Wat moet je echt doen, lezen, beluisteren of zien? Om je te helpen geven leden van de Hard//hoofd-redactie iedere week antwoord op één simpele vraag: 'wat maakt je blij?'.
Feedly: Verlost van Facebook
✩✩✩✩✩
Simone Peek
'E-mail me als je het beter weet, maar ik geloof dat ik deze week de heilige graal van online nieuwsvergaring heb gevonden. Om eindelijk voorgoed onder het Facebookknoet vandaan te kruipen, zocht ik een oplossing voor dat de site nog steeds een belangrijk deel van mijn te lezen artikelen aanlevert. Zelfs met álle kennis die de website over mij heeft, blijft hij mij namelijk dwangmatig proberen dingen te laten zien die ik niet wil zien.
Het antwoord dat ik vond was de RSS-reader Feedly. Elegant als een NOS-app, maar interessant als The New York Times plus, nou ja, alles wat je maar wil lezen. Je legt eigen katernen aan door websites te selecteren die je wilt volgen. (Hard//hoofd staat er ook!) Alle nieuwe artikelen van de publicaties die je volgt verschijnen chronologisch onder elkaar. De drie populairste artikelen uit de selectie staan bovenaan. Je vinkt ze af als ze zijn gelezen.
Ja, RSS is bestaat natuurlijk al sinds 1997, maar de nineties zijn terug. Bouw een RSS-feed.'
La Forêt: Intriges, vreemdgangers, wantrouwen
✩✩✩✩✩
Ruby Sanders
'Na een ‘vakantie’ propvol drukte, feesten, champagnetorens, Hennessy, kerstkransen, oliebollen, konijnengebraad en hele zeebaarzen, is het in januari weer tijd om vol schuldgevoel een sobere maaltijd te nuttigen. Zónder alcoholische versnapering, thuis en alleen. Dat mag dan best gepaard gaan met een fijne detective: Brits, Deens, Duits of Frans het liefst. Kijk daarom La Forêt, een Franse misdaadserie over een moord op een tienermeisje, in een duister bos in de Ardennen. Het ‘rustige’ dorpje Montfaucon blijkt, zoals het een goede detective betaamt, een vat vol intriges, vreemdgangers, wantrouwen, duistere verledens, grimmige lokale bewoners en mysterieuze nieuwkomers. De serie is slechts zesdelig en elke aflevering heeft een informatie- en actiedichtheid van een volgepropte kerstboom, dus het is smullen geblazen. Bon appétit.'
Berlijn: Geen symbool. Een stad.
✩✩✩✩✩
Daan Steinebach
'Toen ik begon bij Hard//hoofd was mijn eerste stukje een aanklacht tegen het gekoketteer over Berlijn. Elke meter beton in Amsterdam werd ‘net Berlijn’ genoemd, alsof je de mislukkingen van overmoedige projectontwikkelaars kunt vergelijken met al die geschiedenis.
Dat het aantrekkelijk is snap ik ook wel, want ik ben er nu. Om te schrijven ook nog (de Staatsbibliothek zu Berlin is zalig, als je langs de Gründlich Deutsche Burökratie geworsteld komt). Maar hier valt ook niet zo veel te koketteren. Ja er is die geschiedenis, er is Oost en er is West en er het Stasi Museum en het Denkmal für die Ermorderdeten Juden Europas. Maar het verhaal is niet af, de Kurfürstendamm is nog altijd ostentatief commercieel en niet heel Oost-Berlijn lijkt de Wende al helemaal verteerd te hebben. Berlijn is aantrekkelijk omdat we er een symbool van maken, wat het niet is. Het is een stad. Gelukkig maar, want het is er vooral ook ganz Geil.'