is die het verhaal vertelt. Het zijn geen harmonieuze kumbaya-verhalen, maar botsingen waarin je hoopt iets nieuws te ontdekken.

Dit conflict tussen twee stemmen speelt zich zelfs af in haarzelf, zoals Oral laat zien met een fragment uit The revolver (Guy Ritchie, 2005). Hierin worstelt de claustrofobe Jake Greem om de ‘valse stem van buiten’ onder controle te krijgen en zijn innerlijke kracht te hervinden. Oral ziet hier een parallel tussen haar eigen stem en de geïnternaliseerde normen die ze ‘het ego’ noemt. Ook hier speelt zich een schurende ontmoeting af tussen wie je bent en wie je wil worden. “Inmiddels is m’n ego langzaamaan een vriendin van me aan het worden” concludeert ze.

Het werpt de vraag op: hoeveel bewegingsvrijheid heeft een individu binnen een groep? Die vraag stond ook centraal in het meest ontroerende deel van het interview. Oral beschrijft hoe jonge Turkse jongens nergens met hun psychische problemen terechtkunnen. Bewogen vertelt ze over hoe zo’n jongen naar de imam gaat in plaats van naar een psycholoog, terwijl de dogmatische normen van de gemeenschap juist de oorzaak zijn van zijn innerlijke conflicten. “Als je niet mag bestaan, dan wordt je raar.”

Daarmee lijkt Oral de jongen toe te spreken, maar al gauw verplaatst het zwaartepunt naar haar vroegere zelf. “Zoek hulp, praat erover, er is een leven na de oorlog. Je hoeft geen schepen achter je te verbranden. (...) Ik wil niet kiezen tussen twee kampen, maar dat betekent niet dat ik verbannen moet worden naar de periferie. Het is ook mijn traditie, het is ook mijn cultuur. Ik heb ook het recht om haar vorm te geven.”

Het doet denken aan het verhaal dat Oral eerder op de avond vertelde over haar broertje. Hij heeft een belangrijke taak die hij met gepaste ernst iedere dag uitvoert: de honden uitlaten. Hij loopt iedere dag een rondje in de wijk, met een babbeltje hier en een koffietje daar. Af en toe heeft hij een slechte dag en gooit hij zijn slipper naar een ongelukkige gesprekspartner. Maar de buurt weet dat hij zich anders gedraagt, en de mensen houden rekening met hem. Hij mag er evengoed zijn, en draagt evenzeer bij aan het verhaal van de buurt. Geen kumbaya, maar wel erkenning. Ook de buitenstaander bepaalt hoe we met elkaar samenleven. Dat daar soms een slipper bij komt kijken, soit. Dat is nog altijd te verkiezen boven een leven waarin we niet de ruimte krijgen om te worden wie we zijn. Oral liet ons zien hoe belangrijk het is om die ruimte voor ons te winnen, om haar vervolgens aan anderen door te kunnen geven.

Mail

Esha Guy Hadjadj (1994) studeerde hedendaagse filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij schrijft graag over de manier waarop we ons verhouden tot een al dan niet gedeeld verleden. Daarnaast is hij geïnteresseerd in de ontoereikende oplossingen voor klimaatontwrichting.

Bram Dirven oordeelt, maakt en bepaalt over illustraties en is hiermee de illustratordictator bij Hard//hoofd.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
 'Zijn we al thuis?' vragen 14.000 vluchtelingen in Nederland

'Zijn we al thuis?' vragen 14.000 vluchtelingen in Nederland

Maar liefst 14.000 asielaanvragen zouden nog voor het eind van 2020 behandeld moeten zijn, zo is de doelstelling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Lees meer

Nostalgische saus

Nostalgische saus

Onze maatschappij kent momenteel veel nostalgische oplevingen. Kunstenaar Sandra Mackus betrapt zichzelf erop dat ze in haar werk ook met het verlangen naar vroeger speelt. Hoe blijft ze authentiek en oprecht? Haar recept is verbluffend simpel. Lees meer

Heimwee in het Heilig Land - een triptiek 1

Heimwee in het Heilig Land

Lies Defever passeerde de muur tussen Israël en Palestina, en ontmoette twee volken met heimwee naar de toekomst. Lees meer

Over nostalgie en camp - smijt je waardeloze parels uit het raam

Over nostalgie en camp - smijt je waardeloze parels uit het raam

Wat hebben nostalgie en camp met elkaar van doen? Rijk Kistemaker kwam erachter dat deze twee fenomenen nauwer verbonden zijn dan we in eerste instantie misschien denken. Een essay over de troost van het abjecte en de overdaad, van schorseneren en Meryl Streep, van de glitters en parels in een gezamenlijke queercultuur. Lees meer

Automatische concepten 44

Op weg naar andere relatie- en woonvormen

Een romantische relatie die niet wordt getypeerd door exclusiviteit of samenwonen, wordt opeens een vrije ruimte om op onderzoek te gaan en zelf te creëren, aldus Babet te Winkel. Lees meer

Filmtrialoog: De Beentjes van Sint Hildegaard

De Beentjes van Sint Hildegard

Onze redacteurs zagen het speelfilmdebuut van Herman Finkers als acteur en scenarist, een sympathiek liefdesverhaal dat desalniettemin de nodige pijn niet schuwt. Lees meer

 Eet je bord leeg!

Eet je bord leeg!

De Chinese president Xi Jinping heeft de aanval geopend op voedselverspilling in zijn land. Lees meer

 Geef mij mijn (waan)zin

Geef mij mijn (waan)zin

Illustrator Rueben Millenaar ziet het kookpunt van de onvrede om de coronamaatregelen steeds dichterbij komen. Lees meer

Tempo Doeloe -

Tempo Doeloe - Verbonden met een omstreden verleden

De jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan in 1945 roept bij Vivian Mac Gillavry gemengde gevoelens op. Als tweede generatie oorlogsslachtoffer groeide ze op met nostalgische verhalen over Tempo Doeloe, maar vindt ze de steeds luider klinkende kritiek op het koloniale verleden terecht. Een essay over het omgaan met een koloniaal verleden in je familie, verbintenis voelen en je eigen gedachten daarover vormen. Lees meer

 Eén televisiedoorbraak, alstublieft

Eén televisiedoorbraak, alstublieft

Realityknaller Big Brother komt terug, en er is beslist geen tekort aan aanmeldingen. Lees meer

Filmtrialoog: Der Fall Collini

Der Fall Collini

Redacteurs Ruby Sanders, Rosanna Baas en Oscar Spaans togen naar de bioscoop om Der Fall Collini te zien, een rechtbankthriller met een verrassende inkijk op een onderbelicht stukje naoorlogse geschiedenis. Lees meer

Op de corona-top waande Rutte zich in zijn eigen sprookje

Op de corona-top geloofde alleen Rutte zijn eigen sprookje

Onder het mom van solidariteit probeerde onze premier destructief neoliberalisme te exporteren. Daarmee schiet hij Nederland alleen maar in de voet. Lees meer

 Flierefluiters op tournee

Flierefluiters op tournee

Waarschijnlijk pikten de vogeltjes het lied op tijdens het overwinteren in nabijheid van hun soortgenoten uit het westen. Maar waarom nou juist déze hit het goed doet? Dat blijft voorlopig waarschijnlijk een raadsel. Lees meer

 Een kosmische estafette

Een kosmische estafette

Maar liefst vier verschillende robots zullen de buisjes als een estafette op tientallen miljoenen kilometers van de aarde aan elkaar doorgeven. Lees meer

Micha's Muur

Micha's Muur

Gijs van Maanen bezocht Micha Wertheims voorstelling 'Voor alle duidelijkheid' en constateerde dat die stond als een huis. Maar juist een scheurtje in een van de muren had de verbeelding van het publiek kunnen prikkelen, betoogt hij. Lees meer

Strafpleiter Inez Weski gaat vrijuit in Zomergasten

Strafpleiter Inez Weski gaat vrijuit in Zomergasten

Inez Weski bleek een intelligente, doordachte gast die uitspraken doet over de condition humaine, maar ook wantrouwig is tegenover de mensheid. Lees meer

Bij Typhoon was geen vleugje ironie te bekennen

Bij Typhoon was geen vleugje ironie te bekennen

Typhoon bleek een meer dan vriendelijke eerste Zomergast; vrolijk en inspirerend genoeg om Janine Abbring een lesje ‘wokeness voor beginners’ te geven. Maar vliegt de tijd voorbij terwijl je kijkt? Dat niet. Lees meer

 Had ik al verteld hoe onderdrukt ík ben?

Had ik al verteld hoe onderdrukt ík ben?

"Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan", ondertekenden onder anderen Zihni Özdil, Jan Roos en Geerten Waling. Ook de namen van niet minder dan twaalf Forum-vertegenwoordigers staan onder de brief. Lees meer

De rollen omgedraaid - kijken naar kunstkijkers 1

De rollen omgedraaid - kijken naar kunstkijkers

Wanneer een bezoeker in een museum bij een kunstwerk net wat langer dan de gemiddelde dertig seconden blijft staan, zou Vivian Mac Gillavry diegene het liefst het hemd van het lijf vragen. Om zo min mogelijk mensen lastig te vallen, bedacht ze een undercoveroperatie. Lees meer

Filmtrialoog: Queen & Slim

Queen & Slim

Onze redacteuren zagen Queen & Slim, een 'instant classic met een hoge mate van urgentie'. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan