Melle heeft tweeënveertig dagen aan muziek op zijn iPod staan. Soms leert hij nog eens wat. " /> Melle heeft tweeënveertig dagen aan muziek op zijn iPod staan. Soms leert hij nog eens wat. " />

Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

iPod-schatkist

TIP

Tekst Melle Kromhout

Ja, ik ben ouderwets. Ik heb nog zo’n niet-telefoon, niet-video, niet-eigenlijk-een-laptop, maar een gewone iPod. Wel één waar 120Gb op gaat. Dat betekent meer dan 20.000 liedjes. Krap aan, zo blijkt, want hij zit vol. En elke keer dat ik er iets nieuws op wil zetten, ben ik een half uur heen en weer aan het scrollen om te bedenken wat er –met pijn in het hart– af wordt gegooid. Dat slaat natuurlijk nergens op. Je kan het gerust een neurose noemen, want ik luister ze toch nooit allemaal. Als de liedjes op mijn iPod gemiddeld 3 minuten duren, heb ik nog altijd meer dan 1000 uur, oftewel bijna 42 volledige dagen nodig om ze allemaal te luisteren.

Een zekere functie heeft het toch, namelijk: verrast worden. Er staat veel op mijn iPod, maar mijn bewust kiezende ratio komt toch telkens bij een beperkt aantal artiesten uit. Vanzelfsprekend en onvermijdelijk staat er veel op mijn apparaat dat ik zelf zelden of nooit heb gehoord. Zet hem daarom op shuffle en je (her)ontdekt nog eens wat; ooit om duistere reden gedownload, op de iPod gezet en vergeten. Op deze manier ontdekte ik recentelijk de beeldschone, breekbare liedjes van Diane Cluck, de ondergewaardeerde ‘solo’-plaat Mo Beauty van Clap Your Hands Say Yeah-frontman Alec Ounsworth, en het solowerk van gothic oermoeder Nico (van The Velvet Underground). Je eigen persoonlijke muzikale schatkist, dus.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken.

Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Melle Kromhout
b
a
a

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een artistieke en journalistieke vrijhaven voor jong talent en experiment. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Helemaal gratis. We kunnen dit niet blijven doen zonder jouw hulp. Als je ons steunt, dan sturen we je als dank de interessantste Hard//hoofd-kunstwerken toe. Word kunstverzamelaar en help Hard//hoofd het volgende decennium door.

Steun Hard//Hoofd