Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Slavinnen

Hard//talk

Tekst Anne Elshof

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Vrouwen worden misbruikt en uitgebuit op de Wallen.

“Als we uitgaan van het laagste cijfer, worden elke nacht in Amsterdam vierhonderd vrouwen misbruikt en uitgebuit”, aldus burgemeester Van der Laan. Hij zei dit in reactie op de aankondiging van strengere prostitutieregelgeving in de hoofdstad. Het onder meer opschroeven van de minimumleeftijd voor prostituees is de volgende stap in de poging de Wallen op te schonen. Al is er geen consensus over de precieze omvang van gedwongen prostitutie in deze toeristische attractie, dat er honderden slachtoffers van mensenhandel achter de ramen staan, staat buiten kijf.
Van prostitutie kun je vinden wat je wil; slavernij zou niets dan afschuw moeten oproepen. Maar ondanks menig reportage en expositie over de bloeiende mensenhandel op de Wallen, blijft het idee dat we het hier in Nederland goed voor elkaar hebben met ons wereldberoemde red light district hardnekkig voortbestaan. Mensenhandel vormt niet meer dan een uitwas die je op de koop toe neemt, lijkt de heersende opinie.
Wanneer een vrouw in een donker steegje wordt verkracht is het erg, als het meerdere malen per dag gebeurt achter een vrolijk roodverlicht raam is het blijkbaar niets om je druk over te maken. Dat kun je afschrijven als nevenschade van een gekoesterd Hollands instituut. Liever kloppen we onszelf op de borst voor onze tolerantie en vooruitstrevendheid. Dat laten we niet door vierhonderd slavinnen verpesten.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Anne Elshof
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd