Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

SMS 'UITZETTING AAN'

hard//talk

Tekst Miriam van Ommeren

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Groot-Brittannië neemt illegalen niet serieus en maakt tegelijkertijd het idee van verstandig asielbeleid belachelijk.
Vorige week ontvingen bijna 59.000 Britten een sms'je van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: "You are required to leave the UK as you no longer have the right to remain". Afgelopen zomer liet het ministerie een week lang reclametrucks in (voornamelijk ‘zwarte’) Londense wijken rondrijden met daarop de boodschap "Go Home or Face Arrest". De campagnes zouden volgens staatssecretaris Mark Harper succesvol zijn, maar cijfers zijn niet bekend.
Los van het feit dat een deel van de ontvangers van het sms'je helemaal niet illegaal was, zijn beide acties zo absurd dat een grap lijkt. Maar: het is officieel beleid, en David Cameron supports this message.
Het doet denken aan de term slacktivism: handelingen die doorgaans geen echt groter effect sorteren dan dat diegenen die ze uitvoeren zich wat beter voelen over henzelf. Een goed doel liken op Facebook; een smsje sturen tegen aids. Maar waar het bij slacktivism gaat over het ondersteunen van een maatschappelijk geaccepteerd ‘goed doel’ gaat het hier om serieus overheidsbeleid.
Immigratiepolitiek is een hot item en de openingstoespraak van Queen Elizabeth begin dit jaar loog er niet om: Engeland gaat zich nog meer op richten op het buiten houden van ongewenste immigranten en het hard bestraffen van illegaliteit. De urgentie die het Britse parlement aan de kwestie toekent, maakt de reclametruck- en sms-actie des te meer verbijsterend.
In plaats van te trachten om, ik noem maar wat, de oorzaken van illegaliteit aan te pakken of illegalen op humanere wijze te laten terugkeren worden alle rationele stappen hier overgeslagen. Men begint nu voorbij het eindpunt: agressief geformuleerde boodschappen op een totaal passieve manier verspreid, in de hoop dat de illegaal (m/v) zich aangesproken voelt en uit zichzelf zijn of haar koffers pakt. Staatssecretaris Harper maakt hiermee zowel de gevreesde illegalen als zichzelf totaal belachelijk.

We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Miriam van Ommeren
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd