Hard//hoofd

Zomerboek

Kunst als oefenruimte

In gesprek met Ola Lanko

Tekst BeeldredactieDit is de Onderpagina, de ruimte op Hard//hoofd voor een verdiepende blik op beeld. Isabelle van Hemert en Paula Lina gaan hier in gesprek met beeldmakers en vragen hen de oren van het hoofd over de oorsprong en noodzaak van hun werk.

Voor deze podcast reizen Isabelle en Paula af naar Amsterdam om op bezoek te gaan bij de Oekraïens-Nederlandse kunstenares Ola Lanko. Ola’s werk laat zich typeren door grondig onderzoek en een kritische houding ten opzichte van fotografie. Op de vooravond van de Nederlandse verkiezingen blijkt het onvermijdelijk dat het gesprek over de rol van de kunstenaar en de noodzaak van kunst in de Westerse samenleving gaat. Voor Ola Lanko is het simpel: kunst is geen luxe, maar bittere noodzaak. Het zorgt ervoor dat mensen vanzelfsprekendheden gaan bevragen, biedt ruimte om vrij en kritisch te denken, en activeert het verbeeldingsvermogen. In het kijken naar kunst, concludeert Ola, wordt een mens weer mens.

Selective Encyclopedia of Visual Metaphors, 2013

Romantic Act of Reason, 2014

Mountain, 2016

Pride, 2016

Lust, 2016


Deel op of
b
a
a