Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Tegelijk passeert ze, en keert ze terug

Gedicht

Tekst Gastbijdrage &
Beeld Lasse Wandschneider

Marwin Vos schrijft  'als je begint te lezen/ verwacht je dat het over geld gaat'.  Maar ze gaat verder, over het verlangen naar een gewisse toekomst dat geld niet meer lijkt te kunnen uitdrukken.illustratie: Lasse Wandschneidertegelijk passeert ze, en keert ze terug

 

wel aanvoelen dat het model
vooruitloopt op de werkelijkheid

wat zij beschreven was niet iets dat bestond
maar wat zou kunnen

extra middelen
bleven in het banksysteem steken

algoritmes die met elkaar communiceren
afleidingen, derivaten zonder relatie

met onderliggende waarde
worden onverstaanbaar

 

ik spaar alleen wat ik buiten mijn lichaam
op kan slaan

dan ben ik er zeker van
dat ik er altijd bij kan

we raakten gewend aan dingen
die binnentreden, dan verdwenen

kleine eenheden, lichaamsdelen
smokkelen halfhartig tijd binnen

equivalenten in deze taal ontbreken
het is puur toeval als ik je red

 

als je begint te lezen
verwacht je dat het over geld gaat

een verlangen dat deze trilling
oppikt en perfect meebeweegt

zo snel dat 't tegelijk lijkt
mensen kun je niet zo snel bewegen

ze worden misselijk en protesteren
bespaar je de moeite van mooie zinnen

wordt het lawaai dat je achterlaat
meegeteld?
-
Marwin Vos woont en werkt in Amsterdam. Voorjaar 2015 verschijnt Oorlogspaarden tot in de buitenwijken bij Leesmagazijn. Haar gedichten zijn gepubliceerd in onder meer Deus ex Machina, De Gids, Poëziekrant, Terras, Samplekanon, en nY. In 2006 verscheen de bundel Zij is niet vast, zij is veranderbaar bij BnM Uitgevers.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Lasse Wandschneider werkt als illustrator en striptekenaar in Berlijn. Sinds zijn jaar op de academie in Breda kan hij ook plaatjes maken bij Nederlandse teksten.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd