Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Abdicatie

Hard//talk

Tekst Sanne Rispens &
Beeld Gemma Pauwels

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Sanne zag de koningin, en dacht aan de guillotines die nog niet onder het stof vandaan zullen komen.

“Ik treed dan ook niet terug omdat het ambt mij te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen...” zei Beatrix vanavond in haar toespraak, en even stelde ik me voor dat ze verder zou gaan met “... een generatie die niet op basis van geboorte de beschikking krijgt over het ambt van staatshoofd, daarnaast een totaal ondoorzichtige invloed uitoefent op de regering van ons land, en het regelmatig presteert om in de meest gênante schandalen verzeild te raken. Wij vinden dit een achterhaald systeem en heffen de monarchie derhalve op. Bedankt voor uw gulle giften.”
Maar nee. Willem-Alexander en Máxima “zullen ons land met toewijding dienen”, aldus Beatrix, “en met al hun talenten een eigen invulling geven aan het koningschap.” Ze klonk als een moeder die gewend is de totaal mislukte knutselwerkjes van haar kind met een soort werktuigelijk enthousiasme te bewonderen (“Kijk eens hoe netjes hij die macaroni erop heeft gelijmd!”).
De stijl van Beatrix doet denken aan die van haar grootmoeder, koningin Wilhelmina: onkreukbaar, streng en helaas niet zo modebewust. Willem-Alexander lijkt vermoedelijk meer op Wilhelmina’s echtgenoot prins Hendrik, over wie Cees Fasseur schreef: “Het spelen van patience en het leggen van legpuzzels vormden zijn favoriete tijdsbesteding.” Met de immens populaire Máxima aan zijn zijde zullen de guillotines voorlopig niet tevoorschijn worden gehaald, maar of koning Willem-Alexander een even vlekkeloze regeerperiode als zijn moeder zal hebben, waag ik - wie zonder zonde is werpe de eerste toiletpot - te betwijfelen.


Nieuws in BeeldIllustratie: Gemma Pauwels
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Sanne Rispens
Gemma Pauwels is freelance illustrator en woont in Amsterdam.
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd