Bloggen is tegen je televisie praten. Maar zo, dat anderen je kunnen horen. Dat is ten minste te lezen in The world is flat, de bestseller van Thomas L. Friedman. De kern van Friedmans boek is de gedachte dat de wereld door de opkomst van het internet ‘plat’ is gemaakt. Iedereen kan op het veld stappen en meespelen met de media. Nico Dijkshoorn en Carice van Houten heb je zo getwitterd, een alternatief voor GeenStijl zo ontwikkeld (Hardhoofd) en of je nu in Drachten of Chennai zit: op uitzendinggemist.nl is De wereld draait door of Pauw & Witteman met één klik op de knop terug te kijken.
Nu is de vraag: voelen wij ons twintigers ook vertegenwoordigd op dit nieuwe speelveld? En dan, concreter gesteld met betrekking tot bloggen en de publieke omroepen: wordt er ook televisie gemaakt waardoor wij ons vertegenwoordigd voelen op het veld van de publieke omroepen?
Of zitten we vooral op de bank, aan de zijlijn, te kijken, terwijl de platte wereld van de media aan ons voorbij trekt?
In januari van dit jaar stelde ik mijzelf deze vraag voor de eerste keer. Ik besloot de namen van twee kijkcijferkanonnen van de publieke omroepen op een lootje te schrijven en die lootjes in een hoed te gooien. Ik koos voor de meningenprogramma’s De wereld draait door of Pauw & Witteman. Twee spraakmakende, goed bekeken programma’s, waarvan de inhoud niet alleen door de presentator of een vast panel van gasten bepaald, maar ook door de dagelijks wisselende en actuele gasten.
In de week van 11 tot en met 15 januari schoven er bij DE WERELD DRAAIT DOOR – inderdaad, de winnaar van de trekking – 25 gasten aan tafel van wie de leeftijd te achterhalen was. De jongste hiervan waren zanger Waylon (29) en Daan Schuurmans (37) en de oudste Eric Schneider (75) en Emily Bouwman (66 en mijn excuses, mevrouw). De twee laatstgenoemde heren speelden de Schavuit van Oranje in de gelijknamige televisieserie. Emily Bouman kwam over couture praten.
De jongste tafelheer was Giel Beelen (32) en de oudste Jan Mulder (64). Na wat rekenwerk kwam ik voor alle gasten en tafelheren en –dames op een gemiddelde leeftijd van 50 jaar en een beetje uit (zie voor een overzicht van de leeftijden onderaan).
50 jaar en een beetje. Dat is bijna exact de leeftijd van Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van DWDD. Want die is 49. En bijna 50.
Dus, dacht ik: hier klopt iets niet. De wereld mag dan wel net zo plat zijn als ons computerscherm, voorkomen doen twintigers in de wereld van de publieke omroepen niet. En dat terwijl één op de zes Hollanders twintiger is. Dat zou betekenen dat er – statistisch – drie twintigers aan tafel hadden moeten zitten bij Matthijs.
‘De trillingen van de tijd behoeven een seismograaf,’ zo staat er in de proclamatie van Hardhoofd. ‘Hardhoofd is het antwoord op de stuitende vergrijzing die Nederland doormaakt. Jeroen Pauw wordt volgend jaar 50. Matthijs van Nieuwkerk trouwens ook. Kijk maar op Wikipedia.’
Voor ons, de twintigers, zal ik vanaf heden een wekelijkse nieuwsseismograaf zijn. De belangrijkste trillingen van de week zullen door mij worden gemeten en beoordeeld. En ik zal op Hardhoofd een blog plaatsen over mijn metingen.
De insteek zal zijn om vanuit het perspectief van een twintiger tegen de televisie te praten.
Waarom? Omdat het kan. The world is flat en Hardhoofd heb je zo gevonden.
En omdat ik genoeg heb van al die grijzende of kale vijftigers die mij vertellen hoe de wereld in elkaar zit.
Felix, ga naar huis.
Ik wil zelf bepalen wat mijn wereld schokt en beweegt en wat niet.
(Komende maandagavond zijn er in Toomler in Amsterdam om 20.30 opnames voor een pilot voor een nieuw politiek programma, door jongeren maar voor iedereen. Kom allemaal kijken, dus, naar Propaganda.)
Data:
André Rouvoet (47), Wilfried de Jong (51), Eric Schneider (75) en Daan Schuurmans (37) Jan Mulder (64)
Felix Rottenberg (52) en Jort Kelder (45), Huub Jaspers (40? NM) Kees Schaap (50? NM) en Henk van Zon (48). Jan Mulder (64)
Felix Rottenberg (52), Beppe Costa (52) en Nico Dijkshoorn (49). Giel Beelen (32)
Irene Schreuder, Ans Markus (62), Emily Bouwman (66), Theodore van Houten (57), Maike Meijer (42) en Margôt Ros (44). PREM (47)
Bert Huisjes (45? NM), Lodewijk Asscher (35), Bart Nieuwenhuizen, Marte Röling (70), Waylon (29), Rob Oudkerk (54) en Renate Wennemars (37) Marc Marie H. (43).