Asset 14

Ik wens je alle goeds

Column: Ik wens je alle goeds

Het is dinsdagavond en ik ben onrustig. Ik heb M., een man met wie ik twee keer op date ging, gisteren gevraagd of hij nog een keer met me af wil spreken, maar hij appt me niet terug. Vriendin L., sowieso een wat kalmer type dan ik, probeert me een beetje gerust te stellen: hij kan er toch wel een dag over doen om te reageren?

Ik kom onder de douche uit en zie op mijn telefoon een nieuw bericht. Als ik het open en er een lange lap tekst verschijnt, weet ik al hoe laat het is. M. legt uit dat hij niet zo’n zin heeft om me nog een keer te zien. Dat hij ook niet goed weet waarom, omdat het leuk was de afgelopen keren. Dat hij het niet onder woorden kan brengen, dat ik hem mag bellen als ik wil.

Een onaangenaam gevoel in mijn borstkas slingert me terug naar de nazomer van 2005, naar de dag waarop ik samen met mijn klasgenoot, op wie ik ernstig verliefd was, naar huis fietste. Op de oprit van zijn huis verklaarde ik hem de liefde. Hij zei dat hij mij ook leuk vond, maar dan ‘gewoon als vriendin’. Mijn enigszins trotse inborst had deze tegenslag niet zien aankomen, ik kon het bijna niet geloven. Een ongemakkelijk afscheid volgde. Ik fietste naar huis met een raar gevoel van opluchting (ik had het eindelijk gezegd) dat later omsloeg in smerig verdriet: hij wil me niet.

Na het lezen van M.’s bericht is het een beetje alsof een orgaan binnenin me lichtjes implodeert terwijl er geen ruimte voor is. Mijn hersenen lijken even te stoppen met logisch denken en draaien tegelijkertijd overuren. Er ontstaat een onnavolgbare mengelmoes van associaties: het ligt aan mij, ik heb van alles verkeerd gedaan, met parallel daaraan een spoor met: het ligt aan hem, hij heeft vast problemen, of bindingsangst, maar waarom zegt hij dat dan niet, eigenlijk ben ik niet zo leuk, ik snap het wel, maar hoe heb ik dit niet door kunnen hebben, ik ben toch niet achterlijk, hij vroeg nog aan het einde of we nog een keer af gingen spreken, ik heb mijn stopweek gepland zodat dat ik daar deze week geen last van zou hebben, waarom plan ik mijn ongesteldheid voor een man die ik twee keer gezien heb, ik vond hem leuk, hij vond mij ook leuk, hij vond mij dus niet leuk, ik ben gewoon niet leuk genoeg.

Hij bleef altijd aardig tegen me doen en tongde ondertussen met een van mijn beste vriendinnen.

‘M. antwoordde, en hij wil me niet meer zien,’ stuur ik L.

‘Oh huh? Wat dan?’ stuurt L. terug.

‘Hij kan het niet uitleggen, zegt-ie.’

‘Ah, balen Eefje :( kun je niet vragen of hij alsnog wil?’

En even later: ‘Charmes in de strijd gooien!’

Mijn klasgenoot moest ik de volgende ochtend in het klaslokaal weer onder ogen komen, een illusie armer en een opgezwollen huilgezicht rijker. Nog drie jaar zong ik het uit met hem op school, terwijl hij altijd aardig tegen me bleef doen en ondertussen met een van mijn beste vriendinnen ging tongen.

Het enige dat M. en mij bond was een telefoon met een datingapp. Ik sla L.’s optimisme in de wind: hier is niets meer te winnen. Ik bedank hem voor zijn antwoord, en wens hem alle goeds. Ondertussen wens ik diep vanbinnen dat hij vreselijk ongelukkig in zijn leuke huis zit te grienen omdat zijn cavia dood is, of omdat hij zijn kleine teen heeft gestoten, zijn blender kapot is, weet ik veel wat, of toch in ieder geval omdat ik hem niet kom troosten. Een dag later komt er nog een berichtje binnen: ‘Ook alle goeds voor jou!’ Ik ben benieuwd wat hij míj diep vanbinnen toewenst.

Mail

Eva van den Boogaard is docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. // eva@hardhoofd.com

Dymphie Huijssen (1995) is een illustrator en animator die zich bezighoudt met het visualiseren van complexe gevoelens. Haar werk kenmerkt zich door een zekere elegantie, kwetsbaarheid en een tikkeltje melancholie.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Slachtoffers van zinloos gekwel

Slachtoffers van zinloos gekwel

Marthe van Bronkhorst buigt zich met verbazing over wat mensen bereiken in een sportschool: "Duizend uur spieren trainen en ze nooit inzetten in het gevecht. Honderd keer gooien en nooit iets raken: lang leve de nutteloosheid." Lees meer

Koningen van de dansvloer 2

We zijn allemaal koningen en lakeien

Marthe van Bronkhorst vraagt zich af waarom zoveel mensen dol zijn op het koningshuis: "Ik heb de Oranjes nog nooit op één originele gedachte of uitzonderlijk talent kunnen betrappen. Waarom willen we dan toch zo graag klappen, juichen, buigen?" Lees meer

drie figuren zitten voor een groot raam aan een tafeltje iets te drinken, twee van de figuren zitten op een stoel, een van de figuren zit in een rolstoel

Het café

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week het laatste deel: over het belang van fysieke toegankelijkheid. Lees meer

een persoon duwt een rotsblok een berg op terwijl die ingehaald wordt door iemand op een fiets

Hoop

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel IV: over Sisyphus als raadgever. Lees meer

Column: Feestjes waar je niemand kent

Feestjes waar je niemand kent

Feestjes waar ze niemand kent vergen enige moed van Eva om naartoe te gaan, maar hebben tegelijkertijd hun voordelen. Lees meer

Zweten tegen beter weten in

Zweten tegen beter weten in

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel III: over sporten met een beperking. Lees meer

De handicapwalk

De handicapwalk

Tiare van Paridon neemt ons vijf weken lang mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel II: over het identificeren met je eigen ziektebeeld. Lees meer

Allemaal normies

Allemaal normies

Marthe van Bronkhorst probeert tijdens een voorstelrondje te achterhalen waarom ze zich zo onwennig voelt bij bepaalde mensen. Lees meer

Vraag het niet: De Revalidanten

Vraag het niet

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Lees meer

Een machine om te repareren

Een machine om te repareren

Eva heeft last van haar oor en komt tot de ontdekking dat iets niet-menselijks onderdeel van haar lichaam was, of probeerde te worden. Lees meer

De avonturen van Kip en Vos bij het Prikkeldraadhek

De avonturen van Kip en Vos bij het Prikkeldraadhek

Marthe van Bronkhorst vat het nieuws over Oekraïne samen in een dierenfabel: ‘Wat doe je bij dat hek, Vos?’ vroeg Kip. ‘Bewaken,’ zei Vos. ‘Tegen wie?’ vroeg Kip. ‘Tegen jullie,’ zei Vos, ‘we denken dat jullie een gevaar zijn voor de vos-veiligheid.’ Lees meer

Bruiloften die nooit zullen plaatsvinden

Bruiloften die nooit zullen plaatsvinden

Tijdens een weerzien in Berlijn, dringt de waarde van Eva's jarenlange band met drie vrienden dringt goed tot haar door. Lees meer

Iedereen heeft bad guys nodig

Iedereen heeft bad guys nodig

Waarom zijn complotten zo aantrekkelijk? Marthe van Bronkhorst geeft eerlijk toe: 'Was het leven maar een complottheorie. En kon ik er maar in geloven.' Lees meer

Iets willen willen

Iets willen willen

Tijdens een autorit stelt Eva's zwangere zus haar een lastige vraag. Lees meer

Gewoon aan de bel trekken

Trek gewoon aan de bel

Het nieuws over The Voice maakte bij Marthe van Bronkhorst frustraties los: waarom wordt schuld nog altijd in de schoenen van slachtoffers geschoven?! Lees meer

Koop de roze bril

Koop de roze bril

Lang geloofde Shulamit Löwensteyn dat een ingebouwd stapelbed de oplossing zou zijn voor al haar moeilijkheden. Had ze daar gelijk in? Een tip over tulpen, taart en het kopen van troost. Lees meer

Column: Het enige woord dat het omschrijft

Het enige woord dat het omschrijft

Het voorlopig laatste uitstapje naar de bios met haar vader krijgt voor Eva een duistere lading. Lees meer

Kon je maar aanbeden worden

Kon je maar aanbeden worden

Hologrammen, goud licht en een religieus lam laten Marthe van Bronkhorst zich klein voelen tijdens een kerkbezoek. Lees meer

Wees talentloos

Wees talentloos

Tijdens een date raakt Wolter de Boer verwikkeld in een socratisch vraaggesprek rond talent. Een tip over het afschaffen van aanleg. Lees meer

'Het kán dus wel.'

'Het kán dus wel'

Eva is dolblij voor (en stikjaloers op) haar smoorverliefde vriendin. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd! 

Als je je nu aansluit, dan ontvang je jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars. Meld je vóór 1 juni aan en ontvang deze zomer al je eerste kunstwerk én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel