Van deze muzikanten hoef je je gebroken hart niet te lijmen. Je kunt ook meteen overschakelen op wraak." /> Van deze muzikanten hoef je je gebroken hart niet te lijmen. Je kunt ook meteen overschakelen op wraak." />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Wraakfantasie

TIP

Tekst Melle Kromhout

De mogelijkheden om een gebroken hart te lijmen (of te cultiveren) door middel van muziek zijn eindeloos. Je kunt urenlang luisteren naar zielige liedjes waarin de zanger of zangeres in kwestie precies die zielenpijn tot uitdrukking brengt die jou al dagen/weken/maanden kwelt. Maar het kan ook anders.

Als bedrogen geliefde kun je ook je toevlucht nemen tot een net zo effectieve methode: wraakfantasieën. De ultieme plaat hiervoor is 10.000 Hurts van Shellac, de band van Steve Albini, die vooral bekend is als producer van onder andere de eerste plaat van The Pixies, de tweede van PJ Harvey en de de derde van Nirvana. Dat Albini weinig sentimenteel is aangelegd, bewees hij al toen hij de tweede plaat van zijn vorige band Big Black de veelzeggende titel Songs About Fucking meegaf.De songs op 10.000 Hurts draaien voornamelijk om Albini’s ex-vrouw/vriendin en haar nieuwe vriend. Waar de meeste artiesten het tot een welgemeend, maar weinig verstrekkend ‘Fuck You’ zouden beperken, zet Albini zijn gekwetste ziel om in ongegeneerde agressie. Opener 'Prayer to God' is een welgemeend verzoek aan de heer om de ex en haar nieuwe lover om te brengen. Als je zelf net bedrogen bent is luisteren naar het zo’n twintig keer gortdroog gebrachte, door monotone gitaarakkoorden begeleide 'Kill ‘em, Fucking kill ‘em' zonder meer een louterende ervaring. En ook het idee om je rivaal in een spaceshuttle het heelal in te schieten ('Cape Canaveral') zal niet onaantrekkelijk zijn.Vergeet dus al het gezwijmel en de valse beloften van knuffelrockfähige rockballads en stimuleer heilzame wraakfantasieën met Shellac. Al zal Tipper Gore je er niet dankbaar voor zijn...
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd