Alençon, 20/07/11, 09.09

(...) ‘Boem!’" /> Alençon, 20/07/11, 09.09

(...) ‘Boem!’" />

Hard//hoofd

Hard//hoofd wil aan je muur! Word kunstverzamelaar

Seventy Seconds [29/52]

Tekst Harold Schellinx

Gedurende het priemjaar 2011 maakt audiokunstenaar Harold Schellinx een geluidskiekje van tien seconden. Elke dag van de week, op steeds wisselende uren. Of hij nou in Amsterdam of in Parijs is, in Brussel of in Kyoto, in Brooklyn of in Wiesengrund. Iedere zondag hoor je op hard//hoofd de zeven geluidsprentjes van de week daarvoor, aaneengeregen tot een stukje van 70 seconden: de tijd die het ook ongeveer zal kosten om het bijhorende tekstje te lezen.
Op precies hetzelfde moment maakt fotograaf Pieter van Wynsberge ergens een foto...Foto: Pieter van Wynsberge
Alençon, 20/07/11, 09.09SEVENTY SECONDS [ 29 / 52 ]

‘Boem!’
(Heel erg hard.)
‘Ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta!’
(Kort en in hoog tempo; dan nog eens; en nog eens; en nog eens.)
Daarna werd het stil en donker. Om niet te struikelen deed ik heel voorzichtig, voetje voor voetje. Pas in de sacristie stak ik het licht aan. Het rook er naar kaarsvet en wierook. Naast de deur hing een vleermuis. Die schrok zich een ongeluk. Het beestje vloog op en fladderde nerveus door de lage ruimte. Dat kon me niks schelen. Ik pakte de twee bidstoeltjes bij het tafeltje in de hoek. Daar was ik voor gekomen.
Ik schudde mijn hoofd. Ik had ooit ook een zusje dat altijd haar hoofd schudde. Om in slaap te vallen. Ze werd er rustig van. We vroegen of het soms een ziekte was: ‘Is het soms een ziekte, dokter?’ De dokter schudde zijn hoofd. Hij zei dat het geen kwaad kon: ‘Neen, heus, het kan geen kwaad!’ Maar het kon wel in de familie zitten. Twee weken later waaide de dorpswind op de kruising bij het pompstation haar rode wollen sjaal voor haar ogen. Zo kwam zusje met haar fietsje onder een Poolse touringcar. De vrouw van de bakker zag het gebeuren. Ze had nog geroepen dat ze moest uitkijken: ‘Kijk nou toch uit, kindje!’ Ik schudde mijn hoofd. Buiten op het kerkhof gingen de krekels te keer alsof het laatste oordeel er nu toch écht zat aan te komen. Ik laadde de stoeltjes in de auto. Die stond op het grindpad.
Met een lange ijzeren baardsleutel deed ik de oude houten poort op slot.
Het was de allereerste keer dat ik een kerk sloot.

16 - 22 juli 2011
Londen (2), Vincennes (5)
Deel op of
Harold Schellinx
b
a
a