De ontlading is reusachtig." /> De ontlading is reusachtig." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Hey Jane

TIP

Tekst Melle Kromhout

Voor fanatieke muziekliefhebbers als ondergetekende ontluiken (pop)muzikale liefdes op verschillende niveaus. Je hebt vluchtige obsessies met artiesten die daarna nooit meer het trommelvlies bereiken, periodiek terugkerende fascinaties en aanhoudende liefdes. De laatste categorie is de muziek waar je ’s nachts voor wakker gemaakt mag worden, die je woordelijk kan meezingen en waar geen verkeerd moment voor bestaat. Een dergelijke band kun je aangaan met artiesten of groepen (in mijn geval bijvoorbeeld The Doors, Tom Waits en Radiohead) of met specifieke albums (bijvoorbeeld Third van Portishead, de eerste van Spinvis en The Score van The Fugees), maar het mooist zijn wat mij betreft de obsessies met nummers. Nummers waar je af en toe ineens onbedwingbare zin in krijgt, die je plotseling, midden op de dag moet horen. ‘Paint it Black’ van The Rolling Stones is er zo eentje, en ‘Christina’s Farm’ van Antony and the Johnsons, maar ook ‘Hey Jane’ van de Noorse band Motorpsycho – de albumversie, welteverstaan.‘Hey Jane’ is 5:15 zinderende opwinding, grotendeels gebaseerd op één eenvoudige, maar verslavende gitaarrif. Vanaf de eerste seconde, waarin dit thema heel zacht met een eindeloze fade-in aan komt waaien, zit de spanning er in. Als na een halve minuut de opbouw door drum en bas wordt voortgezet is de samengebalde, ingehouden energie haast fysiek voelbaar. Vervolgens bepaalt de uitheemse klank van een elektrische sitar de broeierige sfeer in de coupletten en elke keer als het refrein de beloofde uitbarsting lijkt te leveren, neemt de band gas terug: verwachtingen worden minutenlang niet ingelost. Als na meer dan drie en een halve minuut de opbouw uit het begin opnieuw wordt ingezet zit je daarom op het puntje van je stoel: de ontlading van het uit de tenen geschreeuwde “Hey, Jane,” de eindelijk waargemaakte belofte, is reusachtig.

Dat Motorspycho al meer dan twintig jaar één van Europa’s allerbeste bands is, valt niet te ontkennen, maar ‘Hey Jane’ is ook nog eens een nummer van wereldformaat.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd