Hard//hoofd

Zomerboek

Menselijk lawaai

Tekst Beeldredactie &
Illustratie Robert van Raffe

Dat menselijke activiteit dieren geluidsoverlast bezorgt is geen verrassing, maar in hoeverre onze herrie de rust in het dierenrijk verstoort is pas nu voor het eerst onderzocht. In het onderzoek zijn 492 locaties in en om diverse Amerikaanse natuurgebieden onder de loep genomen. De resultaten liegen er niet om, in alle gebieden werd een forse overschrijding van het niveau van natuurlijke achtergrondgeluiden geconstateerd. Dit heeft tot gevolg dat het zogenaamde luisterareaal van de dieren afneemt. Hun lokroepen reiken beduidend minder ver, en hetzelfde geldt voor waarschuwingssignalen.


Deel op of
Robert van Raffe is stripauteur, illustrator en student filosofie. Tijdens zijn studietijd aan de kunstacademie ontwikkelde hij een fascinatie voor het dandyisme waar hij nooit meer helemaal van is genezen. Hij verwierf enige bekendheid met het feit dat hij nooit sokken draagt.
b
a
a