Asset 14

Ik wens je alle goeds

Column: Ik wens je alle goeds

Het is dinsdagavond en ik ben onrustig. Ik heb M., een man met wie ik twee keer op date ging, gisteren gevraagd of hij nog een keer met me af wil spreken, maar hij appt me niet terug. Vriendin L., sowieso een wat kalmer type dan ik, probeert me een beetje gerust te stellen: hij kan er toch wel een dag over doen om te reageren?

Ik kom onder de douche uit en zie op mijn telefoon een nieuw bericht. Als ik het open en er een lange lap tekst verschijnt, weet ik al hoe laat het is. M. legt uit dat hij niet zo’n zin heeft om me nog een keer te zien. Dat hij ook niet goed weet waarom, omdat het leuk was de afgelopen keren. Dat hij het niet onder woorden kan brengen, dat ik hem mag bellen als ik wil.

Een onaangenaam gevoel in mijn borstkas slingert me terug naar de nazomer van 2005, naar de dag waarop ik samen met mijn klasgenoot, op wie ik ernstig verliefd was, naar huis fietste. Op de oprit van zijn huis verklaarde ik hem de liefde. Hij zei dat hij mij ook leuk vond, maar dan ‘gewoon als vriendin’. Mijn enigszins trotse inborst had deze tegenslag niet zien aankomen, ik kon het bijna niet geloven. Een ongemakkelijk afscheid volgde. Ik fietste naar huis met een raar gevoel van opluchting (ik had het eindelijk gezegd) dat later omsloeg in smerig verdriet: hij wil me niet.

Na het lezen van M.’s bericht is het een beetje alsof een orgaan binnenin me lichtjes implodeert terwijl er geen ruimte voor is. Mijn hersenen lijken even te stoppen met logisch denken en draaien tegelijkertijd overuren. Er ontstaat een onnavolgbare mengelmoes van associaties: het ligt aan mij, ik heb van alles verkeerd gedaan, met parallel daaraan een spoor met: het ligt aan hem, hij heeft vast problemen, of bindingsangst, maar waarom zegt hij dat dan niet, eigenlijk ben ik niet zo leuk, ik snap het wel, maar hoe heb ik dit niet door kunnen hebben, ik ben toch niet achterlijk, hij vroeg nog aan het einde of we nog een keer af gingen spreken, ik heb mijn stopweek gepland zodat dat ik daar deze week geen last van zou hebben, waarom plan ik mijn ongesteldheid voor een man die ik twee keer gezien heb, ik vond hem leuk, hij vond mij ook leuk, hij vond mij dus niet leuk, ik ben gewoon niet leuk genoeg.

Hij bleef altijd aardig tegen me doen en tongde ondertussen met een van mijn beste vriendinnen.

‘M. antwoordde, en hij wil me niet meer zien,’ stuur ik L.

‘Oh huh? Wat dan?’ stuurt L. terug.

‘Hij kan het niet uitleggen, zegt-ie.’

‘Ah, balen Eefje :( kun je niet vragen of hij alsnog wil?’

En even later: ‘Charmes in de strijd gooien!’

Mijn klasgenoot moest ik de volgende ochtend in het klaslokaal weer onder ogen komen, een illusie armer en een opgezwollen huilgezicht rijker. Nog drie jaar zong ik het uit met hem op school, terwijl hij altijd aardig tegen me bleef doen en ondertussen met een van mijn beste vriendinnen ging tongen.

Het enige dat M. en mij bond was een telefoon met een datingapp. Ik sla L.’s optimisme in de wind: hier is niets meer te winnen. Ik bedank hem voor zijn antwoord, en wens hem alle goeds. Ondertussen wens ik diep vanbinnen dat hij vreselijk ongelukkig in zijn leuke huis zit te grienen omdat zijn cavia dood is, of omdat hij zijn kleine teen heeft gestoten, zijn blender kapot is, weet ik veel wat, of toch in ieder geval omdat ik hem niet kom troosten. Een dag later komt er nog een berichtje binnen: ‘Ook alle goeds voor jou!’ Ik ben benieuwd wat hij míj diep vanbinnen toewenst.

Mail

Eva van den Boogaard is docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. // eva@hardhoofd.com

Dymphie Huijssen (1995) is een illustrator en animator die zich bezighoudt met het visualiseren van complexe gevoelens. Haar werk kenmerkt zich door een zekere elegantie, kwetsbaarheid en een tikkeltje melancholie.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Dé vluchteling bestaat niet

Dé vluchteling bestaat niet

Marthe van Bronkhorst hoort bij de huisartsenpraktijk verhalen van vluchtelingen. Ze raakt gefrustreerd, omdat de politiek niet ziet 'dat een individu meer is dan twee vierkante meter ruimte en een lichaam dat gevoed moet worden'. Lees meer

Column: Objectief gelukkiger met onszelf

Objectief gelukkiger met onszelf

Ook op vakantie blijkt de tijd niet stil te staan, merken Eva en haar vrienden in Zuid-Frankrijk. Gelukkig gaan ze er qua uiterlijk alleen maar op vooruit, vindt één van hen. Lees meer

Wanneer je jezelf vergeet

Een klein beetje Selbstvergessenheit

Jezelf vergeten in een relatie, wat betekent dat eigenlijk? Marthe van Bronkhorst worstelt met hoe ze is veranderd door een geliefde. Lees meer

Als cavia's in de val

Als cavia's in de val

Marthe van Bronkhorst wil niet meer vliegen maar loopt tegen allerlei problemen aan als ze een duurzame vakantie probeert te boeken. Lees meer

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Wat zegt het huis waarin je woont, en de meubels erin, over jou? En ben je in een ander huis, tussen andere spullen, nog wel precies dezelfde persoon? Eva past deze zomer op wat woningen van bekenden en onderzoekt wat ze beleeft. Lees meer

Woordenboek der Obscure Melancholieën

Woordenboek der Obscure Melancholieën

De schaamte en toch het gemis wanneer je in je oude dagboek je zorgen terugleest - waarom is er geen woord voor dat gevoel? Marthe van Bronkhorst bedenkt daarom een woordenboek voor melancholische emoties. Lees meer

De onwerkbare

De onwerkbare

Dit is het derde en tevens laatste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Voor niemand vindbaar

Voor niemand vindbaar

Het kan fijn zijn als je familie aan je denkt wanneer je er niet bent. Maar voor af en toe onvindbaar zijn is ook iets te zeggen, vermoedt Eva tijdens een werkbezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn. Lees meer

Je plaats op de weg 

Je plaats op de weg 

Dit is het tweede deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Motten en vlammen

Je hebt motten en vlammen

Marthe van Bronkhorst verwerkt een tegenslag in de liefde en observeert dat de wereld bestaat uit twee soorten mensen: de motten en de vlammen. Lees meer

Strengen

Strengen

Dit is het eerste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Krabbels in de kantlijn

Krabbels in de kantlijn

Eva stuit op aantekeningen in de kantlijn van oud boek, gemaakt door haar jongere ik. Maar wie is dat eigenlijk? Lees meer

Slachtoffers van zinloos gekwel

Slachtoffers van zinloos gekwel

Marthe van Bronkhorst buigt zich met verbazing over wat mensen bereiken in een sportschool: "Duizend uur spieren trainen en ze nooit inzetten in het gevecht. Honderd keer gooien en nooit iets raken: lang leve de nutteloosheid." Lees meer

Koningen van de dansvloer 2

We zijn allemaal koningen en lakeien

Marthe van Bronkhorst vraagt zich af waarom zoveel mensen dol zijn op het koningshuis: "Ik heb de Oranjes nog nooit op één originele gedachte of uitzonderlijk talent kunnen betrappen. Waarom willen we dan toch zo graag klappen, juichen, buigen?" Lees meer

drie figuren zitten voor een groot raam aan een tafeltje iets te drinken, twee van de figuren zitten op een stoel, een van de figuren zit in een rolstoel

Het café

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week het laatste deel: over het belang van fysieke toegankelijkheid. Lees meer

een persoon duwt een rotsblok een berg op terwijl die ingehaald wordt door iemand op een fiets

Hoop

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel IV: over Sisyphus als raadgever. Lees meer

Column: Feestjes waar je niemand kent

Feestjes waar je niemand kent

Feestjes waar ze niemand kent vergen enige moed van Eva om naartoe te gaan, maar hebben tegelijkertijd hun voordelen. Lees meer

Zweten tegen beter weten in

Zweten tegen beter weten in

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel III: over sporten met een beperking. Lees meer

De handicapwalk

De handicapwalk

Tiare van Paridon neemt ons vijf weken lang mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel II: over het identificeren met je eigen ziektebeeld. Lees meer

Allemaal normies

Allemaal normies

Marthe van Bronkhorst probeert tijdens een voorstelrondje te achterhalen waarom ze zich zo onwennig voelt bij bepaalde mensen. Lees meer

Het is eindelijk zover: 12,5 jaar Hard//hoofd in Het HEM!

Op zaterdag 1 oktober viert Hard//hoofd haar 12,5-jarige jubileum in kunsthal Het HEM, een oude munitiefabriek die is omgetoverd tot culturele vrijplaats. In 2020 moesten we ons 10-jarige jubileum om bekende redenen helaas annuleren, nu vieren we alsnog het verleden, het heden en de toekomst van Hard//hoofd!

Bestel je ticket!