Leren we hier iets over zelfliefde, of toch over zelfironie?" /> Leren we hier iets over zelfliefde, of toch over zelfironie?" />

Hard//hoofd

Zomerboek

Degrees of Comfort

Tekst Ricarda Franzen

Exclusief voor hard//hoofd maakt Ricarda Franzen een serie miniatuurhoorspelen in de vorm van Docu-Fiction-One-Minutes. In eerste instantie denk je documentaires te horen, maar werkelijkheid en fictie lopen nogal eens door elkaar in de eigenzinnige audiodocumenten van circa 1 minuut. Vandaag aflevering #9: Degrees of Comfort.

Degrees of Comfort


"Mijn journalistische reis start ditmaal in Kassel bij documenta, met de uitstekende nieuwe soundwalk van Janet Cardiff. Via een omweg naar een Ashram in Miami blijf ik uiteindelijk hangen in een blijkbaar behoorlijk zweverig sfeertje in Berlijn. Leren we hier iets over zelfliefde of is het toch een lesje in zelfironie?"


Beeld: Marieke Sleijpen

Docu-Fiction-One-Minutes


“Je denkt documentaires te horen, door een combinatie van authentiek ruisende opnames en de hoorbare spontaniteit van uitspraken. Maar stiekem is het fictie wat ik er van heb gemaakt. Originaliteit vind je vooral op straat, dus neem ik overal waar ik ga en sta op. Fuck technische zuiverheid, originaliteit gaat voor.
Thuis versnipper ik alle materialen zoals ik wil, zonder respect voor waarheid, maar met liefde voor de eigenheid en schoonheid van enkele uitspraken. Ik geef ze een tweede betekenis in een nieuwe fictieve context. De hoorbare echtheid blijkt juist een fantasieprikkel. Bijna, maar toch nét niet te weten wat je hoort.”
Deel op of
Ricarda Franzen
b
a
a