Wat moet je echt doen, lezen, beluisteren of zien? Om je te helpen geven leden van de Hard//hoofd-redactie iedere week antwoord op één simpele vraag: 'wat maakt je blij?'.
Hoofd sociale media Matthijs Valent is eindelijk gezwicht voor Apple
Tot afgelopen maandag kon ik het onvermijdelijke afhouden, maar nu ben ik toch echt gezwicht en heb ik de totale waarde van mijn inboedel verdubbeld door er een Macbook Pro aan te voegen. Nu ben ik lang niet de eerste die zwicht voor decadentie en dat probeert te rechtvaardigen met een religieuze ervaring. Maar: ik begrijp nu eindelijk wat de techprofeten van Apple ons al die jaren met strak design en ongegeneerde prijskaartjes probeerden te vertellen:
De Macbook Pro is een superieure machine, die geen enkel geluid maakt en nooit vertraagt, ongeacht wat voor vreemde verzoeken ik ook aan het apparaat doe. Zodoende heb ik het Retinalicht gezien. In plaats van dit apparaat met stickers te personaliseren, wil ik mijzelf spiegelen aan het apparaat. Elk menselijk equivalent van alles wat ik veracht in computers zal ik voortaan loslaten. Frustratie is niets meer dan een mens die vastloopt, en volgen de meeste ruzies niet gewoon uit een cryptische foutmelding van de hersenen?
De ware bionische mens heeft geen elektronische implantaten maar verbindt zich op spiritueel niveau met zijn elektronica. Dat klinkt misschien eng of vreemd, maar het zit in onze natuur om onszelf by proxy te verheffen. Millennia geleden al noteerden en aanbaden mensen de tien geboden van goden die ze zelf hadden verzonnen. Door onze kinderen leren we onszelf beter kennen dan met een leven lang therapie. De toekomst is nu.
Eindredacteur Tommy de Bruijn weet dat tekenfilms niet altijd goed aflopen
Rick and Morty is een Amerikaanse animatieserie met een premisse die bijna één op één is overgenomen van Back To The Future: een malle uitvinder beleeft allerhande avonturen met zijn jonge sidekick. Maar waar die van Marty en Doc Brown voor het hele gezin verteerbaar waren, zijn die van Rick en Morty dat allerminst.
De serie is het kindje van Dan Harmon, een zelfhatende zuiplap met een ongelooflijk duister gevoel voor humor, karaktereigenschappen die zich vertaald zien hoofdpersonage Rick Sanchez. Hij is de slimste man in het universum en de verknipte moraliteit die deze wetenschap met zich meebrengt maakt hem tot zo'n boeiend karakter.
Het nieuwe seizoen begon deze week en hoewel ik niemand aanraad om daar in te stappen (zoveel in-jokes!) is dit een goed moment om de serie in z’n geheel aan te raden. In de wereld van Rick and Morty is (bijna) geen ruimte voor hartverwarmende ontknopingen, maar wel voor smerig geweld, existentiële vraagstukken en bovenal een anarchistisch, gitzwart gevoel voor humor.
Beeldredacteur Isabelle van Hemert las een boek over vormen die elkaar betasten. Het is minder raar dan het klinkt
Stel je voor dat je plat, tweedimensionaal bent. Een moeilijk voor te stellen scenario, maar niet wanneer je door de Britse schrijver Edwin A. Abbott, onder de schuilnaam A. Square, aan de hand wordt genomen. In zijn wiskundige satire Flatland, A Romance of Many Dimensions laat A. Square je kennis maken met het leven in de tweedimensionale wereld.
Op een dag krijgt A. Square bezoek van een vreemdeling. Na de vreemde flink betast te hebben (zo introduceren de bewoners van Flatland zich aan elkaar), stelt A. Square vast dat de vreemdeling een cirkel moet zijn. De vreemde legt uit dat hij geen cirkel is maar een bewoner van de driedimensionale wereld, in de vorm van een bol. In de dialoog die volgt blijkt dat Flatland niet alleen een wiskundige satire is, maar ook in meer algemene zin invoelbaar maakt hoe moeilijk het kan zijn om iemand deel te maken van een wereld die voor hem of haar geheel onbekend is. Een verhaal over de complexiteit van vertaling en het nut van verbeeldingsvermogen; in 1884 geschreven, maar nog steeds razend actueel.
Beeld: Flatland, Edwin A. Abbott