Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Kuil

Encyclopedie van het boerenleven

Tekst Willem Claassen &
Beeld Joost Dekkers

In de jaren negentig was alles anders op de boerderij van Willems ouders. In dit deel zit Willem naast zijn vader in de cabine van de tractor. Kijk hier voor de overige delen van deze serie.


Een kuil is geen kuil, eerder een berg. Ik heb eens aan mijn vader gevraagd hoe dat zat, maar het was niet aan hem besteed: "Een kuil is een kuil."
Ik was er graag bij als mijn vader voer uithaalde. Vooraf stond hij op de kuil om het landbouwplastic een stuk naar achteren te schuiven, zodat een deel van de kuil bloot werd gelegd. Vervolgens koppelde hij de voermachine achter de tractor. Ik zat naast mijn vader in de cabine, op het bankje bij het raam, en keek naar de damp die van het warme kuilvoer afkwam. Ik hield me goed vast terwijl mijn vader gas gaf en met de voermachine hard achteruit op de kuil inreed. De voermachine had onderaan een vork en bovenaan tanden, waarmee in de kuil werd gebeten. De tanden bewogen als een zaag heen en weer en baanden zich een weg naar beneden, langzaam maar zorgvuldig. Er ontstond een strak gesneden grasblok dat op de vork naar de koeien werd gebracht.


Illustratie: Joost Dekkers


Als we stamppot aten, deed ik het voer uithalen na. Met een vork schoof ik over het bord naar het eten, terwijl ik het geluid nabootste van een tractor op dreef. De tanden van de voermachine moest ik erbij fantaseren. Langzaam tilde ik de vork met het eten omhoog en bracht hem naar mijn mond. En dan schoof ik de vork opnieuw over het bord, voor een volgend blok kuilvoer.
Op een avond begon mijn broer mee te doen. Ik had het niet meteen in de gaten. Ik hoorde een raar geluid en keek om me heen. Zijn tractor klonk net iets anders. Al snel volgden mijn twee zussen zijn voorbeeld, en toen mijn moeder, en ten slotte deed ook mijn vader mee. Brommend zaten we aan tafel, vorken in de stamppot te schuiven.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Willem Claassen
Joost Dekkers
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd