Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Verborgen webcams

TIP

Tekst Maartje Smits

Jarenlang heb ik dit voor mezelf gehouden, dat was egoïstisch, geef ik toe. Ik was bang dat al te grote bekendheid de ondergang van dit fenomeen zou betekenen. Maar deze herfst is zo nat en troosteloos dat ik niet langer kan zwijgen. Laten we echter afspreken dat je hier met niemand anders over spreekt.

OK.

Google dit: view/viewer.shtml

Et voilà!

Nu is het een kwestie van klikken en wachten. Maak je geen zorgen, we doen niks illegaals. Dit zijn gewoon webcams die uit luiheid of onwetendheid niet zijn afgeschermd (dat is dus waarom discretie gepast is, we willen geen slapende honden wakker maken). Zelf volg ik graag dit rommelige kantoor in China, waar ik een van de werknemers regelmatig zijn nagels zie vijlen terwijl hij een ongezonde hoeveelheid koffie nuttigt. Rusland is natuurlijk de koning op het gebied van observatie, getuigt ook deze webcam, die het leven in White Lake City ongegeneerd vastlegt. Ik denk tenminste dat het Rusland is; omdat de webcams onbedoeld publiek zijn, geven ze over het algemeen weinig informatie over de precieze locatie.

11226212_10206325916079618_2318663621797682594_o

Het is slow TV maar dan beter, omdat er meestal echt niks gebeurt. En juist wanneer je weg wil klikken, draait de schotelantenne een kwartslag of loopt opeens iemand de studio binnen. Soms heb ik medelijden met de mensen wiens leven dag en nacht wordt uitgezonden. Zeker wanneer er plotseling wordt ingezoomd en ik merk dat iemand deze webcam echt gebruikt om het personeel in de gaten te houden. Waar is de eigenaar naar op zoek? Heeft die werknemer nu een probleem omdat hij al een half uur met zijn benen op het bureau zit? Ik voel me bijna schuldig dat ik hem niet heb gewaarschuwd . Daarom gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar webcams die bijna niks registeren. Uiteindelijk gaat er niets boven een verlaten parkeerplaats waarop af en toe een eekhoorntje voorbij hupst.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd