Asset 14

De twee realiteiten van Rusland

De twee realiteiten van Rusland

Russische feministen zijn al jaren een luis in de pels van het Kremlin, maar sinds Poetins invasie van Oekraïne is hun stem zelfs nog luider gaan klinken. We spraken Gladys, Vera en Sofia over actievoeren in oorlogstijd. Een vierde feminist was niet meer bereikbaar nadat ze onverhoopt het land moest verlaten.

Er zijn ondertussen tientallen feministische groepen actief in minstens dertig Russische steden. Ze nemen deel aan anti-oorlogsdemonstraties en roepen feministen over heel de wereld op om zich te verenigen in het verzet tegen Russische militaire agressie. Bij het uitbreken van de oorlog schreven ze een manifest onder de naam van de Feminist Anti-War Resistance.

Via het Instagramaccount van de Feminist Anti-War Resistance kwam ik in contact met Gladys, Vera en Sofia [we gebruiken gefingeerde namen om hun privacy te beschermen]: drie feministen die actievoeren tegen het regime van Poetin. Wat motiveert hen om zich aan te sluiten bij een feministische beweging?

Sofia vertelt via Telegram dat er in 2014 veel informatie over feminisme en de geschiedenis van vrouwen op het internet werd verspreid, waardoor ze besloot om zich aan te sluiten bij de feministische beweging. “Ik groeide op in een conservatief gezin, waardoor ik me lange tijd schaamde omdat ik niet wilde trouwen en geen kinderen wilde. Door feministische ideeën op het internet begon ik in te zien dat vrouwen ook andere levens kunnen leiden. Ik was niet de enige: goede vrienden werden door dezelfde ideeën beïnvloed en nu protesteren we samen tegen het regime van Poetin.”

Mijn vriendin werd door haar vader ontvoerd en met hulp van de Russische politie onder dwang in een psychiatrische kliniek geplaatst

Alina sloot zich in 2019 aan bij de feministische beweging, nadat een vriendin van haar in een moeilijke situatie terecht was gekomen. “Mijn vriendin werd door haar vader ontvoerd en met hulp van de Russische politie onder dwang in een psychiatrische kliniek geplaatst. Hij keurde de relatie die ze met haar vriend had af. Uiteindelijk beroofden de artsen mijn vriendin van alle communicatiemiddelen en injecteerden verschillende medicijnen in haar lichaam. De eerste en enige personen die zich vrijwillig aanmeldden om ons te helpen waren Russische feministen uit Moskou. Daarom sloot ik me kort daarna aan bij een feministische organisatie.”

Gladys identificeerde zichzelf al vanaf haar achttiende als feminist. “Onrecht omringde mij en mensen om me heen deden alsof het normaal was. Iedereen keurde geweld van mannen tegen vrouwen goed. Lange tijd dacht ik dat er iets mis was met mij, maar ik vond dezelfde stemmen terug in het feminisme. Ik las veel over Russische feministen en verschillende suffragettebewegingen. Kort daarna vond ik een plaatselijke feministische groep waar ik me bij aansloot.”

Op 24 februari viel Poetin Oekraïne binnen. Wat was jullie reactie toen dit gebeurde?

Vera: “Gek genoeg lanceerden we al vóór 24 februari een anti-oorlogscampagne met onze organisatie de “Achtste Initiatiefgroep”. Russische troepen verzamelden zich al aan de grens met Oekraïne, we begrepen allemaal wat er ging gebeuren. Op de dag van de invasie deelden we anti-oorlogspamfletten uit. Na de eerste dag van de invasie gingen we door met het ontwikkelen van de anti-oorlogscampagne, begonnen we ons te verenigen met andere feministische organisaties en bespraken we mogelijke acties.”

Het leek alsof het een grap was, ik kon het nauwelijks geloven

“Het leek alsof het een grap was, ik kon het nauwelijks geloven”, vertelt Gladys. “Daarna voelde ik heel veel angst en kreeg ik een mentale instorting. Ik besloot te kalmeren en het hoofd koel te houden.
Via social media vond ik de Feminist Anti-War Resistance en begon ik samen te werken met mijn vrienden om te kijken hoe ik zelf actie kon voeren.”

Wat betekent de Feminist Anti-War Resistance voor jullie? En hoe proberen jullie deel te nemen aan deze beweging?

“De Feminist Anti-War Resistance is een verzamelplaats van verschillende feministische organisaties”, vertelt Sofia. “Betrouwbare informatie wordt voornamelijk via Telegram verspreid, waar ondertussen al 27.000 mensen abonnee zijn. Omdat demonstreren in Rusland verboden is en mensen hun leven riskeren als ze protesteren, plakken ik en mijn vrienden anti-oorlogsfolders in de stad. Ook leren we andere leden hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen. In de metro’s delen we teksten en folders uit over de verschrikkingen van de oorlog. Veel Russische feministen naaien de tekst ‘Нет войне!’ (Geen oorlog!) op rugzakken en tassen zodat anderen het kunnen lezen.”

In de metro’s delen we teksten en folders uit over de verschrikkingen van de oorlog

Vera: “Ik was al direct aanwezig bij het ontstaan van de Feminist Anti-War Resistance. We staan voortdurend met elkaar in contact en nemen deel aan collectieve discussies over toekomstige acties. Iedereen kan lid worden van de Feminist Anti-War Resistance. Vandaag de dag nemen
duizenden vrouwen in Rusland en in de rest van de wereld deel aan deze acties. Ze gebruiken het symbool van de Feminist Anti-War Resistance, bedenken eigen ideeën en voeren verschillende protestacties uit.”

Tegenwoordig is demonstreren en het verspreiden van informatie nog gevaarlijker geworden. Hoe gaan jullie hiermee om?

Vera: “Nadat er op 5 maart massale huiszoekingen en arrestaties plaatsvonden besloot ik om Rusland een dag later te verlaten. Daarvoor werkten we vanuit de Feminist Anti-War Resistance met verschillende organisaties samen aan een feministische column die onderdeel was van de grote anti-oorlogsmars op 6 maart. We hielden ons bezig met het oplossen van problemen, zoals de coördinatie en veiligheid van de routes. Ook organiseerden we groepen van vrijwilligers en operationele communicatiemiddelen. Zelf begreep ik dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de politie achter mijn adres zou komen, dus daar wachtte ik niet op. Deze gedwongen emigratie heeft mijn leven verwoest. Ik ben mijn baan verloren en ik moest mijn familie en vrienden achterlaten.”

Deze gedwongen emigratie heeft mijn leven verwoest

Gladys: “Vandaag de dag verspreiden we nog steeds informatie op sociale netwerken met gebruik van een VPN. Het is gevaarlijk, maar er zijn weinig manieren om openlijk te protesteren, dus we grijpen elke kans om dit online en offline te doen. We plakken overal anti-oorlogsstickers en we schrijven op contant geld anti-oorlogsteksten. Hoe meer vormen van protest verboden zijn, hoe meer vormen wij creëren.”

In Rusland wordt er veel desinformatie en propaganda verspreid. Hebben jullie ook met familie of kennissen moeilijke gesprekken gehad?

“Tegenwoordig kunnen familieleden en kennissen niet meer met elkaar praten. Veel Russen hebben het gevoel dat Rusland verdeeld is in twee realiteiten”, vertelt Sofia.

Gladys: “Omdat ik in een overheidsbibliotheek werk, confronteren mijn collega’s me bijna elke dag met Poetins propaganda. De meesten van hen geloven dat ‘tegen de oorlog zijn’ gelijk staat aan ‘tegen Rusland zijn’. Overheidsinstellingen onderdrukken hun oppositionele arbeiders. Om vernederende werkvergaderingen vol propaganda te vermijden, meldde ik me in de eerste week van de oorlog ziek.”

Voor mij is het vooral moeilijk te begrijpen dat mijn moeder de oorlog steunt. We hebben nu besloten geen contact meer te hebben

Vera: “Voor mij is het vooral moeilijk te begrijpen dat mijn moeder de oorlog steunt. We hebben nu besloten geen contact meer te hebben. Ze kijkt alleen naar de Russische staatstelevisie en het is me niet gelukt haar te overtuigen. Ook had ik een onaangename discussie met mijn collega’s op het werk, die geen toegang hebben tot onafhankelijke media en alleen maar in Poetins propaganda geloven. Elke inwoner van Rusland voelt nu een duidelijke scheiding in de samenleving van de vaak oudere generatie die in ‘de bevrijding van het Oekraïense volk van de Nazi-Oekraïense staat’ gelooft, en de jongere generatie, voor wie Rusland de agressor is.

Kunnen jullie iets meer vertellen over politiegeweld in Rusland? Hoe gevaarlijk is het om lid te zijn van een feministische beweging?

Vera: “We hebben allemaal in mindere of meerdere mate politiegeweld meegemaakt. In onze organisatie zijn er harde detenties geweest, pijnlijke vernederingen door de politie, zoals het creëren van erbarmelijke omstandigheden in een cel. Ze geven geen warme kleding of beddengoed, laten je niet naar het toilet gaan en geven advocaten geen toegang. Maar er zijn ook ergere situaties. Russische politie martelde feministen in Moskou tijdens de anti-oorlogsmars op 6 maart. Ze sloegen de demonstranten, wurgden hen met een plastic zak en overgoten hen met koud water. Ze bedreigden sommigen zelfs met verkrachting. Onder hen ken ik een paar persoonlijk.”

Ze sloegen de demonstranten, wurgden hen met een plastic zak en overgoten hen met koud water

Gladys: “Sinds het begin van de oorlog is er veel politie op straat. Op 25 februari werd ik aangehouden met een stil piket (vorm van protest). Er waren de afgelopen weken veel gevallen van politiegeweld in Rusland, vooral op 27 februari (Nemtsov’s Memorial Day) en op 6 maart. Mijn
vrienden en ik waren getuige van gewelddadige arrestaties in de straten van onze stad. Feministen staan momenteel onder druk van het regime. De politie doorzoekt appartementen van feministen en beboet ons voor vreedzame acties. Ook lekken andere extremistische groepen onze gegevens uit.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

Gladys: De komende tijd ga ik blijven deelnemen aan protesten, artikelen vertalen over feministische anti-oorlogsbewegingen en informatie verspreiden. Eerlijk gezegd ben ik erg bang, maar dit is wat het regime van Poetin wil dat ik voel. Ik ga mijn land niet verlaten.”

Sofia: “​​Het nieuws uit Oekraïne doet pijn en de sancties treffen de meest kwetsbare mensen in Rusland. Ondanks alles blijf ik actievoeren tegen het regime van Poetin. Als mijn activisme zichtbaar wordt voor de politie en wetshandhavers, dan is het enige plan om Rusland te ontvluchten.”

Het nieuws uit Oekraïne doet pijn en de sancties treffen de meest kwetsbare mensen in Rusland

Voor Vera is het moeilijk om nieuwe plannen te maken, omdat ze nog steeds op zoek is naar huisvesting en werk. Ze kan ieder moment het land waar ze nu verblijft uitgezet worden, maar ze zet haar werk in de organisatie voort. Ook legt ze contacten met lokale activisten voor gezamenlijke acties. “Het is vrij lastig om iets te plannen als je een ongewenste bezoeker bent in het buitenland. Na mijn vertrek heeft de “Achtste Initiatiefgroep” geen nieuwe acties meer georganiseerd. De komende tijd blijven we de acties van de Feminist Anti-War Resistance steunen.”

We kennen de woonprotesten, de landelijke klimaatmars en Kick Out Zwarte Piet. Maar hoe gaan activisten binnen en buiten Nederland eigenlijk te werk? Wat kunnen wij leren van een actiegroep in Zimbabwe of van oorspronkelijke bewoners in de Amazone?

Het Actiefonds en Hard//Hoofd slaan de handen ineen en laten activisten uit verschillende landen aan het woord over hun inspirerende en soms gevaarlijke werk. Zo brengen we activisme dichterbij en schijnen we nieuw licht op de strijd voor systeemverandering wereldwijd.

Beeld: Ben Kaden via Flickr

Mail

Stefanie Volodina gebruikt schrijven als haar uitlaatklep, wanneer ze de wereld niet meer begrijpt.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer