Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Wrap het

TIP

Tekst Maartje Smits

Pindakaas eet ik het liefst met een lepeltje, kaas in plakjes of blokjes. Een avocado in partjes met zout, peper en citroensap. Een ei gewoon gebakken.

Er wordt tegenwoordig nogal moeilijk gedaan over brood, maar los van de (on)zin van deze discussie, laten we er gewoon eerlijk voor uitkomen: broodbeleg is gewoon veel lekkerder dan de drager waar het voor bedoeld is. Helaas is het sociaal nog niet geaccepteerd om de publieke ruimte (of überhaupt) chocoladepasta met een theelepeltje te eten, daarom was ik lange tijd fervent fan van rijstwafels. Deze knapperige rondjes zijn zo licht dat je er veel van kunt/moet eten voor je vol zit – elke wafel met ander beleg natuurlijk. Het nadeel van rijstwafels is dat je een uur later weer honger hebt, en even dacht ik dat ik me moest conformeren. Gewoon twee boterhammen en dan dus kiezen: vandaag kaas, morgen hagelslag, overmorgen tahin. Nostalgisch verlangde ik terug naar de feestboterham die ik als kind op mijn verjaardag at; een sneetje bruinbrood in negen stukjes gesneden, elk stukje met iets anders belegd.

Maar nu heb ik dé oplossing. Zo simpel dat ik achteraf niet begrijp dat ik er niet eerder op ben gekomen. In de trein had ik al menig voorverpakte wrapje verslonden, een karige maar bevredigende maaltijd voor een forens. Dat ik ook met deze tortilla-envelopjes kon ontbijten/brunchen/lunchen was volledig aan me voorbij gegaan. Wie zegt dat de wrap alleen als avondeten mag dienen? Wie zegt dat dit buitengewoon efficiënte opbergsysteem, waar je zo veel lekker beleg in kwijt kan, alleen in de Mexicaanse keuken past? Terwijl ik deze TIP schrijf smikkel ik van een nutellawrap met chocopasta en stukjes banaan, amandelen en een paar flintertjes mango. Het pannenkoekje zelf heeft weinig smaak, maar dat is juist goed omdat dit het scala aan mogelijkheden alleen maar verbreedt. Een wrap met rodebietensalade en geitenkaas, waarom niet? Fruit, groente, vlees, noten, kaas. Ik ben het beleg nog niet tegengekomen dat niet in een wrap past.  Het enige wat ik nog zoek is een geschikte broodtrommel.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Maartje Smits Maartje Smits is schrijvend detective en imker. In 2015 verscheen haar dichtbundel Als je een meisje bent bij uitgeverij De Harmonie.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd