Hard//hoofd

Zomerboek

Zeemansgraf voor iedereen

Illustratoren het land in

Tekst Niels Gerson Lohman &
Illustratie XF&M

Nederland transformeert. We zijn een innovatieland, maar we leunen ook zwaar op logistiek. Hoe ziet ons land er straks uit?
Grote vragen vergen verbeelding. Daarom stuurde Hard//hoofd drie illustratoren en een belabberde uitvinder met goede bedoelingen het land in, om ons een blik te geven in de toekomst. Prints van XF&M zijn te koop in onze webwinkel.


Week drie: XF&M


Jozien Wijkhuijs maakte voor Hard//hoofd de podcast ‘Watervrees’. Het is ons sindsdien niet meer gelukt om de Hertogin Hedwigepolder los te laten en we hebben onze laatste vier heidagen doorgebracht in het land dat (binnenkort) niet meer is.
Zo gortdroog als ontpoldering is, wanneer land opgaat in de zee kun je in Nederland rekenen op vurige reacties, zelfs als het een polder was. Alsof we het teruggeven. Alsof het meer van ons was dan van de zee. De ontruiming nét over de Belgische grens in het gebied, ging een stuk gemakkelijker. De Belgische grond ligt al een tijd geduldig te wachten op de zondvloed.

Jozien nam XF&M op sleeptouw naar het gebied, en ze spraken met Bert Denneman van de vogelbescherming om een beeld te krijgen van de de nieuwe bewoners van het water dat voorheen bekend stond als de Hedwigepolder: de vogels.


Hedwige-havenVogelbeschermingPolitiek
Deel op of
Niels Gerson Lohman
XF&M zijn een illustratie duo uit Groningen. Vanuit hun studio/huis werken zij samen aan hun illustraties, laag voor laag, met pen en papier, wat potlood, verf, krijt, inkt, stiften…en misschien nog wat spuitbus…
b
a
a