Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Koffiedrab

TIP

Tekst Roos Euwe

Zondagochtend. De poes loopt over tafel. Terwijl de geur van het ontbijt nog in de keuken hangt, denk ik aan woorden die het zetten, gieten, ruiken en drinken van koffie proberen te beschrijven.

zwart als verbrande suiker
maar niet zoet


schrijft Remco Campert.

"Sigaretten, koffie, bed..."  heet het gedicht.

Het moment lijkt voorbij als je de laatste slok koffie uit je kopje slurpt en je lippen aflikt. Wat rest ons dan nog? Eén druppel nog als je met een vinger langs de rand van het kopje met bijna gesmolten suiker strijkt. Nog een zucht voor hij zijn schoenen aantrekt.

zoals ook de eenzaamheid nooit zoet is
maar zwaar als zand in een schoen


schrijft Campert ook.

Maar er resten ons nog altijd de restjes. Als de koffie op is en hij het kopje op tafel heeft laten staan. Want niet alleen onze binnenkant maar ook onze mensenhuid, die ons de afgelopen maanden tegen de winter heeft beschermd, wordt warm van koffie. Van koffiedrab uit het potje op het fornuis. Vermengd met een beetje kokosvet en zeezout doet het grote wonderen op een klein oppervlak.

En wat er dan nog rest is voor de planten, die worden er ook gelukkig van.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Roos Euwe
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd