Asset 14

Baas in eigen brein

Baas in eigen brein

‘Ik ben beter!’ zegt mijn patiënt P., die sinds zijn jeugd met diepgewortelde sociale fobieklachten rondloopt.
‘Wat goed!' Ik ben blij, maar lichtelijk verbaasd. ‘Hoe dat zo?’
‘Door deze exposure-therapie!’ hoop ik in een moment van ijdelheid van hem te horen. ‘Ik heb mezelf stap voor stap aan allerlei sociale situaties blootgesteld en je hebt gelijk, ik heb bewezen dat ik het aankan!’ Zo niet, dan hoop ik toch tenminste op: ‘Door negatieve gedachten om te buigen!’, ‘Door schijt te hebben aan wat anderen van me vinden’, of zelfs ‘Door mindfulness!’
‘Door de pil,’ zegt patiënt P. ‘Ik stond op het punt om mijn viool weer op te bergen en die hele solo af te zeggen en toen heb ik toch maar zo’n oxazepam genomen. De angst was in één klap weg.’
‘Door de pil,’ herhaal ik zachtjes.
‘Honderd procent. En mijn solo ging fantastisch! Ik was héél scherp. Ik had alleen gezonde spanning, niet dat verschrikkelijke, verlammende gevoel. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.’
‘Wat fijn,’ zeg ik. Maar ik denk: Wat vreemd. Ik kan me niet herinneren dat P. en ik, of de huisarts en ik, het ooit over pillen hebben gehad.
‘Waarom heb je eigenlijk alsnog gekozen om oxazepam voor te schrijven?’ vraag ik na afloop aan de huisarts. De effectiefste behandeling voor angsten is altijd exposure: blootstellen. Mensen met een muizenfobie moeten een muis aaien. Mensen met waterangst moeten zwemmen. Mensen met sociale angst zijn bang iets gênants te doen (zweten, stotteren) en daarvoor veroordeeld te worden: die moeten dus juist iets gênants doen en zien dat het wel meevalt. Maar een pil die ervoor zorgt dat je helemaal niet meer bloost, zweet, of gênant doet, en je een koele kikker maakt, is niet hetzelfde als blootstellen aan die muizen of dat water. Dat is eigenlijk ervoor zorgen dat er geen water en geen muizen zíjn.
‘Als P. ineens twintig kalmeringspillen krijgt, dan ondermijnt dat wel de boodschap ‘je kan het, zo zenuwachtig ben je niet, en een beetje zweten of stotteren is helemaal niet erg.’’
‘Ik heb niets voorgeschreven,’ zegt de huisarts. ‘Heel vreemd.’
Dus van wie komt die pil? De huisarts vraagt het recept op bij de apotheek.

Wat vind ik eigenlijk van pillen? Er zijn ontegenzeggelijk mensen die er baat bij hebben – citalopram voor depressie, benzo’s bij heftige paniek. Maar wat te denken van methadon voor ex-verslaafden? Ritalin voor drukke kinderen? Pillen die breinen in de groei veranderen? Pillen waar je steeds meer van nodig hebt voor hetzelfde effect? Pillen die niet werken, die té goed werken, pillen die op raken? En als die pillen op zijn, hoe kan P. dan het sociale leven hervatten zonder zich overal ziek te melden van stress? In het gesprek met P. vraag ik me af: hoe zorg ik nou dat P. weer denkt dat híj zélf goed vioolgespeeld heeft, en dat niet dat tabletje de strijkstok hanteerde?
‘Laten we eens de bijwerkingen van oxazepam opzoeken,’ denk ik hardop. ‘Je gebruikt het middel nog maar net, dus grote kans dat die er zijn.’
Samen lezen we de bijwerkingen voor: ‘Versuffing. Concentratieproblemen. Zweten. Hartkloppingen. Vallen. Duizeligheid.’ Precies de symptomen die P. ervaart in sociale situaties, die hem juist zo in de weg zitten. Hij knippert met zijn ogen. ‘Maar… mijn solo ging fantastisch. Ik was héél scherp…’
Schuldgevoel bekruipt me: ben ik P.’s kersverse overwinning op de angst nu aan het verpesten met deze mindfuck? Moet ik niet gewoon accepteren dat P. een hulpmiddel nodig heeft en hem in zijn waarde laten? Zelfs als ik denk dat 90% van de rust die P. voelt het placebo-effect is, help ik hem dan echt door dat te zeggen?
Ik vraag: ‘Deed je het zo goed dankzij de pil? Of ondanks de pil?’
P. wordt rood en begint te stotteren. ‘Ik weet het niet. Misschien heb ik het dan toch zelf gedaan.’ Daar zijn de klachten van P. weer, precies niet mijn bedoeling. Ik heb P. verlegen gemaakt. Pil of geen pil? Dat is de vraag. Kan ik als psycholoog P. wel vragen alles op eigen kracht te doen, of moet ik P. nu in deze keuze steunen?

Een week later vinden we de pillen-dader. De uitschrijver van het recept is de mysterieuze psychiater X. uit een kliniek voor senioren (patiënt P. is 35 jaar). Mijn baas belt X. en die geeft toe: hij is helemaal niet de psychiater van P. Hij is een vriend, en heeft hem die pilletjes ‘off the record’ voorgeschreven. Niet volgens het boekje, maar what’s done is done. Mijn patiënt heeft inmiddels bij al zijn repetities de pil genomen en wil niet meer zonder. Hoe kan het dat mensen het bouwwerk van vertrouwen in hun eigen kunnen, in allerlei therapie zo zorgvuldig opgebouwd, in elkaar laten storten als Jenga, en volledig laten steunen op één ding, een tabletje? Als ik P. wil vertellen dat wat zijn vriend de psychiater gedaan heeft, niet oké is, zegt hij: ‘Ik wil je wat vertellen.’ Hij heeft geen behoefte meer aan therapie, we kunnen afsluiten. ‘Ik ben er klaar voor,’ zegt hij.

Tijdens een cursus die ik volg, vertel ik dit verhaal aan medestudent L. Ze zegt: ‘Ja, maar Marthe, heb je zélf ooit wel eens een pil geprobeerd? Wil je wat dex?’
‘Wat? Dextro?’ Ik zie niet in waarom ik nu suikersnoep nodig heb. L. lacht. ‘Dexamfetamine.’ Ze haalt een strip witte pillen tevoorschijn: Ritalin. ‘Gewoon ééntje voor bij het college, dan kun je het ook ervaren.’
Moet ik als psycholoog zelf hebben ervaren wat zo’n pil doet om me te kunnen inleven, of zwicht ik dan voor groepsdruk? Ben ík eigenlijk wel baas in mijn eigen brein?

Ik kijk naar haar open hand.

 

All brains are perfect, but some are more perfect than others

 

samenklontering van cellen en eiwitten

incompleet, defect,

het heeft krukken nodig om te staan

maar zelfs dan loopt het achter

 

Welkom bij de cursus zelfvertrouwen voor mensen die

hun eigenwaarde zijn gaan verwarren met hun straatwaarde

 

In het potje hard to swallow pills

(eenmaal daags, 400 mg, na de maaltijd)

zat vandaag een briefje: “Je doet het helemaal zelf.”

 

Dit is geen afslankpil maar je zult je lekkerder in je vel voelen

je bent wat je eet

 

Kijk, deze muizen krijgen geen medicatie meer

We hebben ze met een electrode verbonden aan het centrum van hun breintjes voor beloning

dat bediend kan worden met een poot op een simpele knop

- jammer genoeg vergeten ze nu gewoon te slapen, te eten

blijven net zo lang knopjes indrukken tot ze zich doodhongeren

au naturel

 

Mail

Marthe van Bronkhorst (zij/haar) is schrijver, theatermaker en psycholoog en studeerde aan de VU Amsterdam en Harvard Medical School. Ze schreef voor onder meer Theater Ins Blau, Sonnevanck, Over het IJ festival, Kluger Hans, Meander, De Revisor en werkt aan een roman over duikers bij uitgeverij De Geus.

Jasmijn ter Stege (1995) is een illustrator uit Groningen. Haar illustraties laten zich kenmerken door een stevig narratief en kleurrijke metaforen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

  • Jochum VeenstraHoofdredacteur
  • Mark de BoorderUitgever
het laatste
Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

De dingen die we onszelf vertellen

De dingen die we onszelf vertellen

Aisha Mansaray vraagt zich af waarom mensen elkaars misstappen zo uitvergroten. Zeggen onze ergernissen misschien juist meer over onze eigen gebreken dan die van een ander? Lees meer

Ilustratie van een zwarte vrouw die in een waterplas met haar hand cirkels creëert

Zwarte prinsessen bestaan wél

Onlangs werd Aisha herinnerd aan een gevoel uit haar jeugd toen ze twee tentoonstellingen in de Kunsthal bezocht. Achteraf wilde ze haar vroegere zelf troosten: "Trek je er niets van aan, want zwarte prinsessen bestaan wél." Lees meer

Automatische concepten 55

Mijn vader en ik, mijlenver uiteen

Hoe blijf je strijdvaardig als misstanden generatie na generatie niet worden opgelost? Marthe van Bronkhorst reflecteert op de relatie met haar vader en hoe ze verschillend met onrecht omgaan. Lees meer

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

'Ik dacht dat je met je vriend ging'

Een koetjes-en-kalfjesgesprek tussen Eva en een collega in de trein wordt ongemakkelijk wanneer hij ongefundeerde aannames doet over haar privéleven. Lees meer

een persoon die naar hun eigen vervormde gezicht staart in de weerspiegeling van een telefoon

AI-angst

Wanneer Aisha in het bibliotheekcafé ineens met een human robot hybrid wordt geconfronteerd die rechtstreeks uit the Uncanny Valley schijnt te komen, lijkt het toppunt van haar industrialisatieverwarring bereikt. Lees meer

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Een versie van mezelf die ik liever niet wil leren kennen

Eva slaapt de laatste tijd slecht. De nachtelijke hersenspinsels die ze compulsief noteert 'rieken een beetje naar waanzin'. Lees meer

Verliefde klimaatvluchtelingen

Verliefde klimaatvluchtelingen

Het is midden november en 17 graden. Twee geliefden kuieren het strand af en aanschouwen de vreemde schoonheid van het industriële landschap. Waar zullen ze gaan wonen als het water komt? Lees meer

Welkom in het circus van de dood

Het circus met één wild dier

Marthe van Bronkhorst verbaast zich tijdens een circusact die verkeerd afloopt over hoe laconiek het publiek reageert: "We hadden met zijn allen bij de galg kunnen staan, een standrechtelijke executie, een heksenverbranding – de popcorn was rondgegaan." Lees meer

Onthouden dat ik het even moet vergeten 1

Onthouden dat ik het even moet vergeten

Heeft iedereen zo'n fabelachtig goed geheugen voor schijnbaar onbenullige details, of ligt het aan Eva? Lees meer

Vriendschapsverdriet

Vriendschapsverdriet

Marthe van Bronkhorst worstelt met de abrupte beëindiging van een vriendschap. Lees meer

Automatische concepten 86

De lelijke waarheid van het wachten

Wachten is niet Eva's sterkste kant, zeker wanneer er hartstocht in het spel is. Lees meer

22 dingen om te onthouden uit 2022

22 dingen om te onthouden uit 2022

Marthe van Bronkhorst combineert plaktivisten, het WK en boze boeren in haar muzikale terugblik op 2022. Lees meer

Automatische concepten 84

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Eva denkt terug aan alle keren dat haar bedpartners ervan uitgingen dat zij wel maatregelen zou treffen ter voorkoming van een zwangerschap. Lees meer

Automatische concepten 83

Je bent onironisch goed

Een muzikaal jaaroverzicht drukt Marthe van Bronkhorst met haar neus op het feit dat ze een onironische wansmaakhebber is. Lees meer

Mensen uit een ander leven

Mensen uit een ander leven

Tijdens een schrijfretraite op het Noord-Franse platteland ontmoet Eva van den Boogaard twee mensen met wie het meteen klikt. Maar zo snel het contact was gelegd, zo snel is het weer verbroken bij het afscheid. Of ziet ze ze nog terug? Lees meer

Column Marthe

De liefde tegen het systeem

Kan de liefde alle verschillen tussen mensen overwinnen? Marthe van Bronkhorst betwijfelt het na een vurig debat tijdens een date. Lees meer

Monddood

Schrijven is eigenlijk monddood maken

Je kan altijd over de rug van de ander schrijven, toch? Marthe van Bronkhorst raakt hierover in discussie op een literaire avond die steeds absurdistischer wordt. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Sluit je nu aan en ontvang jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel