Hard//hoofd

Zomerboek

Landjepik op onbekend terrein

Tekst Beeldredactie &
Illustratie Friso Blankevoort

Hoe installeer je een rechtssysteem in op 55 758 006 km afstand? Maggie Koerth-Baker ging voor de statistische nieuwssite FiveThirtyEight op zoek naar een antwoord op de vraag naar de juridische consequenties van het koloniseren van de ruimte. Haar conclusie: het ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde is peanuts vergeleken met het ontsnappen aan de internationale wetten die gelden op onze aardbol. Wanneer een Amerikaan, een Rus en twee Nigerianen naar Mars reizen, van wie is dan bijvoorbeeld welk stukje land? Hoe verdeel je grondstoffen op een eerlijke manier? En wat doe je wanneer de een de ander een kopje kleiner maakt? Een van de professoren waar Maggie Koerth-Baker mee in gesprek ging concludeert: “We moeten begrijpen dat de aarde verlaten de problemen van de mensheid niet zal oplossen. Wat onze problemen hier ook zijn - ze komen met ons mee.”



 
Deel op of
Friso Blankevoort (a.k.a. Freshco) is een illustrator/designer die woont en werkt in Amsterdam. De skateboardcultuur heeft een grote invloed op zijn werk, dat ook beïnvloed wordt door de traditie van grafisch ontwerp in Nederland.
b
a
a