Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'
Hoe beter te leven

Hoe beter te leven

Een tip over ons verlangen naar tips

Tekst Anouk Evertse

Volgend jaar is het precies tien jaar geleden dat onze eerste Tip verscheen. Als schrijver maar ook als lezer van de Tips die hier wekelijks verschijnen, vind ik het niet verwonderlijk dat de rubriek al zo lang bestaat. Ook ik laat me graag adviseren door mensen met kennis of personen van wie ik vermoed dat ze beschikken over goede smaak. Hoe klein een tip ook mag lijken, het realiseren van een advies impliceert altijd verbetering. En wie wil er nu geen beter leven?

Onze neiging om alles te beoordelen lijkt het verlangen naar tips te beamen. Zeg eens eerlijk, ga je nog weleens naar een restaurant zonder dat je van iemand - of je deze persoon nu kent of niet - hebt gehoord dat het eten er goed is? En zie je nog weleens een film zonder dat je gezocht hebt naar het cijfer dat er door duizenden onbekenden aan is gegeven? Tips maken de kans op een verkeerde keuze kleiner en zijn om die reden nuttig, zeker gezien de overdaad aan opties die er vaak is. En als een film tegen blijkt te vallen, kunnen we een ander de schuld geven.

Toch is het vreemd dat we zo verlangen naar de tips van een vreemde, terwijl meer persoonlijke adviezen mij meestal lijken af te schrikken. Een boek dat van alle grote kranten vijf sterren krijgt lees ik meteen, maar als mijn moeder me vertelt dat ze de laatste roman van een schrijver die ik ook graag lees zo goed vond, volg ik haar advies minder snel op. Wanneer mijn vriend me zegt dat het misschien slim is om niet nog een wijntje te nemen, negeer ik hem - en word ik de volgende dag wakker met hoofdpijn. Hoe vaker ze tegen me zeggen dat ik toch echt eens met iemand moet praten en het goed moet maken, hoe harder ik roep dat het geen zin heeft, om wel tien redenen. Maar ik weet dat ze gelijk hebben

De Tips die wij met je delen, zijn geschreven voor onze lezers. Ze zouden je kunnen inspireren, maar ook kunnen confronteren of afstoten. Want wat voor mij geldt, hoeft immers niet zo te zijn voor een ander. Zou het om die reden niet logischer zijn dat we adviezen aannemen van mensen die ons ook echt kennen en weten wat we mooi en goed vinden? Die begrijpen wat ons uiteindelijk het meest zou helpen, ook al is het eng of lastig?

Om die reden wil ik je graag de volgende tip geven: luister vaker naar de mensen die je echt kennen. Je moeder heeft meestal gelijk, net als je beste vrienden en je geliefde. De adviezen die ze je geven zijn volledig belangeloos: ze hoeven je niet te overtuigen, er is niets om te verkopen, ze willen alleen dat het goed met je gaat, en dat je leven een beetje beter wordt.Het bovenstaande gelezen en getroffen door inspiratie? Altijd al op Hard//hoofd willen publiceren? Stuur je tip op naar lotte@hardhoofd.com!
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Anouk Evertse (1991) studeerde journalistiek in Antwerpen en is nu dus journalist.
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd