Hard//hoofd wil aan je muur! Word kunstverzamelaar

WK Balcontact

Hard//Talk

Tekst Suzanne Schönbeck

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft als het om homoacceptatie gaat, werd afgelopen week op tenenkrommende wijze geïllustreerd door Giel Beelen. Suzanne Schönbeck schreef het voor je op.

Vorig weekend werd bekend dat het WK rugby voor homoseksuelen in 2018 in Amsterdam zal plaatsvinden. De Amsterdam Lowlanders, een homorugbyclub, organiseert het toernooi. Om hem te feliciteren met het heuglijke nieuws mag Giel Beelen op 3FM praten met de voorzitter van de club, Dennis de Boer.

Nadat Giel de inbellende Dennis feliciteert, neemt hij even de tijd om zijn verbazing te uiten over het bestaan van een homorugbyclub en een homorugbywereldkampioenschap. Want het is toch allemaal helemaal niet nodig, homorugby. Nergens voor nodig. ‘Ik was gewoon echt verbaasd eigenlijk, Dennis, dat het bestaat.’

Giel leest ook wat lezersreacties voor aan Dennis, die net een minuut aan de lijn hangt, zoals deze brief van ene Patrick: ‘Nou, ze willen acceptatie, en nu plaatsen ze zich in een hokje, lekker slim’; en de mening van ene Jasper: ‘Zo bevestig je dat ze anders zijn, wat juist niet zo moet zijn’.

Giel ‘had dat ergens ook wel een beetje.’

Dennis legt vriendelijk aan Giel uit waarom het homotoernooi toch nodig is: het waren niet de enige reacties die ze kregen. Sommige reacties waren ronduit naar te noemen. Er was nog een lange weg te gaan op het gebied van homoacceptatie.

Giel: ‘Maar [...],als je bij jullie in het team moet, dan moet je een soort test ondergaan of althans dan moet je wel echt uh...’

Dennis: ‘... nee, onze club staat open voor iedereen, [...] en daarnaast spelen we ook weleens games tegen heteroteams.’

Giel (grinnikt): ‘Aha, gaymes, leuk. Nee maar anders zou je bijna kunnen denken dat het discriminatie is zeg maar. [...] En hoe heet zo’n ding ook al weer, een scrotum, nee...’

Dennis: ‘Een scrum.’

Giel: ‘Oh ja, een scrum. Ja dat zit dan toch in m’n hoofd dan gelijk, mensen. Meer balcontact. Nee sorry, nu ga ik juist bijna aangeven waarom het toernooi wel degelijk nodig is. Dat zou stom zijn. Maar goed, het gaat gebeuren dus, is dat nog een hoop geregel?’

Dennis: ‘Het is zeker een hoop geregel, [...] we moeten speelvelden regelen, transport…’

Giel: ‘Jij bent een beetje de regelneef, begrijp ik, of eeehhh, toch de regelnicht.’

Dennis: ‘Nee, ik ben de voorzitter...’

Giel: ‘Nou, uh, superleuk, [...] we gaan het allemaal meemaken, over twee jaar. [...] Enne, voor mensen die op beide kanten vallen, is er dan ook rugbi?’

Dennis: [zucht] ‘Vast wel...’

Heel stom, inderdaad, Giel. Had je me daar toch bijna aangetoond waarom zo’n homotoernooi nodig zou kunnen zijn. Want dit is waar Nederland staat op het gebied van homoacceptatie. Zo’n beetje op jouw niveau.


Deel op of
Suzanne Schönbeck is bureauredacteur bij Sdu Uitgevers en adjunct-hoofdredacteur van Hard//hoofd.
b
a
a