Asset 14

De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld

De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld

Lützerath is een klein dorp in Duitsland, niet ver van Roermond, dat in zijn bestaan bedreigd wordt door de uitbreiding van een gigantische bruinkoolmijn: Garzweiler II. Er is jarenlang gestreden - bosbeschermers hebben boomhutten gebouwd, tientallen activisten betrokken de achtergelaten huizen - maar toch breidde de bruinkoolmijn, in het bezit van energiegigant RWE, zich steeds verder uit. Lützerath is begin januari hardhandig door de Duitse politie ontruimd.

Op zaterdag 14 januari reisden er vier volle bussen met activisten uit Nederland af naar Lützerath om zich aan te sluiten bij een enorme demonstratie. De NOS neemt in haar berichtgeving de woorden van de Duitse regering over dat de winning van bruinkool noodzakelijk is in de huidige energiecrisis – maar in een later stuk wordt dan weer bericht dat volgens het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek uitbreiding van de mijn helemaal niet nodig is.

:De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld 3

Ik volg de berichtgeving over Lützerath online, meerdere vrienden en kennissen nemen deel aan de grote demonstratie, en mijn telefoon staat vol met mensen die voor langere tijd aan de bezetting hebben meegedaan. Ik schrijf meerdere versies van dit artikel op basis van hun verhalen en wat er in de media staat, maar merk dat voornamelijk mijn witte en mannelijke vrienden vertellen wat ze gezien hebben en waarom ze daar waren. Dan zegt een van hen dat de actievoerders ook een officieel mediateam hebben, en ik ga met L., de woordvoerder, in gesprek. L. vertelt: “Witte mannen worden serieuzer genomen en sneller gezien als aanspreekpunten door de pers. We willen deze racistische en patriarchale situatie doorbreken door FLINTA’s (FLINTA staat voor Female, Lesbian, Intersex, Transgender, Agender) en mensen van kleur het woord te geven.” Mijn eigen, informele netwerk reproduceert dus een standaardverhaal over de ontruiming dat de Nederlandse berichtgeving vervolgens niet rechtzet.  Ik ben erop betrapt hoe de combinatie van mijn luiheid en mijn netwerk onbewust bepaalde stemmen buitensluit. Wat volgt is een gesprek over representatie, politiegeweld en de kernboodschap van ‘Lützerath Lebt’.

 

Representatie en solidariteit

 

Waarom spreken jullie elkaar aan op de ruimte die witte mannen innemen?

Twee van onze kernpunten in Lützerath zijn dat we in solidariteit staan met de strijd in het Globale Zuiden, en dat verandering van onderaf komt. Het is namelijk zo dat in de klimaatcrisis de most affected people and areas voornamelijk vrouwen van kleur zijn, dus dat zijn in ieder geval niet de witte mannen die hier bij de demonstratie rondlopen - of die nou arm of rijk zijn. Ook niet de mensen van kleur trouwens, want alleen al door het feit dat we in Europa wonen of bepaalde paspoorten hebben, zijn we in principe al beter beschermd tegen de effecten van klimaatontwrichting. Wat je wel ziet in tijden van crisis, zoals in Oekraïne, is dat mensen van kleur alsnog achteraan moeten sluiten of zelfs geweigerd worden als hulp geboden wordt. Wij zien het dus als een belangrijk onderdeel van de klimaatbeweging om deze structurele racistische en seksistische tendensen tegen te werken.

:De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld 2

Uitbreiding van de fossiele industrie is niet in lijn met de klimaatakkoorden en aangezien Die Grünen in het Duitse parlement zitten lijkt er vanuit de kiezende burgers vraag naar constructieve energiepolitiek. Hoe kan het dan dat er alsnog voor deze vernietigende optie word gekozen?

Ja, het is dankzij de constante uitbreiding van de fossiele industrie steeds moeilijker om de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden. We moeten die uitbreiding dus zien tegen te houden en we geloven niet meer dat de overheden dit voor ons op gaan lossen. Sterker nog, Die Grünen zitten nu in de regering en de destructie gaat gewoon door. Dit laat zien dat het beschermen van kapitalisme diep vervlochten is in ons huidige politieke systeem en bovendien dat onze politici erop vertrouwen dat wit suprematisme ook in het geval van klimaatontwrichting hen wel zal blijven beschermen. De huidige politiek faalt. Daarom is een kernpunten van onze beweging dat we erin geloven dat de verandering van onderaf zal moeten komen.

Het is natuurlijk fijn dat verkiezingsuitslagen tonen dat steeds meer mensen beseffen dat klimaatontwrichting een groot probleem is, maar we moeten niet gaan zitten wachten tot het huidige systeem de problemen op gaat lossen die het zelf creëert. Ook Die Grünen blijken de zinloze groeidwang van het kapitalisme uiteindelijk te steunen en zetten markt boven mensen.
Lützerath staat symbool voor wat er verkeerd gaat in de Duitse energiepolitiek. Uiteindelijk is het people power die het verschil moet maken, niet alleen door zichtbaar te zijn, niet alleen door informatie verspreiden, maar vooral door de noodzakelijke veranderingen dan maar zelf af te dwingen.

Is het gelukt deze punten in de media over te brengen?

Niet genoeg. We hadden vier kernboodschappen: dat de crisis nu is en zich hier voltrekt; dat kapitalisme de boosdoener is; dat we solidair zijn met het Globale Zuiden; en dat verandering aan ons is. Het feit dat Lützerath onnodig geofferd wordt, dat is wel goed doorgekomen. Net als Hambacher Forst, een eeuwenoud oerbos in West-Duitsland dat steeds verder verzwolgen wordt door een andere mijn van RWE, is Lützerath het slachtoffer van de Duitse bruinkoolmijnexpansie. Bijna 10 procent van de energie in Duitsland komt uit bruinkool en daarvan weer de helft uit Lützerath. Het is dus de vraag of bruinkooluitbreiding nodig is. Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek zegt namelijk van niet. Maar waarom wordt het dan toch doorgezet? Omdat RWE in dure machines heeft geïnvesteerd? Het is belachelijk hoe de fossiele industrie ons in een carbon lock-in zet! Praten over kapitalisme in de media werkt ook niet altijd, omdat je al snel wordt weggezet als wereldvreemd. Ik denk dat mensen zich inmiddels toch af zouden moeten vragen hoe oneindige groei op een eindige planeet houdbaar kan zijn. Of vinden ze de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen, henzelf, en de levens van mensen die nu al slachtoffer zijn, echt minder belangrijk dan een keertje iets controversieels zeggen als “die aandeelhouders, zijn die nu echt zo belangrijk?” Ik ben dan liever een beetje vreemd. Ik weiger te accepteren dat wij en alle komende generaties geslachtofferd worden voor en door een koloniaal kapitalistisch systeem – dat trouwens nu al, en lang daarvoor, in het Globale Zuiden levens verwoest. En voor wie eigenlijk? Mannen in pak?

:De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld 1

 

Geweld in de media

 

Zowel in het nieuws als in mijn persoonlijke gesprekken kwam naar voren dat het er tijdens de ontruiming gewelddadig aan toeging. Meerdere mensen werden naar het ziekenhuis afgevoerd, en de politie had zelfs busjes van RWE gehuurd om bosbeschermers te kunnen verplaatsen. Hoe vind je dat er bericht werd over geweld in de media?

Volgens aanwezigen zijn er meerdere mensen opgepakt, raakten er minstens zeventig mensen gewond, en werden activisten door de politie bewusteloos geslagen. Maar in de media werd het ook een gewelddadige confrontatie tussen activisten en politie genoemd, alsof het optreden van de politie in verhouding zou staan tot dat van de activisten. Ik denk dat het belangrijk is om binnen de klimaatcrisis naar de evenredigheid van geweld te kijken, want bovenhands slaan van agenten ter plaatse is niet het grootste geweld – nu al overlijden er elk jaar 5 miljoen mensen door de gevolgen van klimaatverandering, waarvan ook meer dan honderd mensen hier in Nederland. Daar komen nog andere vormen van geweld bovenop, zoals het onbewoonbaar worden van leefomgevingen door verwoestijning en de zeespiegelstijging. Allemaal geweld dat FLINTA mensen en mensen van kleur disproportioneel hard raakt. Het geweld dat hen wordt aangedaan en uiteindelijk ook ons treft, ook wel ‘langzaam geweld’ genoemd, wordt in berichtgeving over Lützerath vaak niet benoemd. Daardoor is het voor de gemiddelde krantenlezer niet duidelijk dat rechtvaardigheid en solidariteit met de hardst getroffen groepen twee van de redenen zijn dat er überhaupt zo veel mensen naar deze demonstratie komen.

:De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld

Hier in Nederland werd er ook veel gedeeld over geweld van activisten richting een cameraploeg van PowNed die aanwezig was. Volgens PowNed zouden ze belaagd zijn. De NOS nam vervolgens klakkeloos over dat “alle journalisten die daar aanwezig waren bekogeld werden met stenen.”

Ja, PowNed bleef dezelfde mensen maar achtervolgen op hun klassiek irritante manier. Soms vraag ik me echt af: waarom zijn die mensen zo journalistiek lui? Er liepen honderden geaccrediteerde journalisten rond, en ja, af en toe liepen die volgens activisten of de politie in de weg. Maar er zijn juist, onder andere met journalisten van ANP en Nu.nl, hele duidelijke afspraken gemaakt over of kwetsbare bewoners gefilmd mogen worden en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat het voor iedereen veilig blijft. Dat ging prima. Het is heel flauw dat er dan door de Nederlandse media een frame van rechtse treitervloggers overgenomen wordt in plaats van dat er gezocht wordt naar verschillende verhalen van journalisten die daadwerkelijk ter plekke waren. Het is weer een voorbeeld van hoe bepaalde figuren in de samenleving meteen geloofd worden. Zo’n Dominique Weesie wordt ook hier weer meteen gezien als autoriteit en zijn woorden worden voor waarheid aangenomen. Dan denk ik: bel de volgende keer dan gewoon met het officiële media-team van een actie voordat je dit frame overneemt. Een kwestie van hoor en wederhoor. Dat is toch je taak als journalistieke autoriteit binnen een land?

Het Actiefonds en Hard//hoofd slaan de handen ineen en laten activisten uit verschillende landen aan het woord over hun inspirerende en soms gevaarlijke werk. Zo brengen we activisme dichterbij en schijnen we nieuw licht op de strijd voor systeemverandering wereldwijd. Ook de activisten uit Lützerath worden door Het Actiefonds gesteund.

Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt door Unwisemonkeys. Het hele album met foto's van Lützi Lebt en de bezetting kan je hier bekijken.

Mail

Harriet Bergman (zij/haar, 1992) doet verslag van acties, papers en vergaderingen. Ze onderzoekt sociale bewegingen en negatieve emoties over klimaatverandering, en brengt zowel het kill-joyen als de burgerlijke ongehoorzaamheid ook zelf in de praktijk.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Auto Draft 2

'Kunnen we vrienden zijn?': over een noodzakelijk veranderende mens-natuur relatie

Wanneer Jop Koopman afreist naar Lombok om de Indonesische visie op mens-natuurrelatie beter te begrijpen, gaat hij op pad met een lokale mysticus. In dit essay onderzoekt hij hoe we de verhouding mens-natuur opnieuw kunnen vormgeven; wat de agency is van onze omgeving, en waarom we vrienden moeten worden met alles rondom ons. Lees meer

Stil protest

Stil protest

Nadeche Remst laat zien hoe slaap, verdriet en dissociatie meer zijn dan persoonlijke reacties: ze worden een vorm van stil verzet tegen een wereld die kwetsbaarheid buitensluit. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer