Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Universitair gestuntel

Hard//talk

Tekst Melle Kromhout

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat houdt ons bezig? Wat bespreken we bij de koffieautomaat en waarvan liggen we wakker? Melle rekent af met simpele krantenkoppen.In dezelfde week dat Quentin Tarantino vragen over verbanden tussen gewelddadige films en schietpartijen weigerde te beantwoorden, kopte Nu.nl: "Muziekvoorkeur voorspelt crimineel gedrag." Een opvallende conclusie uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, die overal op internet veel hoon, verontwaardiging en ‘Diederik Stapels’ uitlokte. Is er een causaal verband tussen muzieksmaak en crimineel gedrag? Wie iets verder kijkt, ziet dat het genuanceerder ligt. De Volkskrant ("Muziek is goede graadmeter voor puberaal wangedrag") had het al iets beter begrepen: het ging niet om een direct verband tussen muzieksmaak en criminaliteit, maar om de voorspellende waarde van bepaald gedrag voor later gedrag. Geen simpel oorzaak/gevolg, maar een ‘als dit, dan is de kans groter op dat.’
Toch gaat ook de Volkskrant nog de fout in door te schrijven dat wetenschappers "al jaren bakkeleien over de vraag in hoeverre 'opstandige' muziek aanzet tot wangedrag." Dat was dus juist niet het punt: van ‘aanzetten’ is geen sprake. De rake analyse van Linda Duits en een kort interview met de Utrechtse onderzoekers in het NRC tonen een veel genuanceerder beeld: het gaat om de manieren waarop sommige jongeren zich tegen gezag verzetten. Eerst door opstandige muziek, later door vandalisme.
Waarom dan toch die koppen? Uiteraard valt de redacties van de Volkskrant en Nu.nl sensatiezucht te verwijten, maar vooral de PR-afdeling van de Universiteit Utrecht beging een flinke blunder. In een tijd dat dit soort wetenschappelijk onderzoek onder verdenking staat, moet je weten dat een persbericht makkelijk een eigen leven kan gaan leiden. Dat het dat ook is gaan doen, duidt op oversimplificatie, onzorgvuldig formuleren en makkelijk willen scoren. Dat is niet alleen vervelend voor de onderzoekers, het is vooral ook dom en naïef.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd