Draag je ook make-up als je zelf niets kunt zien?" /> Draag je ook make-up als je zelf niets kunt zien?" />

Hard//hoofd

Zomerboek

Kijken zonder zicht

Tekst Videoredactie

Tessel Schole volgde een aantal blinden en slechtzienden en legde hun belevingswereld vast.


Het idee voor KIJK werd geboren toen de grootvader van Tessel Schole plotseling slechtziend werd. Ze vroeg zich af hoe zijn leven is veranderd, nu hij zo veel minder ziet, en besloot hem te filmen. Hij leidt haar door het huis en wijst op de details die hij dagelijks nagaat om zijn zicht te testen.

Gaandeweg werd zij nieuwsgierig naar de kijk van andere blinden en slechtzienden en via verschillende verenigingen kwam ze in contact met Dick, Marijke en Monika. Op het moment van ontmoeting gaf zij hen de vrijheid om haar alles of juist niets te vertellen over hun zicht. Hoe maak je bijvoorbeeld je ogen op wanneer je niets kunt zien?

In deze portretten schetst Schole een wereld met andere dimensies, waarin het gebrek aan visuele waarnemingen geen beperking is. Met KIJK studeert Schole dit jaar af aan de Gerrit Rietveld Academie.


Deel op of
Videoredactie
b
a
a