Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Ooggetuigen​verslagen

Hard//Talk

Tekst Simone Peek

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Simone Peek zet vraagtekens bij de live-berichtgeving rondom terroristische aanslagen.


Hoe dicht jij staat bij de slachtoffers van het terreur in Brussel? Zeer, je had het zelf kunnen zijn, kopte het NRC. Of letterlijk: ‘Daar’ in Brussel kan zomaar ‘hier’ in Nederland zijn.’ Juist ja. Dat is het inderdaad met terreuraanslagen: de publieke doelwitten maken iedereen tot potentiële prooi en elke voorbijganger tot mogelijke agressor, ook hier. De angst voor het denkbare reikt verder dan de teller.

Online nieuwsorganisaties spelen een twijfelachtige rol in het verslag leggen van de gebeurtenissen. Burgerjournalistiek voert de boventoon, terwijl de gevestigde journalistiek over elkaar heen buitelt om de verslagen-uit-eerste-hand te presenteren.

Smartphonevideobeelden, Twitterfotoreportages, liveblogs, alle dienen ze om de wreedheden inleefbaar te maken en zo dichtbij mogelijk te brengen. Ooggetuigenverslagen om je te identificeren met hen die het nét niet overkomen is. Nieuwsconsumenten drukken gretig op F5 en ontvangen van minuut tot minuut de ontwikkelingen op de ramplocatie.

Is er een grens? Hoe dichtbij willen we komen? Wie dienen we met onze belevingsverslaving? Het lijkt achterhaald – moeten we dezelfde technieken die we gebruiken om de Oscaruitreikingen mee te beleven, ook toepassen als het om doodslag in onze eigen achtertuin gaat?

Je doet slachtoffers geen eer aan door hun gewelddadige behandeling mateloos in het publieke oog te leggen. Je speelt de daders in de kaart door de taferelen van hun bruutheid toe te laten in het zicht van je werkplek, café, je slaapkamer.

Bij een instrument zo psychologisch als terreur hebben we, waar mogelijk, de verantwoordelijkheid om controle over onze eigen geest te houden. Dát is vrijheid.

Neem kennis, betuig steun aan wie dat behoeft. Klik niet door tot je de laatste druppel ziet. Houd het nalatenschap in eigen hand. Nieuwsorganisaties: haal adem voor je publiceert, leg je toe op duiding en feiten, niet op clicks en sensatie.
Deel op
Simone Peek is Hard//hoofd redactielid. // simone@hardhoofd.com
b
a
a