Asset 14

VIES

De vierde editie van De Videotheek, waarin de redactie sporadisch haar favoriete films tipt. Cinema à la carte voor iedereen die de IMDb top 250 al heeft doorgeploegd en op zoek is naar films die niet op ieder 'best of'-lijstje staan. Deze keer selecteerden wij films die ons doen walgen: gore grime, smerige special effects, misselijkmakende mise-en-scène en vunzige verhalen. Oftewel, een vieze videotheek.

Met illustraties van Marloes Toonen.

Braindead (1992) – Deze film is supervies. Hoofdzakelijk vanwege de "Sumatran rat-monkey" waardoor de moeder gebeten wordt. Veel meer dan dat nare beest kan ik me ook niet herinneren. En dat het een film van Peter - Lord of the Rings - Jackson is. Van hem zou je zoiets niet verwachten, maar kennelijk heeft hij nog een zombiefilm gemaakt, Bad Taste (1987). Die is vast nog veel smeriger. (Emy)

Dirty Dancing (1987) - De "vieze dansjes" in deze film zijn helemaal niet zo vies. Niet in de ogen van mensen die ouder dan 11 zijn. Er is eigenlijk niet zo veel smerigs aan deze film behalve het idee van een dansleraar. Maar Patrick Swayze is dood dus daar kan je (ik in ieder geval) niets slechts over zeggen... (Mees)

Dirty Pretty Things (2002) - Je denkt misschien dat deze film alleen in deze lijst staat vanwege het woord "dirty" in de titel, maar hij begint wel degelijk met een vieze scène: een werkster (Audrey Tautou) die in een hotelkamer een bloederig 'ding' uit de wc-pot trekt. Dirty Pretty Things was één van de laatste films die ik bij een videotheek huurde en hij was veel beter dan ik had gedacht. Hij stelt interessante vragen over illegaliteit en welvaart: wat is een nationaliteit? Waarom wij wel en zij niet? Hoewel dit in Londen speelt, moest ik vaak denken aan het feit dat de Amerikaanse economie zou instorten als alle illegalen uitgezet zouden worden. We hebben de inferieure, onzichtbare en wanhopige mens nodig voor kutklusjes en soms zelfs voor meer. Tautou speelt een Turkse, wat op zich al een feest is, maar tegenspeler Chewitel Ejiofor is ook erg sterk. Een aanrader. (Rutger)

La Grande Bouffe (1973) - In La Grande Bouffe besluiten vier levensmoeë burgermannen zich dood te vreten. Ze huren een luxueus huis en bestellen behalve een wanstaltige hoeveelheid eten ook een paar prostituees (en een wulpse schooljuf). Vreten, boeren, winden, kotsen, seksen op en in en tussen het eten, neukend eten, etend neuken, en dan de dood. En toch is dit een heel fijne film, jawel, ik heb genoten. Mét een maatschappijkritische betekenis. Denk daar maar eens over na (en anders is er ook nog altijd Google). (Joyce)

Happiness (1998) - Dankjewel Todd Solonz, dankzij jouw film heb ik nu voor altijd het beeld van een tegen het raam ejaculerende Philip Seymour Hoffman in mijn hoofd. En oh ja, ook bedankt voor de scène waarin de pedofiele vader tegen zijn zoon zegt dat hij hem niet zou neuken als hij de kans kreeg, maar zich in plaats daarvan zou aftrekken. Lelijke, vieze mensen. Freuds favoriete film. (Rutger)

The Human Centipede (2009) -  The Human Centipede heeft mij getraumatiseerd. Ik heb de film nooit gezien. Iemand heeft het me het verhaal gewoon verteld, dat was genoeg. Een aantal mensen worden door een sadistische dokter elk met de mond aan de anus van de ander vastgenaaid. Alleen de voorste overleeft: de vastgenaaiden sterven door de stront die ze gedwongen door hun keelgat krijgen. Op de meest onvoorspelbare momenten bespringt de gedachte aan die film mij en kan ik de beelden die ik me erbij vorm niet stopzetten. De vriend die mij de film vertelde vindt dat ik overdrijf: "Het is zo absurd dat je erom moet lachen!". Jawel, het kan wél. Als iemand zo'n walgelijk verhaal kan verzinnen, dan is er vast ook iemand die het kan uitvoeren. Bwaaark. (Joyce)

(De synopsis van) The Human Centipede II (2011) - Ik raad niet aan om de synopsis van deel 2 te lezen, zoals ik gedaan heb... De regisseur is overigens een Nederlander. (Melle)

Irréversible (2002) - Volgens veel mensen onkijkbaar door het geweld, de bruutheid van een verkrachting. Ik vond het allemaal wel meevallen. De film was heftig en ongeschikt om gezellig met je moeder te kijken, maar om hem nu onkijkbaar te noemen... Dat was jaren geleden. Ik was toen goed voorbereid aan de film begonnen, voorbereid op het ergste. Onlangs keek ik de film weer, althans, ben ik begonnen met kijken. Na ongeveer een kwartier heb ik hem uitgezet: ik trok het niet meer. Het was meer dan ik, of mijn maag, aankon. (Katrien)

Naked Lunch (1991) - Verslaafde typmachines met pratende anussen. (Sara)

Ôdishon/Audition (1999) – Ik was eens op bezoek bij mijn beste vriendin en haar Hongaar in Budapest. Na uitgebreid lanterfanten door die prachtige stad eindigden we een van die dagen in hun appartement. Het regende buiten en we besloten een filmavond te houden. Na één film achter de kiezen, begonnen ook onze magen naar iets verlangen. “Nee”, zei het Hongaarse vriendje, “we kunnen de pizza beter bestellen nádat we de volgende film hebben gekeken”. Aanstellerij, dacht ik nog. Dus bestelden we gewoon die pizza, en zodra deze binnen was startten we volkomen onwetend de volgende film: Audition, een Japanse film over een weduwenaar die een nieuwe vrouw wil vinden door nepaudities voor een niet bestaande film te houden. Hij kiest vervolgens natuurlijk een beetje een raar meisje om verliefd op te worden, maar tot dan toe geen vuiltje aan de lucht. Een enigszins vreemde maar ook een mooie, dromerige film. Niks aan ’t handje. Dat was ergens halverwege mijn pizza. Hoe de film zich verder ontwikkelt, wil en kan ik niet vertellen. De laatste twintig minuten heb ik door mijn vingers bekeken. Eén ding is zeker: sindsdien eet ik nooit meer pizza. (Zara)

Poltergeist (1982) - Er was vroeger een horrorfilm waarbij iemand voor de spiegel het vel van zijn eigen gezicht kapottrok. Daar moest ik van braken. Het was één van de Poltergeist-films. Hier heb ik het fragment gevonden, maar ik durf het nog niet te kijken. Het heeft echt een diepe indruk op me gemaakt (toen ik twaalf was). Jarentachtig-specialeffects zijn uiteindelijk toch de engste. (Hiske)

Problem Child 2 (1991) -  Als kind keek ik heel veel slechte Amerikaanse comedies (ik was een groot fan van de Police Academy-serie). De makers van dat soort films houden ook van vieze humor, iets waaraan ik echt een hekel heb. De goorste scène die ik ooit heb gezien, zit in Problem Child 2, waarin op een kermis dankzij een probleemkind een attractie te snel rond gaat, en IEDEREEN over IEDEREEN kotst. Kijken op eigen risico. (Rutger)

Salò o le 120 Giornate di Sodoma (1975) - Wie gaat zitten om Saló van Pier Paolo Pasolini te bekijken, trakteert zichzelf op een buitengewoon nare avond. Met Saló verfilmde Pasolini De 120 dagen van Sodom van Markies de Sade, maar transporteerde het verhaal naar 1944, in de Republiek van Saló, Mussolini’s door de Nazi’s ondersteunde vazallenstaat. De film handelt over vier Italiaanse notabelen die in de wetteloze staat achttien jongens en meisjes kidnappen en meenemen naar een oud landhuis. Daar wordt hen verteld dat ze, aangezien ze voor de buitenwereld sowieso al dood zijn, alles met hen kunnen doen wat ze willen. Pasolini maakte met de film een aanklacht tegen de gruwelen van het fascisme in het bijzonder en de mensheid in het algemeen en gaat daarin verder dan wie dan ook. In scènes waarvan het haast onmogelijk is om ze in één ruk te kijken, worden de jongeren vernederd, gemarteld en misbruikt door de vier notabelen, afgewisseld met onvoorstelbaar perverse verhalen, die aan het gezelschap worden verteld door drie ex-prostituees. Saló is een must-see. Ik heb hem één keer gezien. Maar één keer is genoeg. De beelden staan op mijn netvlies gebrand; en ik hoef hem nooit meer te zien. (Melle)

Saw (2004) - Ik had eigenlijk ook Braindead in mijn hoofd. Toen ik negentien was had ik een vriendje die die film elke dag keek met zijn vrienden en halve liters bier. Als een soort marteling keek ik mee op een middag, met de gordijnen gesloten. Uiteindelijk zat ik geloof ik gewoon in de andere kamer uit walging, terwijl ik de jongens hoorden hikken van het schaterlachen om weer dezelfde scènes. Ugh. Dezelfde groep jongens heeft me er ooit jaren later de Pathé in geluisd om Saw te kijken, maar alleen al na het zien van de poster rende ik in paniek de omhoog zoevende roltrap in tegengestelde richting af om mijn bioscoopkaartje in te ruilen voor The Chronicles of Narnia. Geef mij maar christelijke symboliek. Mmm, veilig. (Mees)

Taxidermia (2006) - Waar en wanneer ik Taxidermia voor het eerst zag, kan ik me niet meer precies herinneren. Het zal niet lang nadat de film uitkwam op DVD zijn geweest. Vreemd genoeg besef ik nu dat ik ook niet meer goed weet waar hij nu precies over ging. Ja, drie generaties van een Hongaars geslacht stonden centraal. Een soldaat in een grote oorlog, een kampioen tijdens communistische vreetwedstrijden en een taxidermist. Maar verder? Eigenlijk herinner ik me vooral het gevoel dat de film opriep: na de eerste tien minuten was duidelijk dat de spanning in deze film werd veroorzaakt door een soort viezigheidsvariant van de horrorsuspense. Het was niet dat je ieder moment kon worden verrast door een geest of een zombie, het was gewoon duidelijk dat dit resultaat van de zieke geest van György Pálfi op een ieder moment iets smerigs voor de kijker in petto kon hebben: smutspence of zoiets. Dat is de herinnering. In werkelijkheid is het vooral een buitengewoon originele en grappige film. Voor wie Hongaars spreekt en een sterke maag heeft: de film staat zonder ondertitels op youtube. (Jan)

The Thing (1982) - Horrorklassieker The Thing is lekker vies. Een poolexpeditie graaft een 'ding' op (jawel) en dat 'ding' leeft en is lekker smerig. Volgens mij heb ik zowel de 1982 als de 2011-versie (geregisseerd door een Nederlander) gezien. Ik weet niet meer welke viezer was, maar vies is het sowieso. Ik leerde deze horrorfilm trouwens kennen tijdens een college waarbij iemand flauwviel. (Anna)

Trainspotting (1996) – Een duistere trip met Schotse lowlifes door de smerigste hoekjes van Edingburgh. Deze film is, naast heel goed, ook heel erg vies. Pis vies. Poep vies. Dooie baby vies. Ik moet toegeven, het boek is wel viezer. Daar spuit junkie Mark Renton bijvoorbeeld op een gegeven moment heroïne in zijn penis; de enige plek waar zijn aders niet al geheel onbruikbaar geprikt zijn. Deze vieze scène heeft de film helaas (?) niet gehaald. Maar gelukkig blijft er nog genoeg over om van te smullen. (Zara)

Mail

Videoredactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Afgebeeld is een vrouw in badpak, zwemmend tussen vissen.

Anders zijn is niet ‘tegen de natuur’

Marthe van Bronkhorst duikt in de diepzee en ontleert acht lessen die ze vroeger op school onderwezen kreeg. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

De rode draad 1

De rode draad? Dat zijn wij, voor elkaar

Jihane Chaara is geen determinist, maar vraagt zich toch af of sommige ontmoetingen in het leven wel echt toeval zijn. Wat als we allemaal volgens een rode draad met elkaar verbonden zijn, zowel in ons huidige netwerk, als ook met degenen die op magische wijze ons leven in komen? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

Huizen, omhulsels 1

richtingen, ruimtes, rijping

Anne Ballon schreef drie gedichten over een innerlijk dialoog. Met zachte, precieze en lichamelijke beelden neemt Anne ons mee in een conflict tussen een ‘jij’ die naar geborgenheid in seksuele ervaringen zoekt en een ‘ik’ die aan dit zoeken probeert te ontsnappen. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Luister de collectieve biecht uit 'Ssst'!

Voor Hard//hoofd magazine 'Ssst' verzamelden we biechten; de collectieve audiobiecht luister je hier! Lees meer

Met deze column kan ik de wereldvernietigen

Met deze column kan ik de wereld vernietigen

‘Maar als ik die column nu verder schrijf’ zegt Marthe van Bronkhorst, ‘dan komt deze informatie online, en kan ik die AI op ideeën brengen.' Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Stilte

Stilte

Haren wassen bij de kapper, of een ochtendkoffie in een treincoupé. Angelika Geronymaki neemt je in dit gedicht mee langs vormen van stilte. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Lieve Yas 1

Lieve Yas

'Ik ben langzamerhand gaan inzien dat voor mij de scheidslijn tussen absolute vrijheid en eenzaamheid vaag is.' Mischa Daanen schrijft een brief aan zijn ex-date, die na een lange relatie vooral toe was aan vrijblijvendheid. Kan iets wel echte liefde zijn, als je beide andere voorwaarden stelt aan een relatie? Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer