Asset 14

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Mijn vriendin K. vertelt me dat ze met een nieuw persoon op date gaat morgen, een wetenschapper die in hetzelfde veld werkt als zij. Ze heeft er veel zin in.

‘We kennen elkaar nog niet, maar hij leest echt interessante dingen. Hij woont wel in Maastricht.’

Ik voel het bloed naar mijn hoofd stijgen. Hoe groot is de kans?

‘Is zijn naam F?’ K. blijkt op date te gaan met een man met wie ik een jaar eerder had afgesproken via dezelfde datingapp.

Of ik had gewoon een gezicht dat de suggestie wekte dat ik ontzettend zat te genieten van alle verhalen van mijn gesprekspartners.

Hij was een van de inspiratiebronnen voor mijn column over mannen die over zichzelf praten, waar ik na publicatie veel reacties op kreeg. Mijn mannelijke vrienden voelden zich aangesproken, en ik kwam erachter dat bestempeld worden als iemand die (te?) veel over zichzelf praat een schrikbeeld is voor veel van hen. Mijn oom van bijna 80 stuurde me een WhatsApp-bericht: sommige mensen hadden nu eenmaal meer interessante dingen te vertellen dan anderen, daar konden zij toch niks aan doen. Bovendien had een intelligente vrouw als ik daar maar mee te leren leven. Ik begon me wederom af te vragen of het aan mij lag. Misschien moest ik minder vragen stellen, misschien kwam ik overdreven nieuwsgierig over. Of ik had gewoon een gezicht dat de suggestie wekte dat ik ontzettend zat te genieten van alle verhalen van mijn gesprekspartners (wat op zich ook zo was) waardoor ze vergaten dat ik misschien zelf ook iets te vertellen zou hebben.

Ik herinnerde me de date met F: we ontmoetten elkaar tussen onze woonplaatsen in en bezochten een museum. Ik vond hem knap, hij complimenteerde me met mijn blouse, de expositie was interessant en we bewogen zowel samen als los van elkaar door het museum zoals ik het prettig vind. Toen we bij wijze van pauze plaatsnamen in het museumcafé, stak hij een sigaret op, begon hij te praten en dronk hij in een half uur tijd twee glazen wijn leeg. Zonder me ook maar één vraag te stellen.

Heb je hem verteld dat we vrienden zijn?

K. doet live verslag vanaf de wc. 15.54 uur: F. ziet er leuk uit, hij rookt wel veel sigaretten, niet fijn om daarna te zoenen. Ze heeft niet de indruk dat hij haar veel vragen stelt. 17.30 uur: ze hebben veel gemeenschappelijke interesses, maar ze weet niet of hij nu echt geïnteresseerd is in haar mening over dingen. Misschien let ze er te veel op omdat ze mijn verhaal kent. 18.23 uur: ze gaan wat eten. 19.10 uur: hij drinkt heel veel wijn.

Ik sta mijn tanden te poetsen en wil bijna naar bed gaan als K. me om 21.48 belt om te vertellen dat ze op weg naar huis is. Alleen.

‘Heb je hem verteld dat we vrienden zijn?’ vraag ik terwijl ik probeer mijn tandenborstel en de tandpasta binnenboord te houden.

‘Ja, en hij zei dat hij jullie date heel leuk had gevonden, en dat je erg lief was.’ K. is even stil. ‘Ik heb gezegd dat dat klopte, maar dat je ook erg interessant en welbespraakt bent.’

F. had gefronst: dat laatste was hem een jaar geleden niet zo opgevallen.

‘Vind jij dat ik te veel vragen stel?’ vraag ik K. Ik draai de kraan open terwijl ik in de spiegel kijk naar mijn eigen luisterende gezicht. Er druipt tandpasta uit mijn rechtermondhoek. Ik spuug in de wastafel.

‘Nee, helemaal niet,’ antwoordt ze resoluut.

‘Wij reageren toch op dingen die de ander zegt? En dan wisselen we ideeën uit?’

‘Ja,’ antwoordt K. terwijl ik de kraan opendraai en het witte schuim wegspoel, ‘dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’.’

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Twinkel Achterberg (1997) is freelance illustrator en woont in Utrecht. Ze maakt speelse illustraties waarin kleuren overlappen en texturen stralen. Inspiratie haalt ze uit kleine bijzonderheden in de wereld om ons heen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein. Lees meer

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

"Ofwel we noemen mij voortaan een tokkie, en ik zal de titel met trots dragen. Of we stoppen met het gebruik van het woord tokkie en laten het weer alleen een familienaam zijn." In deze gastcolumn geeft Anne Schepers een ijzersterk pleidooi tegen het negatieve gebruik van het woord 'tokkie'. Lees meer

Tot morgen

Tot morgen

Na bijna vier jaar als columnist voor Hard//hoofd is het voor Eva tijd voor iets nieuws, maar afscheid nemen is niet haar ding. 'Dus lieve lezers: voor jullie nu een kus op de wang, en tot morgen!' Lees meer

Wat je niet zult zien op het nieuws

Wat je niet zult zien op het nieuws

Marthe van Bronkhorst beschrijft dat wat ongezien blijft op het nieuws over de demonstaties bij de UvA. 'Maar het is wel gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven.' Lees meer

Mooi weer spelen

Mooi weer spelen

Als Aisha’s eerste therapiesessie niet voelt als de warme deken waar ze op hoopte, mist ze groepsgenoot S., die haar een spiegel voorhield. Lees meer

Verdomme, ik heb wel geleefd

Maar verdomme, we hebben wel gelééfd

Marthe van Bronkhorst schreef in 2019 een toneelstuk dat bijna volledig werkelijkheid is geworden. Kan ze de slotscène nog weren uit de realiteit? Lees meer

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Wanneer Eva op bezoek is bij haar zus, vraagt die of Eva haar eicellen al in heeft laten vriezen. Het laat Eva nadenken over hoe ze de vraag 'Wil ik een kind?' überhaupt kan beantwoorden. 'De vraag omtrent het ouderschap is bij uitstek een gevoelskwestie, en mijn gevoel volgen is nooit mijn sterkste punt geweest.' Lees meer

Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

Column: Keihard chillen 2

Keihard chillen

Eva zet haar vraagtekens bij het fenomeen chillen. 'Eerlijk gezegd denk ik dat een wereld als deze, waarin fascisme oprukt, waarin genocide nog steeds bestaat, waarin het onrecht en de pijn en het verdriet van mijn schermen afspat, weinig reden geeft tot chillen.' Lees meer

We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

In een overvolle trein ontwaart Aisha de eerste tekenen van het nieuwe verhaal waar ze - of iedereen? - naar op zoek is. Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al dertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 juli aan als kunstverzamelaar en ontvang in juli een unieke print van Hanane El Ouardani!

Word kunstverzamelaar