Over het alleen-leven zonder de vastgeroeste clichés " /> Over het alleen-leven zonder de vastgeroeste clichés " />

Hard//hoofd

Zomerboek

Cursus alleen zijn

TIP

Tekst Noor Spanjer

De radiodocumentaire ‘Cursus alleen zijn’ gaat niet over de Happy Single – wanstaltige term - of vrijgezel die op zoek is naar een relatie. Het gaat gewoon over het leven alleen, het alleen-leven. Daarmee bieden makers Maartje Duin en Esma Linnemann een nieuw perspectief in het vastgeroeste discours over alleenstaande mannen en vrouwen. In vier afleveringen van ongeveer negen minuten hoort de luisteraar verschillende singles vertellen over dagelijkse kwesties: waarom je beter geen Chinese kool kan kopen, het accepteren van hulp voor praktische problemen en de ‘moeilijke momenten’. Nergens wordt gesuggereerd noch ontkend dat het leven mét een ander de oplossing is voor deze ‘problemen’, het is geen verheven ideaal zoals dat in andere media wel vaak wordt gepresenteerd.

alleen zijn

Dat we leven in een tijd waarin de relatie met onszelf heel erg belangrijk wordt gemaakt, laat de enorme hype die Facebook heet mooi zien: we laten geen kans voorbij gaan om onszelf te positioneren of aan te prijzen als fantastische, creatieve, unieke persoonlijkheden met een fabulous life: het is bijna alsof wij verkering hebben met onze online personality. Hoe oprecht gelukkig of gezond die relatie is, laat het internet dan weer niet zien. Maar de singles uit deze documentaire vertellen wel over de innige band die ze met zichzelf hebben, en hoe ver deze kan gaan. In de laatste aflevering ‘Lijf en Leden’, waarin de onderwerpen seks en afspraakjes logischerwijs ter sprake komen, vertelt een van de karakters dat ze de voorbereidingen op een date haast leuker vindt dan de dates zelf: ‘alleen dansen voor de spiegel, kaarsjes aan, jezelf aantrekkelijk maken’. Soms belt ze de jongen in kwestie dan ook af; de avond die ze met zichzelf heeft doorgebracht, was al leuk genoeg.

De NTR zendt de serie uit op Radio 1 op 8, 15, 22 en 29 april rond 21.40 uur. En via deze link zijn alle afleveringen nu al online te beluisteren.

Deel op of
Noor Spanjer (Amsterdam, 1982) is freelance journaliste en mediawetenschapper. Als nieuwerwetse minstreel is zij altijd op zoek naar persoonlijke verhalen en daarnaast is ze ideologisch inzetbaar voor feministische zaken en andere nature-nurture kwesties.
b
a
a