Onafhankelijke blaadjes die nog met de hand gemaakt worden." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Zines

TIP

Tekst Anne Elshof

Zonder het te weten maakte ik op mijn elfde m’n eerste fanzine. Samen met mijn zusje en een buurmeisje knipte ik foto’s uit van onze lichtende voorbeelden, de Spice Girls, om deze vervolgens op een stapel A4tjes te Prittstiften en er verhaaltjes bij te schrijven (“Mel B houdt van tijgerprint!”). Een paar nietjes erdoor en klaar was ons Spice Girls zine. Tegenwoordig maken kinderen waarschijnlijk in een paar minuten een Tumblr aan ter ere van hun idool, maar wij waren een hele middag zoet met analoog knippen, plakken, kleuren en schrijven en dat was eigenlijk heel leuk, ook al verdween het eindresultaat al snel achterin een stoffige la.

Deze nostalgietrip is niet per se een oproep om zelf de Prittstift (weer) ter hand te nemen.(Al kan ik het je van harte aanbevelen. In een tijd waarin we het grootste deel van onze dagen achter een LCD-scherm slijten, is het soms best prettig om jezelf op ouderwetse handenarbeid te storten.) Mocht je niet het fröbeltype zijn, dan kun je misschien wel de vruchten van het geknutsel van anderen waarderen. Zines zijn er in alle soorten en maten; aangezien ze vrij zijn van commerciële belangen kunnen deze homemade tijdschriften elke denkbare niche bedienen. Grote kans dus dat er iets van jouw gading tussen zit. Een persoonlijke favoriet is King-Cat, een zine met hartverwarmende comics en verhalen, alle handgetekend en –geschreven door John Porcellino, die al 23 jaar in papieren vorm verschijnt. Een unicum in de zinewereld, die vaak uit eigenzinnige maar kortstondige projecten bestaat en waarin het papier net als bij commerciële tijdschriften en dagbladen steeds vaker wordt verruild voor een digitale variant.Ook in de Nederlandse zine scene worden gelukkig nog old school uitgaven gemaakt. De literaire zine Kutgitaar bijvoorbeeld, die door makers Oscar Wyers en Dennis Gaens hoogstpersoonlijk met de hand wordt gebonden. Ook DeSpeech, “het analoge antwoord op de digitalisering van de popcultuur”, verschijnt nog gewoon op papier. Beide zijn ook online in te zien, maar dit soort ambacht moet je natuurlijk in je handen voelen. Dat kan dit weekend al, tijdens het Facing Pages festival in Arnhem. Daar kun je Kutgitaar, DeSpeech en vele van hun (inter)nationale broertjes en zusjes doorbladeren en ze, heel handig, direct kopen bij de Athenaeum mobile store. En mocht je geïnspireerd raken: er wordt ook een workshop zines maken gegeven waarin je zelf met schaar en plaksel aan de slag mag.

--
Dit is een gastbijdrage van Anne Elshof.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Anne Elshof
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd