Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Bluescreenblauw

The Weight of Colour

Tekst Gastbijdrage

Maandag 1 oktober start The Disappearance of Colour, een film- en lezingenprogramma dat het derde en laatste deel vormt van The Weight of Colour, een internationale manifestatie waarin kleur centraal staat. In oktober publiceren wij vijf columns over kleur in film. Aflevering I: de onzichtbare wereld van bluescreenblauw.Er bestaat een blauw in films dat altijd onzichtbaar schijnt. Een fel en helder blauw dat toch echt aanwezig is. Het is het blauw van bluescreens, een schaduwloos blauw wat niemand uiteindelijk te zien krijgt.

Al vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw verschijnen reuzen en geesten in films door het gebruik van bluescreens. Acteurs en actrices worden gefilmd voor een felblauwe achtergrond die dan in de montage doorschijnend wordt gemaakt om vervolgens vervangen te worden door nieuwe beelden. Op die beelden staan soms dingen waar de engste nachtmerries nog schraal bij af zouden steken: een neerstortend vliegtuig, reusachtige monsters, een apocalyptisch landschap. Het bluescreen leent zich perfect om angsten en waanbeelden te tonen. De monsters onder je bed krijgen eindelijk kleur door het blauw.

Acteurs doen alsof bluescreenblauw niet bestaat: ze kijken erdoorheen, ze slaan er naast en vliegen er aan voorbij. Maar soms weten ook de beste acteurs niet waar ze moeten kijken. Het bluescreen verschijnt in hun ogen. Ik zou wel willen weten wat zij dan zien in al dat blauw.


Attack of the 50 Foot Woman (1958)Deze gastbijdrage werd geschreven door Dirk Vis. Hij is kunstenaar en redacteur voor literair tijdschrift De Gids.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd