Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Kamer van Koophandel

Wachtkamers

Tekst Gastbijdrage &
Beeld Ludwig Volbeda

Elke week zit schrijfster Kira Wuck een half uur in een wachtkamer. Ze trekt een nummertje, hoewel ze geen afspraak heeft, kijkt om zich heen en wacht. Elke zondag een andere wachtkamer, een andere sfeer en andere wachtenden, verbeeld door Ludwig Volbeda.


Het is druk bij de Kamer van Koophandel en er heerst een zeker gevoel van optimisme in de wachtruimte. Iedereen maakt een ontspannen indruk, het is een dag om opnieuw te beginnen. Een man met vettig haar en een baard kijkt op zijn iPad, op zijn zwarte trui staat de afdruk van een fiets.

In het midden van de wachtruimte is een groot plein gecreëerd, Meetingpoint staat er met grote letters boven. Op het plein staan lage schuttingen die kamers creëren. Daarboven staan termen als Ondernemingschap en Innovatie. Het is verleidelijk om op het tapijt van het plein te gaan staan en te wachten tot je iemand ontmoet. De wachtkamer doet me denken aan de film Dogville waarin de deuren en huizen met krijt worden aangegeven.

Als je goed kijkt kun je overal over schrijven zeg ik om mezelf op te peppen. Er gebeurt altijd wat, ook als er niets gebeurt.


Illustratie: Ludwig Volbeda


De meeste wachtenden kijken op hun mobiel. Buiten hangt een man over het dek van een schip, hij kijkt de zee in, die zo’n vijf meter onder hem ligt, alsof hij iets heeft laten vallen. Naast de koffiemachine kun je een advertentie ophangen, ze lijken allemaal met hetzelfde handschrift geschreven te zijn. Er wordt een etalagepop aangeboden en iemand geeft bijlessen wiskunde.

Achter een van de computers zit een jongen met een grote rugzak, hij leest zijn mail, daarna loopt hij weer naar buiten. Een vrouw zegt dat ze de cappuccino hier zo lekker vindt terwijl ze op haar tweede kopje wacht.

Twee vrouwen bij mij aan tafel raken in gesprek. Een van de vrouwen is jurist en vertelt dat ze voor zichzelf gaat beginnen. Ze had vanmorgen haar laatste sollicitatiegesprek waarvoor ze was afgewezen, zegt ze enigszins opgewekt. De andere vrouw vertelt dat ze een alternatieve therapie praktijk gaat oprichten. De vrouwen wensen elkaar succes.

Wie vraagt komt verder, staat er met zwarte letters op een bord geschreven bij de uitgang.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Ludwig Volbeda is tekenaar. Hij houdt van landschappen bekijken, boeken lezen, brieven schrijven, machines niet begrijpen en werken in schetsboekjes.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd