Deze week de beste tips voor deze koude, dode dagen in reprise. Vandaag: wees in dit winterse weer lief voor de vogeltjes!" />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Vetbolletjes

WinterTIP

Tekst MaluNatuurlijk kiezen veel vogels momenteel het hazenpad naar een warmere stek, maar er zijn ook een paar helden - voornamelijk kleine zangvogels zoals mezen, roodborstjes en mussen - die een Hollandse winter trachten te trotseren, en vaak maar moeizaam aan een beetje voedzame kost komen. Vogels zijn 'warme' beestjes, gemiddeld kennen ze zo’n 40 °C lichaamstemperatuur, en om dat ook ’s nachts op peil te kunnen houden hebben ze juist nu extra voeding nodig, wat dus moeilijk te vinden is, zeker als het vriest en sneeuwt.

Lees hier een edelmoedig en doeltreffend idee: koop vetbolletjes! Bij de dierenwinkel of in een tuincentrum koop je kant-en-klare vetbolletjes voor buiten aan je balkon of raamkozijn (of in je tuin, als je die luxe hebt).

En - ik geef toe, dit is gay als Antony Hegarty - maar je kunt de bolletjes ook prima zelf maken, door ongebruikt hard frituurvet te smelten in een pannetje. Even laten afkoelen, dan maanzaad en zonnebloempitten (of kant-en-klaar strooivoer) erdoor mengen. Het mengsel vervolgens in een of ander bakvormpje gieten, et voilà: zelf gefixt. (Praktisch: hang een ijzerdraadje of touwtje in het mengsel voor het gestold is.)

woodpecker

Overigens adviseer ik GEEN notenzakjes te kopen als je een klein balkon of slechts een raam hebt, want daar komen voornamelijk grote vogels (kraaien) op af die op je balustrade of vensterbank gaan zitten kakken. En bovendien hebben die muzikaal ook geen reet te bieden.

Afijn: een paar simpele vetbolletjes. Een nobele daad voor de overwinterende vogel, en in retour levendig vogelgezang voor je winterse raam. Het zijn tenslotte wel de meest muzikale beesten die onze wereld rijk is, die mogen we wel een beetje koesteren.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Malu
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. We hebben voor 8 maart 300 kunstverzamelaars nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd