Hard//hoofd

Zomerboek

Sesamstraat

Hard//talk

Tekst Kasper van Royen

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Kasper ziet hoe Sesamstraat verandert.
Mijn dochter is fan van Ome Willem, die zij ondanks zijn masculiene voorkomen consequent Oma Willem noemt. ‘‘Joepie de poepie,’’ ‘‘broodje poep’’, en ‘‘lekkere rakkers’’ behoren inmiddels tot haar vocabulaire. Het programma is net van voor mama's en papa's tijd, maar dat mag de pret niet drukken. Barbapapa is nóg veel ouder, maar over de mogelijke gedateerdheid van deze serie heb ik haar evenmin ooit horen klagen. Goede kindertelevisie lijkt generatie-overstijgend te zijn. Het is dus opmerkelijk dat ons langstlopende kinderprogramma zo nodig vernieuwd moest worden.
Sinds gisteren duurt Sesamstraat tien minuten korter, is het voorzien van een doorlopende verhaallijn en heeft het een spin-off gekregen waarin enkele karakters de psychologische diepgang krijgen die ze verdienen. Er is hier de nodige commotie over ontstaan. Veel ouders vinden dat er niks aan de formule veranderd zou mogen worden. Zij vergeten voor het gemak even dat Pino vroeger geen gekleurde veren op z’n kop had en nog wat langer geleden over een ander geslacht beschikte.
Een verandering op z’n tijd, dat moet best kunnen. Maar dankzij de argumenten die voor deze veranderingen worden opgevoerd, begin ik mij ernstig zorgen te maken of ik mijn dochter niet sociaal verwaarloos. ‘‘Sesamstraat moet met zijn tijd mee om kinderen te binden’’, zegt hoogleraar media-opvoeding Peter Nikkelen in het Parool (11 januari). ‘‘Ouders willen blijkbaar het warme gevoel (...) overdragen op hun kinderen. Terwijl de maatschappij natuurlijk allang is veranderd’’, betoogt hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets in hetzelfde artikel. ‘‘De kinderen van nu zijn intelligenter dan veertig jaar geleden’’, voegt UvA-hoogleraar Jeugd en Media Patti Valkenburg daaraan toe. Dat mijn kroost decennia-oude kreten als ‘‘joepie de poepie’’ door het huis schalt, moet dus wel betekenen dat zij geestelijk achterloopt, vervreemd raakt van de maatschappij om haar heen en zo dom zal worden als de generaties voor haar. De enige andere mogelijkheid zou zijn dat uit wanhoop over kijkcijfers, gelegenheidswetenschap weer eens een verenpak mag aantrekken.


Deel op of
Kasper van Royen is Hard//hoofd-redactielid, is naast vader ook filosoof, ex-docent, ex-dichter, ex-echtgenoot, popfetisjist en postbode.
b
a
a