(Klik hier om de illustratie in een nieuw tabblad te openen.)
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Althans, zo staat het in de geschiedenisboeken. De meeste tot slaaf gemaakte mensen moesten nog 10 jaar doorwerken. Daarom heeft het jaartal 1873 voor veel mensen meer betekenis. Zo ook voor illustrator Hedy Tjin, die Surinaamse wortels heeft.
In Suriname is Keti Koti (Sranantongo voor ‘gebroken ketenen’) een officiële feest- en herdenkingsdag. In Nederland organiseert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een jaarlijkse herdenking en viering bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Een petitie om Keti Koti ook in Nederland een officiële dag te maken werd in korte tijd ruim 40.000 keer ondertekend.
Het maatschappelijke bewustzijn over Keti Koti, het slavernijverleden en de trans-Atlantische mensenhandel in het bijzonder groeit. Steeds meer Nederlandse steden willen bijvoorbeeld weten wat hun rol in de slavernij is geweest. Amsterdam biedt dit jaar op 1 juli officieel haar excuses aan. De roep om excuses van de regering klinkt steeds luider.